Κυριακή , 19 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Τρόποι μαγειρέματος και τοπικές κουζίνες – Κοτόπουλο Korma ,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Κοτόπουλο korma **

Και θα χρειαστούμε:
Για το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
1 πολύ μικρή ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένη
1 μικρή ή μισή αν είναι μεγάλη , πράσινο πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 μεγάλη πολύ ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
Για το γάλα ή την κρέμα από κάσιους
1/2  φλυτζάνι του τσαγιού κάσιους
1/2 φλιτζάνι νερό
Για το γαρνίρισμα
1/4  του φλιτζανιού κάσιους
1/4  του φλιτζανιού σταφίδα σουλτανίνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
νωπά φύλλα κόλιανδρου για το γαρνίρισμα
Τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή όσο μας αρέσει
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
1/2 κουταλάκι του γλυκού – αν δεν έχουμε δεν πειράζει
1/2 κουταλάκι κουταλάκι κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο – κακουλές
κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μοσχοσίταρο-fenugreek
4-5 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκίτσες-περίπου 600g
1 φλιτζάνι νερό
μισό φλιτζάνι  λάδι
Για να φτιάξουμε το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας προσθέτουμε όλα τα υλικά για το μείγμα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε – αφήνουμε το μείγμα μας να με περιμένει.
Για να φτιάξουμε το γάλα ή την κρέμα από κάσιους βάζουμε στο μπλέντερ τα κάσιους και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα – αφήνουμε την κρέμα μας να με περιμένει για λίγο.
Για να ετοιμάσουμε τη γαρνιτούρα μας , βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγάνι να ζεσταθεί , προσοχή – όχι να κάψει και προσθέτουμε τα κάσιους και τη σουλτανίνα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να γίνονται χρυσά τα κάσιους – τα αφαιρούμε αμέσως κρατώντας τα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε ως γαρνιτούρα μαζί με τον κόλιανδρο.

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί , προσοχή – όχι να κάψει.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το κύμινο και μόλις αρχίσει να καφετίζει ελαφριά ,  προσθέστε το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας
Ανακατεύουμε για 8 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσουν να αναδύονται οι μυρωδιές του κρεμμυδιού και της ντομάτας.
Αμέσως προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας , ανακατεύουμε και
προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και το λάδι , σκεπάζουμε πολύ καλά το τηγάνι με το σκέπασμά του και σιγοψήνουμε το φαγητό μας σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά.
Στο ενδιάμεσο πάντα ελέγχουμε το φαγητό μας αν έχει διατηρήσει τα υγρά του , αν όχι προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό , διότι το τελικό μας αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι καθόλου υδαρές.
Δυναμώσουμε τη θερμοκρασία  και ξεσκεπάζουμε το τηγάνι μας , ανακατεύουμε και με προσοχή προσθέτουμε την κρέμα κάσιους.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα , με προσοχή , να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία , τόσο όσο να σιγοβράζει το φαγητό μας ,  σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10 λεπτά ακόμα!
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε το πιάτο μας με τα κάσιους , τις σταφίδες και τον κόλιανδρο και με επιπλέον τσίλι ,αν θέλουμε , για να «σπρώξουμε» και τον μεταβολισμό μας.

Σημειώσεις:
Το πιάτο μας δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του , απλά χρειάζεται να έχουμε χρόνο , ηρεμία και φαντασία.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής , ίσως , είναι η συγκέντρωση όλων των συστατικών , κάτι  που διαρκεί μόνο 5 λεπτά αν τα ράφια της κουζίνας μας είναι πλήρη σε μπαχάρια.
Η τοποθέτηση όλων των μπαχαρικών σε μπολάκια δίπλα μας ,θα μας διευκολύνει εδάφους μαζί σε ένα μπολ θα κάνει τη διαδικασία ψησίματος πολύ πιο γρήγορη / ομαλότερη.

** Με τη μέθοδο korma μπορούμε να ετοιμάσουμε και νοστιμότατα πιάτα λαχανικών.
Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως.
***Προσοχή στο μέλι , αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ανεπεξέργαστο το αποφεύγουμε,μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σιρόπι σφένδαμου ή ανεπεξέργαστη υγρή ζάχαρη.
****για το Ceviche , το sushi το sashimi , το navratan korma θα τα πούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο
*βρώσιμα φύλλα χρυσού και ασημιού

About admin

Check Also

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

    Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς διάρκειας και να καλύπτουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.