6 μυστικά για καλλιέργεια βερικοκιάς
H βερικοκιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται εκτεταμένα στη χώρα μας, είτε μεμονωμένα από ερασιτέχνες κηπουρούς είτε από επαγγελματίες καλλιεργητές. Το βερίκοκο είναι αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού που τρώγεται φρέσκο, αποξηραμένο αλλά και σε κομπόστα. Δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες βερικοκιάς, είναι οι πρώιμες ποικιλίες Μπεμπέκου, Διαμαντοπούλου και Aurora, η υπερπρώιμη Τίρυνθας, καθώς και η οψιμότερη Harcot.
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της βερικοκιάς; Η βερικοκιά ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς περιοχές με σχετικά κρύο χειμώνα, καθώς αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ζεστές περιοχές με ήπιο χειμώνα, η ανθοφορία της βερικοκιάς παρουσιάζει προβλήματα, όπως επίσης σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή υγρασία και βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης. Σχετικά με το κατάλληλο έδαφος, η βερικοκιά καλλιεργείται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση, ενώ αντίθετα παρουσιάζει προβλήματα σε ξερά αμμώδη εδάφη καθώς και σε παραθαλάσσια μέρη με υψηλή αλατότητα.
Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η βερυκοκιά; Η βερικοκιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα σε νερό ειδικά όταν αναπτύσσεται σε σχετικά ζεστές περιοχές. Τα ποτίσματα της βερικοκιάς πρέπει να είναι πλούσια, ειδικά την περόδο του καλοκαιριού, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παράγει πολλούς καρπούς. Το πότισμα της βερικοκιάς θα πρέπει να συνεχίζεται και μετά την συγκομιδή των καρπών, γιατί αλλιώς η βερικοκιά παρουσιάζει εξάντληση και γίνεται ευαίσθητη σε μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η βερικοκιά; Η βερικοκιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοpοιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κοπριά και κομπόστ Φεβρουάριο-Μάρτιο, ενώ μπορεί να γίνει μια συμπληρωματική λίπανση με κάλιο, αρχές Μαΐου για να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους και στην ωρίμανση των καρπών. Επίσης, η βερικοκιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίου που εμφανίζεται με μαύρισμα και φελλοποίηση στο εσωτερικό των καρπών. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βορίου, γίνεται διαφυλλικός ψεκασμός της βερικοκιάς με κατάλληλο υγρό λίπασμα βορίου. Πότε και πώς κλαδεύουμε τη βερικοκιά; Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της βερικοκιάς είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και την ποικιλία της βερικοκιάς. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αφαιρούμε των παλαιότερους και ξερούς κλάδους και συντέμνουμε κλάδους που λυγίζουν προς το έδαφος και αυτούς που ξεφεύγουν πολύ ψηλά. Τι άλλη ανάγκη φροντίδας έχει η καλλιέργεια της βερικοκιάς; Η βερικοκιά συνήθως παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καρπών από αυτή που μπορεί να θρέψει. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πέραν της πρόσθετης λίπανσης, πραγματοποιούμε αραίωμα των καρπών που συντελεί στο σχηματισμό καρπών μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και στην πρωίμιση της παραγωγής. Η αραίωση στις βερικοκιές γίνεται όταν αρχίζει να σκληραίνει ο πυρήνας του καρπού, περίπου 1,5-2 μήνες μετά την άνθιση. Αραιώνουμε με το χέρι απομακρύνοντας τους μικρότερους καρπούς της βερικοκιάς έτσι ώστε οι απόσταση μεταξύ των καρπών να είναι γύρω στα 5 εκατοστά. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της βερικοκιάς