Ταμπουλέ-σαλάτα με σπασμένο σιτάρι
Αυθεντική συνταγή ταμπουλέ
Το διάσημο λιβανέζικο ταμπουλέ (tabboulet ή tabboulé), είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ως μια σαλάτα υγιεινής διατροφής. Για να παρασκευάσετε μια αυθεντική ταμπουλέ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι και όχι με σιμιγδάλι, όπως βλέπουμε πολύ συχνά.
Το πλιγούρι είναι θρυμματισμένο στάρι και παρότι θα μουλιάσει στο νερό και θα τραβήξει τους χυμούς των υλικών, δεν θα χάσει το σχήμα του, αλλά θα μοιάζει με μικρές χαντρούλες. Ο μαϊντανός, που περιέχεται σ’ αυτή την μεσανατολίτικη συνταγή, δίνει μια πραγματική αναζωογονητική δύναμη.
Συνήθως, οι Λιβανέζες, αδειάζουν το ταμπουλέ σε σκεύος όπου έχουν στρωμένα φύλλα μαρουλιού, λάχανου ή αμπέλου, τα οποία κάνουν χωνάκια, προκειμένου να γευματίσουν και δεν χρησιμοποιούν πιρούνι ή κουτάλι.Υλικά ταμπουλέ
Προετοιμασία
Πριν ξεκινήσετε βάλτε μια χούφτα πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό ίσα που να το σκεπάζει ένα δάκτυλο, για 15 λεπτά και αφήστε το να μαλακώσει.Εκτέλεση
Πλύνετε το μαϊντανό παίρνοντας τα φυλλαράκια και κόψτε τα με έ μαχαίρι,ή ψαλίδι, αν προτιμάτε.
Κάνετε το ίδιο με το δυόσμο. Βάλτε τα και τα δύο σε ένα μπολ.
Κόψτε φρέσκα κρεμμυδάκια σε κύβους τις ντομάτες και βάλτε στο μπολ.
Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, βγάλτε το, και πιέστε το ανάμεσα στα χέρια σας ελαφρά, για να φύγει το νερό. Βάλτε το στο μπολ με τα υπόλοιπα.Καρύκευμα: Στύψτε 1 ολόκληρο λεμόνι και αδειάστε το στο μπολ, αλατίστε και ρίξτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε απαλά τα υλικά, ανασηκώνοντάς τα με δυο κουτάλες 4 φορές. Προσέξτε ιδιαίτερα το σημείο αυτό, για να μην σπάσετε τα υλικά και αποκτήσουν όψη ταλαιπωρημένης μπαγιάτικης σαλάτας.
Η εμφάνιση του ταμπουλέ πρέπει να είναι λαμπερή, να γυαλίζει, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με αρκετό λάδι.Σαν ταμπουλέ σαλάτα με πλιγούρι και φακές, εύκολη νόστιμη και θρεπτικήΔιαδικασία παρασκευής
Βράζουμε τις φακές και το πλιγούρι και σουρώνουμε.
Κόβουμε την ντομάτα μας σε κύβους κρατώντας μόνο την σάρκα.
Κόβουμε και τα κρεμμυδάκια μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις φακές, το πλιγούρι, τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με σως γιαουρτιού. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.