Παρασκευή , 11 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

5 μυστικά για τη λίπανση του αμπελιού

Η λίπανση του αμπελιού είναι μια απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να έχουμε κάθε χρόνο πλούσια παραγωγή σε νόστιμα και ζουμερά σταφύλια. Η καλλιέργεια του αμπελιού τόσο για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες όσο και για επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται λίπασμα κάθε χρόνο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια του αμπελιού ισορροπεί σε δύο βασικές λειτουργίες, από τη μία η δημιουργία βλάστησης για την ανάπτυξη του αμπελιού και από την άλλη η καρποφορία με την παραγωγή σταφυλιών, συνεπώς η λίπανση πρέπει να σχεδιάζεται αντίστοιχα προκειμένου να εξυπηρετεί πλήρως αυτές τις δύο βασικές λειτουργίες. Όπως σε όλα τα καρποφόρα δέντρα και τα λαχανικά προτιμούμε να βάζουμε βιολογικό λίπασμα στο αμπέλι μας, στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο αμπέλι; H λίπανση του αμπελιού γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των βλαστών, τη δημιουργία των ανθοταξιών μέχρι τα στάδια της καρπόδεσης, της ανάπτυξης και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Αναλυτικότερα, στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης, το αμπέλι έχει μεγάλες ανάγκες σε άζωτο, ενώ σταδιακά πλησιάζοντας προς την άνθιση και την καρπόδεση απαιτούνται τα θρεπτικά στοιχειά φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, βορίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Κατά την περίοδο αύξησης του μεγέθους των σταφυλιών, παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες σε άζωτο, σε φώσφορο και κάλιο, ενώ κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών και της αύξησης της συγκέντρωσης των σακχάρων απαιτείται υψηλή ποσότητα καλίου και πολύ μειωμένης αζώτου για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή με και ζουμερά σταφύλια με γλυκιά γεύση. 


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το είδος και την ποσότητα λιπάσματος που χρειάζεται το αμπέλι; H λίπανση του αμπελιού, δηλάδή το είδος και η ποσότητα του λιπάσματος που θα βάλουμε διαμορφώνεται από 5 βασικούς παράγοντες:
 
α) Έδαφος καλλιέργειας
 
Είναι απαραίτητο να γίνεται ανάλυση εδάφους για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την κατάλληλη λίπανση του αμπελιού και να βάλουμε το σωστό λίπασμα στις κατάλληλες ποσότητες. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε βαριά αργιλώδη εδάφη, η λίπανση του αμπελιού γίνεται την εποχή Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, ενώ σε ελαφρά αμμώδη εδάφη λιπαίνουμε οψιμότερα κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.
 
β) Ποικιλία αμπελιού
 
Οι επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελιού χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης, σχεδόν διπλάσια, σε σχέση με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες. Οι επιτραπέζιες ποικιλίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων για να έχουν μεγάλο μέγεθος σταφυλιών που συγχρόνως θα πρέπει να περιέχουν και αρκετή ποσότητα σακχάρων για να είναι γλυκά σε γεύση.
 
γ) Ηλικία αμπελιού
 
Τα νεαρά αμπέλια χρειάζονται διαφορετικό είδος λιπάσματος με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φώσφορο για ριζοβολία και άζωτο για ανάπτυξη. Αντίστοιχα, μεγαλύτερης ηλικίας αμπέλια, χρειάζονται πλήρες λίπασμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για αυξημένη παραγωγή σταφυλιών που να διαθέτουν τα απαιτούμενα σάκχαρα.
 
δ) Πότισμα αμπελιού
 
Σε αμπέλια που δεν ποτίζονται, η ετήσια λίπανση δίνεται εφάπαξ με τη βασική λίπανση, ενώ στους αρδευόμενους αμπελώνες παρέχεται τα 2/3 της ποσότητας σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο μέσα στο χειμώνα και το υπόλοιπο 1/3 της ποσότητας δίνεται τον Μάιο-Ιούνιο μέσω της επιφανειακής άρδευσης με υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
 
ε) Κλάδεμα αμπελιού
 
Σε αμπέλια που γίνεται ελαφρύ κλάδεμα και αναμένουμε μεγαλύτερη παραγωγή σταφυλιών, επιλέγουμε πλήρες λιπασμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο για να έχουμε ικανοποιητικό μέγεθος σταφυλιών με αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων. Σε αμπέλια που γίνεται αυστηρό κλάδεμα επιλέγουμε πιο ισορροπημένη λιπάνση. 

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αμπελιού
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αμπελιού


 Τι λίπασμα βαζουμε στα αμπέλια; Eπιλέγουμε λίπασμα για το αμπέλι με βάση την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) των θρεπτικών στοιχείων όπως αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα του λιπάσματος που θα επιλέξουμε σε σχέση με τις θρεπτικές ανάγκες σε στοιχεία που απαιτεί το αμπέλι μας, καθώς και να προσδιορίσουμε τη σχέση τιμής και ποιότητας του λιπάσματος με βάση την τιμή της συσκευασίας που θα επιλέξουμε. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην σειρά, η περιεκτικότητα στα τρία βασικά στοιχεία λίπανσης: άζωτο (Ν), φώσφορος (P) και κάλιο (K). Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B), σίδηρο (Fe), ψευδάργυρο (Zn) και ασβέστιο (Ca) εφόσον περιέχονται. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την καλλιέργεια του αμπελιού με ιχνοστοιχεία σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου, προτιμούμε τη διαφυλλική λίπανση δηλαδή την προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων μέσω των φύλλων του αμπελιού. 

Λίπασμα: κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Λίπασμα: κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε


 Πώς κάνουμε βιολογική λίπανση στο αμπέλι; Το αμπέλι μπορεί να καλλιεργηθεί βιολογικά και στο πλαίσιο αυτό να γίνει βιολογική ή οικολογική λίπανση. Καταρχήν, η προσθήκη οργανικής ουσίας στο αμπέλι μας, με τη μορφή κομπόστ και κοπριάς στα τέλη του φθινοπώρου, βοηθά στον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, η καλοχωνεμένη κοπριά ενισχύει το έδαφος ιδιαίτερα με άζωτο, ενώ η προσθήκη του κομπόστ βελτιώνει τη γονιμότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την καλλιέργεια. Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε οικολογική λίπανση με τη μορφή της χλωρής λίπανσης, δηλαδή με την καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης του αμελιού και την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος. Μετά τον τρύγο, η ενσωμάτωση στεμφύλων (υπολειμμάτων) από το πάτημα των σταφυλιών στο αμπέλι, βοηθά στον εμπλουτισμό του με θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα με κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά βιολογικά λιπάσματα, δηλαδή εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια που μπορούν να ενισχύσουν την το αμπέλι μας ανάλογα τις ανάγκες του σε θρεπτικά στοιχεία. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την λίπανση του αμπελιού Μια σημαντική έλλειψη που εμφανίζεται στην καλλιέργεια του αμπελιού είναι αυτή του μαγνησίου που προκαλεί την εμφάνιση της «ξήρανσης ράχης» των σταφυλιών. Η ξήρανση ράχης είναι μια ασθένεια που προκαλεί τη διακοπή της ωρίμανσης του σταφυλιού με αποτέλεσμα την σταδιακή χαρακτηριστική αφυδάτωση και ξήρανση των ραγών του σταφυλιού. Η ξήρανση ράχης των σταφυλιών επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η ποικιλία του σταφυλιού, το έδαφος καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας της ξήρανσης ράχης των σταφυλιών ψεκάζουμε τα αμπέλια με διαφυλλικά λιπάσματα που έχουν υψηλή περιεκτικότα σε μαγνήσιο. 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.