Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης στην ελιά είναι ένα πολύ αυστηρό κλάδεμα που γίνεται σε γερασμένα δένδρα που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση της παραγωγικής τους δύναμης και εκτεταμένη ξερή βλάστηση. Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς γίνεται και σε παγετόπληκτες ελιές που παρουσιάζουν έντονη φυλλόπτωση, σχίσιμο φλοιού και ξήρανση βραχιόνων, καθώς και σε πυρόπληκτες ελιές που όμως δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς και που αποσκοπεί; Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς αποσκοπεί στην πλήρη ανανέωση του σκελετού της κόμης των ελαιόδεντρων και περιλαμβάνει την καρατόμηση του κορμού σε ύψος 80-100 εκατοστά από το έδαφος ή των καρατόμηση των βραχιόνων σε ύψος περίπου 30 εκατοστά από το σημείο διασταύρωσης των βραχιόνων με τον κορμό της ελιάς. Αν η ελιά είναι εμβολιασμένη σε υποκείμενο (συνήθως αγριελιάς), πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τομή έγινε σε ψηλότερο σημείο από το σημείο εμβολιασμού του ελαιόδεντρου.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς; Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς σε γηρασμένα δένδρα γίνεται στο τέλος του χειμώνα, σε μέρες που δεν έχουμε βροχόπτωση ή υψηλή υγρασία. Σε παγετόπληκτα δέντρα, το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο έκπτυξης νέας βλάστησης αργά την άνοιξη. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αφαιρέσουμε πρόωρα υγιή βλάστηση της ελιάς που μπορεί να καρποφορήσει την επόμενη περίοδο. Τι πρέπει να προσέξουμε κατά το κλάδεμα αναγέννησης στις ελιές; Οι τομές του κλαδέματος αναγέννησης της ελιάς πρέπει να έχουν ελαφριά κλίση για να μην μαζεύεται το νερό της βροχής και υπάρχει κίνδυνος ασθενειών. Επίσης, είναι απαραίτητη, η επάλειψη των μεγάλων τομών των βραχιόνων ή των κορμών της ελιάς με πάστα εμβολιασμού για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών της ελιάς. Τέλος, η επιφάνεια του κορμού της ελιάς, θα πρέπει να ασπριστεί περιφερειακά με διάλυμα ασβεστίου για να αποφύγουμε εγκαύματα από τις ηλιακές ακτίνες που θα επιφέρουν νεκρώσεις και θα δυσκολέψουν την αναβλάστηση του ελαιόδεντρου. Τι καλλιεργητικές φροντίδες απαιτούνται μετά το κλάδεμα αναγέννησης στις ελιές; Μετά το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς θα πρέπει να ανασταλεί για 2 χρόνια η αζωτούχα λίπανση της ελιάς για να μειωθεί ο υπερβολικός αριθμός ανάπτυξης παραφυάδων και λαίμαργων βλαστών που θα δυσκολέψει την γρήγορη διαμόρφωση του δέντρου και την εισαγωγή του στην καρποφορία. Αφού αποκατασταθεί η βλάστηση της ελιάς, θα πρέπει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα και όχι αυστηρό εκ νέου, για να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας.
Kι ένα μυστικό για το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς Μετά το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς, τα ελαιόδεντρα έρχονται σε πλήρη καρποφορία μετά από 3-6 χρόνια ανάλογα την ποικιλία της ελιάς και τις καλλιεργητικές φροντίδες άρδευσης και λίπανσης που θα δεχτούν.