Παρασκευή , 25 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση και το άρωμα ενός ζουμερού ροδάκινου; Η ροδακινιά είναι ένα από τα αγαπημένα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούμε για να απολαύσουμε τα λαχταριστά τραγανά ροδάκινα. Το ροδάκινο έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς διαθέτει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο ή στο χωράφι μας, όπως οι πρώιμες Early May Crest και Μay Crest, η μεσοπρώιμη Red Haven και η όψιμη Flaminia. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεκταρίνια είναι ποικιλία ροδάκινου χωρίς χνούδι που διαθέτουν σκληρή σάρκα, οι γιαρμάδες διαθέτουν μαλακή πολύ σάρκα με εξαιρετικό άρωμα ενώ τα ροδάκινα με την λευκή σάρκα, έχουν ιδιαίτερη γεύση. Πολύ γνωστή λευκόσαρκη ποικιλία είναι η ποικιλία Ούφο που είναι πλατύκαρπη και έχει πρώιμη ωρίμανση. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της ροδακινιάς; Η ροδακινιά ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη που έχουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να την φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη καθώς θα παρουσιάζει προβλήματα έλλειψης στοιχείων όπως σιδήρου και ψυεδάργυρου καθώς και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα. Η ροδακινιά ως δέντρο έχει μικρή διάρκεια παραγωγικής ζωής περίπου 15-20 χρόνια. H ροδακινιά χρειάζεται μία περίοδο ψύχους για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης. Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού για να μας δώσει καλή καρποφορία και νόστιμους γευστικούς καρπούς. Καλύτερα να την φυτεύουμε σε μέρη που έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ροδακινιά. Η φύτευση γυμνόρριζων (χωρίς χώμα) δενδρυλλίων γίνεται μέσα το χειμώνα ενώ η μεταφύτευση δενδρυλλίων ροδακινιάς γίνεται στις αρχές της άνοιξης Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η ροδακινιά; H ροδακινιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και άφθονο νερό την περίοδο από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου για να έχουμε μεγάλους και εύγευστους καρπούς. Ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα βέβαια τις συνθήκες του καιρού και το είδος του εδάφους. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπισματος των ριζών, ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια, όταν δεν στραγγίζει καλά το νερό. Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια ροδακινιάς χρειάζονται καλής ποιότητας νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ακανόνιστα ποτίσματα΄κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσουν πτώση των ανθέων ή των μικρών καρπών. 


Τι λίπασμα βάζουμε στη ροδακινιά; Η ροδακινιά χρειάζεται πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατάλληλη εποχή για τη λίπανση της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα. Σε μεγάλα δένδρα προσθέτουμε 1-2 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενώ η προσθήκη οργανικης ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς ή κομπόστ θα βοηθήσει σημαντικά. Συμπληρωματικά, βάζουμε βιολογικό λιπασμα καλίου στα μέσα της άνοιξης για να πετύχουμε αύξηση του μεγέθους και της καλής ωρίμανσης των καρπών. Τέλος, επειδή η ροδακινιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου, μπορεί να γίνει προσθήκη χηλικού σιδήρου 100-200 γραμμάρια ανά δέντρο την περίοδο της άνοιξης. Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ροδακινιάnbsp;Η ροδακινιά σε συνθήκες υγρασίας και κακού αερισμού προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως η μονίλια, ο εξώασκος, το ωίδιο και η σκωρίαση. Για την προληπτική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού, μόλις φουσκώσουν οι οφθαλμοί πρίν την άνθιση και αμέσως μετά την καρπόδεση. Για την αντιμετώπιση των μελίγκρας, της βαμβακάδας και της καρπόκαψας που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς της ροδακινιάς, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου, οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τη ροδακινιά; Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα σφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα της ροδακινιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλιών και κλάδεμα καρποφορίας των μεγαλύτερων δένδρων. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδακινιάς (κυπελλοειδές, παλμέττα, αμφίπλευση παλμέττα, ατρακτοειδές, ύψιλον ή οπωρώνας τύπου λιβάδι) αναφέρεται στο σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δενδρύλλιο. Το κλάδεμα καρποφορίας της ροδακινιάς αναφέρεται στο ετήσιο κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο και έχει στόχο την διατήρηση της καρποφορίας. Αναλυτικές συμβουλές για το κλάδεμα της ροδακινιάς, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. 

Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Συμβουλές για το κλάδεμα της ροδακινιάς


 Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ροδακινιάς; Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ροδακινιάς μπορούμε να φυτέψουμε σπόρο (κουκούτσι) ροδακινιάς ή αγριοροδακινιάς και να τα εμβολιάσουμε με την επιθυμητή ποικιλία ροδακινιάς. Σε επαγγελματικά φυτώρια, οι ποικιλίες ροδακινιάς εμβολιάζονται σε υποκείμενα αμυγδαλοροδάκινου (GF677). Ο εμβολιασμός της ροδακινιάς μπορεί να γίνει με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό την περίοδο Αύγουστου και Σεπτεμβρίου ή με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό νεαρων δενδρυλλιών την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου. Ποια εποχή γίνεται η συγκομιδή του ροδάκινου; Η συγκομιδή των ροδάκινων, ανάλογα την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας ξεκινά στα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Η συγκομιδή ξεκινά όταν ο καρπός του ροδάκινου έχει αποκτήσει κανονικό μέγεθος, ικανοποιητικό άρωμα και χρωματισμό ανάλογα την ποικιλία. Το ροδάκινο μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες εκτός ψυγείου και μέχρι μία βδομάδα στη συντήρηση του ψυγείου μας. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ροδακινιάς Σε κάποιες ποικιλίες ροδακινιάς, κατά την ανάπτυξη των καρπών του ροδάκινου, παρατηρείται σχίσιμο του πυρήνα σε συνθήκες υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που υποβαθμίζει την ποιότητα των καρπών. 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.