Κυριακή , 19 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ταμπουλέ-σαλάτα με σπασμένο σιτάρι

Αυθεντική συνταγή ταμπουλέ
Το διάσημο λιβανέζικο ταμπουλέ (tabboulet ή tabboulé), είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ως μια σαλάτα υγιεινής διατροφής. Για να παρασκευάσετε μια αυθεντική ταμπουλέ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι και όχι με σιμιγδάλι, όπως βλέπουμε πολύ συχνά.
Το πλιγούρι είναι θρυμματισμένο στάρι και παρότι θα μουλιάσει στο νερό και θα τραβήξει τους χυμούς των υλικών, δεν θα χάσει το σχήμα του, αλλά θα μοιάζει με μικρές χαντρούλες. Ο μαϊντανός, που περιέχεται σ’ αυτή την μεσανατολίτικη συνταγή, δίνει μια πραγματική αναζωογονητική δύναμη.
Συνήθως, οι Λιβανέζες, αδειάζουν το ταμπουλέ σε σκεύος όπου έχουν στρωμένα φύλλα μαρουλιού, λάχανου ή αμπέλου, τα οποία κάνουν χωνάκια, προκειμένου να γευματίσουν και δεν χρησιμοποιούν πιρούνι ή κουτάλι.Υλικά ταμπουλέ

  • 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες σφικτές
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ματσάκια μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 1 χούφτα πλιγούρι
  • 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Προετοιμασία
    Πριν ξεκινήσετε βάλτε μια χούφτα πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό ίσα που να το σκεπάζει ένα δάκτυλο, για 15 λεπτά και αφήστε το να μαλακώσει.Εκτέλεση
    Πλύνετε το μαϊντανό παίρνοντας τα φυλλαράκια και κόψτε τα με έ μαχαίρι,ή ψαλίδι, αν προτιμάτε.
    Κάνετε το ίδιο με το δυόσμο. Βάλτε τα και τα δύο σε ένα μπολ.
    Κόψτε φρέσκα κρεμμυδάκια σε κύβους τις ντομάτες και βάλτε στο μπολ.
    Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, βγάλτε το, και πιέστε το ανάμεσα στα χέρια σας ελαφρά, για να φύγει το νερό. Βάλτε το στο μπολ με τα υπόλοιπα.Καρύκευμα: Στύψτε 1 ολόκληρο λεμόνι και αδειάστε το στο μπολ, αλατίστε και ρίξτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
    Ανακατέψτε απαλά τα υλικά, ανασηκώνοντάς τα με δυο κουτάλες 4 φορές. Προσέξτε ιδιαίτερα το σημείο αυτό, για να μην σπάσετε τα υλικά και αποκτήσουν όψη ταλαιπωρημένης μπαγιάτικης σαλάτας.
    Η εμφάνιση του ταμπουλέ πρέπει να είναι λαμπερή, να γυαλίζει, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με αρκετό λάδι.Σαν ταμπουλέ σαλάτα με πλιγούρι και φακές, εύκολη νόστιμη και θρεπτικήΔιαδικασία παρασκευής
    Βράζουμε τις φακές και το πλιγούρι και σουρώνουμε.
    Κόβουμε την ντομάτα μας σε κύβους κρατώντας μόνο την σάρκα.
    Κόβουμε και τα κρεμμυδάκια μας.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τις φακές, το πλιγούρι, τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
    Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
    Σερβίρουμε με σως γιαουρτιού. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

    ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να …

    Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

    Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.