7 βότανα που πολεμούν τον καρκίνο
Βότανα που προφυλάσσουν από τον καρκίνοΔενδρολίβανο
Πρόκειται για ένα μεσογειακό βότανο με φύλλα που θυμίζουν καρφίτσες και αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Λόγω της προέλευσής του χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική και συχνά το βρίσκουμε τόσο στην ιταλική, όσο και στην ελληνική κουζίνα ως βασικό συστατικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για έξτρα γεύση στις σούπες, στις σάλτσες με βάση τη ντομάτα και σε πρωτεϊνούχες τροφές, όπως τα πουλερικά, το μοσχάρι, το αρνί κ.ο.κ. Το δενδρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αλλαγή γεύσης, στη δυσπεψία, το φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα, όπως και στην έλλειψη όρεξης. Δοκιμάστε να πίνετε καθημερινά μέχρι 3 φλιτζάνια τσάι από δενδρολίβανο και θα δείτε ότι σύντομα θα ανακουφιστείτε.Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε γιατροσόφια ανά τον κόσμο, για τη θεραπεία των πάντων, από γρίπη μέχρι δυσκοιλιότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, σε μορφή σκόνης ή ζαχαρωμένο και παρ’ όλο που η γεύση του από το ένα είδος στο άλλο αλλάζει, μπορεί το ένα να υποκαταστήσει το άλλο σε πολλές συνταγές. Η κατανάλωση του τζίντζερ και των προϊόντων του, μαζί με αντιεμετικά φάρμακα, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο στομάχι κατά τη διάρκεια μιας χημειοθεραπείας.Κουρκουμάς
Ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας (τζίντζερ) και είναι ένα από τα συστατικά που δίνουν στα πιάτα κάρυ την κίτρινη χροιά τους και την ξεχωριστή γεύση τους. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, είναι και αυτή που φαίνεται να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας από τον καρκίνο, ενώ το εκχύλισμα του κουρκουμά ερευνάται για το αν παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία μερικών ειδών καρκίνου, όπως αυτού του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στήθους και του δέρματος. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα κι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να μεταφραστούν και στον ανθρώπινο οργανισμό.Σκόρδο
Το σκόρδο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θειώδη και αποτελεί, επίσης, καλή πηγή αργινίνης, ολιγοσακχαρίτων, φλαβονοειδών και σεληνίου, όλα εκ των οποίων είναι χρήσιμα για την υγεία μας. Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του στήθους, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο μέσα από διάφορους μηχανισμούς, εμποδίζοντας τις βακτηριακές μολύνσεις και τη δημιουργία ουσιών που προκαλούν καρκίνο, προωθώντας τη διόρθωση του DNA. Κι αν αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά, σημειώστε ότι το σκόρδο δρα αποτοξινωτικά και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθάει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.Μέντα
Η μέντα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως βοηθητικό στο πεπτικό για την απελευθέρωση αερίων, τη δυσπεψία, τις κράμπες και τη διάρροια. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει με τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί τους μυς του στομάχου και βελτιώνει τη ροή της χολής, επιτρέποντας στην τροφή να περάσει από το στομάχι πιο γρήγορα. Σε περιπτώσεις που η θεραπεία του καρκίνου δημιουργεί ανακατωσούρα, ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μπορεί να κάνει θαύματα. Καλό κάνει και στον πονόλαιμο, αλλά και σε στοματικούς πόνους από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τα ιατρικά του οφέλη και έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες παθήσεις, από προβλήματα στον ύπνο (πιείτε λίγο χαμομήλι λίγο πριν ξαπλώσετε), μέχρι έλκη στο στόμα από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, εφόσον ο γιατρός σας είναι σύμφωνος. Το χαμομήλι μπορεί να κάνει καλό και σε πεπτικά προβλήματα, όπως στομαχικές κράμπες, αλλά και να ηρεμήσει τις μυϊκές συσπάσεις του εντέρου.Διαβάστε ακόμη:Θεράπευσα τον εαυτό μου από ανίατο καρκίνο