Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου

Άνηθος, ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας που απογειώνει τη γεύση σε σαλάτες και μαγειρικές συνταγές με το μοναδικό του άρωμα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα στην κουζίνα, όπως επίσης και οι σπόροι του άνηθου.

Ο άνηθος είναι μονοετές φυτό με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 40-60 εκατοστών και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον και το μάραθο. Τα φύλλα του άνηθου έχουν χαρακτηριστικό σχήμα φτερού και είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά και διαθέτουν ένα γλυκό άρωμα.

Εκτός από τον κήπο, ο άνηθος μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να κόβουμε άμεσα τα φρέσκα φύλλα του. Ας δούμε, λοιπόν, τις σημαντικότερες συμβουλές για την καλλιέργεια του άνηθου ώστε να απολαμβάνουμε την ευωδιαστή του γεύση στις σαλάτες και στα φαγητά μας.

Η σπορά του άνηθου μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο και απαιτούνται περίπου 3 μήνες μέχρι τη συγκομιδή των φύλλων του.

Φυτεύεται συνήθως φθινόπωρο, καθώς έχει καλύτερη ανάπτυξη σε δροσερό περιβάλλον. Σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα, η καλλιέργεια του άνηθου γίνεται την άνοιξη.

Ο άνηθος χρειάζεται δροσερό γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί το ριζικό του σύστημα.

Πριν φυτέψουμε τον άνηθο, κάνουμε την κατάλληλη , προσθέτοντας και .

Η σπορά του άνηθου γίνεται σε βάθος 1,5-2 εκατοστών και απαιτούνται θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς και σχετική υγρασία για να φυτρώσει ο σπόρος. Ανακατεύουμε τον σπόρο με ποταμίσια άμμο πριν τον σπείρουμε για να έχουμε πιο αραιή και ομοιόμορφη σπορά.

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε φυτά άνηθου σε πριν τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας ή να τα προμηθευτούμε έτοιμα από φυτώριο.

Κατάλληλες για τα φυτά του άνηθου είναι 15-20 εκατοστών μεταξύ τους έτσι ώστε να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και καλό αερισμό.

Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. πήλινη ή πλαστική που να διαθέτει τρύπες, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 20 εκατοστών για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό σύστημα του φυτού.

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά. Για την φύτευση του άνηθου, χρησιμοποιούμε πλούσιο σε οργανική ουσία που περιέχει κομπόστ και για να του εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού.

Ο άνηθος χρειάζεται συχνό πότισμα και ειδικά σε περιόδους ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη.

Ποτίζουμε τον άνηθο, κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα από το πότισμα ή τις βροχοπτώσεις.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα ή μαυρίσματα στα φύλλα του άνηθου.

Ο άνηθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπασμα και θρεπτικά για την ανάπτυξη του φυλλώματος. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με ενσωμάτωση στο έδαφος, μία φορά το μήνα.

Για τα φυτά άνηθου που έχουμε σε γλάστρα, μπορούμε να προσθέσουμε και υγρό βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε , κάθε 2-3 εβδομάδες για εξασφάλιση πλούσιου φυλλώματος.

Ο άνηθος προσβάλλεται από τη μυκητολογική ασθένειας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στο φύλλωμα του. Μπορούμε να ψεκάσουμε τον άνηθο με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα ή με σπιτικό διάλυμα μαγειρικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.

Για την κάμπια που τρώει τους τρυφερούς βλαστούς του άνηθου, μπορούμε να σκονίσουμε to φύλλα και τους βλαστούς του με βιολογικό σκεύασμα . Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο μίγμα με που περιέχει και .

Αν ο άνηθος έχει φυτρώσει πολύ πυκνά θα χρειαστεί οπωσδήποτε αραίωμα, καθώς διαφορετικά κατά την καλλιέργεια αναπτύσσονται ασθένειες λόγω κακού αερισμού.

Μετά τη σπορά και το φύτρωμα του άνηθου, είναι σημαντικό να γίνει απομάκρυνση των που εμποδίζουν την ανάπτυξη του φυτού.

Η συγκομιδή του άνηθου ξεκινάει συνήθως 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του ή 3 μήνες μετά την σπορά, όταν έχει φτάσει σε ύψος 40-50 εκατοστών.

Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστών από το χώμα. Με αυτό τον τρόπο, το φυτό του άνηθου θα βλαστήσει ξανά, δίνοντας μας νέα συγκομιδή μετά από 2-3 βδομάδες.

Αν θέλουμε να συγκομίσουμε σπόρους άνηθου ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Η προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από την εξοικονόμηση χώρου μέχρι την μείωση της κατανάλωσης σε νερό και λίπασμα. Η φθινοπωρινή φύτευση του άνηθου μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με και . Αποφεύγουμε να συγκαλλιεργήσουμε άνηθο μαζί με καρότο και μάραθο καθώς προσελκύουν τα ίδια έντομα και ασθένειες, όπως τη μύγα του καρότου.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.