Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Συνταγές και μυστικά παρασκευής σαπουνιών

  • 1 κιλό ελαιόλαδο
  • 300 ml αποσταγμένο νερό
  • 130 γραμμάρια καυστική σόδα (NAOH)
  • Παρασκευή βασικής συνταγής σαπουνιού με ψυχρή μέθοδο
    Ζυγίζουμε το νερό και την καυστική σόδα.
    Σε καλά αεριζόμενο μέρος και σε ανοξείδωτο μόνο σκεύος, ρίχνουμε πάντα πρώτα το νερό και μετά σιγά σιγά την καυστική σόδα με προσοχή. Ανακατεύουμε σιγά σιγά να διαλυθεί εντελώς η καυστική σόδα και μένουμε μακριά από τους ατμούς.
    Το δοχείο θα ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία και το υγρό θα είναι καυστικό.
    Περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του νερού με την καυστική σόδα πέσει μέχρι τους 40 βαθμούς ελέγχοντας συχνά.
    Ταυτόχρονα θερμαίνουμε λίγο και το λάδι μας στους 40 βαθμούς.
    Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα του νερού με την καυστική σόδα στο λάδι μας, ανακατεύοντας συνέχεια.
    Για να γίνει γρήγορα η δουλειά μας χρησιμοποιούμε ένα μηχανικό μέσο μπλέντερ ράβδου χειρός…Τιμή σαπωνοποίησης
    Η τιμή σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα καυστικής σόδας που απαιτείτε για να μετατρέψει 1 γραμμάριο λιπαρής ουσίας σε σαπούνι.

    Δηλαδή 1 γραμμάριο ελαιόλαδου θέλει 0,135 γραμμάρια καυστικής σόδας
    Τα 1.000 γραμμάρια (1 κιλό) θέλουν 135 γραμμάρια καυστικής σόδαςΔείκτες σαπωνοποίησης φυτικών ελαίων

  • Ελαιόλαδο: 0.134
  • Πυρηνόλαδο: 0.134
  • Αραβοσιτέλαιο: 0.135
  • Ηλιέλαιο: 0.134
  • Βαμβακέλαιο: 0.137
  • Λινέλαιο: 0.135
  • Σησαμέλαιο: 0.135
  • Καστορέλαιο: 0.127
  • Αμυγδαλέλαιο: 0.137
  • Σιτέλαιο: 0.135
  • Μελισσοκερί: 0.069
  • Δείκτες σαπωνοποίησης ζωικών ελαίων

  • Λίπος χοιρινό: 0.138
  • Λίπος βοδινό: 0.140
  • Λίπος κατσικίσιο: 0.139
  • Γιατί χρησιμοποιούμε υπερλίπανσηΤο σαπούνι μας θα πρέπει να έχει ph από 7-10. Σαπούνι που έχει ph πάνω από 10 ίσως ερεθίσει το δέρμα. Εάν έχουμε μεγαλύτερο ph ίσως έχουμε περίσσεια καυστικής σόδας που δεν σαπωνοποιήθηκε σωστά.
    Τα στερεά σαπούνια με 0% ποσοστό υπερλίπανσης ίσως είναι υπερβολικά αλκαλικά και ερεθίσουν το δέρμα σας και επιπλέον είναι καυστικά. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε συνήθως ένα ποσοστό υπερλίπανσης στα στερεά σαπούνια 5% τουλάχιστον.
    Στην πράξη θα βάλουμε λιγότερη καυστική σόδα για να μην γίνει σαπούνι όλο το λάδι μας αλλά να περισσέψει ένα 5%.
    Αυτή η υπερίπανση, που στην ουσία είναι ένα 5% ποσοστό λαδιού μέσα στο σαπούνι μας, μπορεί να γίνει και την στιγμή παρασκευής του σαπουνιού, όταν το μείγμα παρουσιάζει ίχνη σαπωνοποίησης, με την προσθήκη ελαίων.Συμβουλές για κατασκευή σαπουνιών
    Καλύτερη εποχή για παρασκευή σαπουνιών είναι το φθινόπωρο ή η άνοιξη.
    Η υγρασία του χώρου ωρίμανσης και αποθήκευσης θα πρέπει να είναι χαμηλή.
    Τα αιθέρια έλαια μπαίνουν για άρωμα την στιγμή παρασκευής του σαπουνιού κατά το τέλος, όταν το μείγμα παρουσιάζει ίχνη σαπωνοποίησης, σε ποσοστό 2% του λαδιού που χρησιμοποιούμε, δηλ. για ένα κιλό λαδιού (1.000 γραμμάρια) θέλουμε 20 ml αιθέριου ελαίου.Το σαπούνι από λάδι ελιάς δεν αφρίζει πάρα πολύ. Πολλοί θεωρούν ότι ο αφρός είναι αυτός που καθαρίζει αλλά δεν είναι το καθαριστικό μέσο αυτό, η δουλειά του σαπουνιού είναι να δεσμεύει τα μόρια της βρώμας που έχει το σώμα και να τα αφαιρεί, αυτή είναι η δουλειά του. Ο αφρός είναι μια ιδιότητα των σαπουνιών, αλλά για τα σύγχρονα σαπούνια πρόκειται μάλλον για ένα εφέ… Αναλογιστήκατε ποτέ γιατί τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου δεν κάνουν αφρό.
    Το σαπουνόλαδο λοιπόν δεν βγάζει πολύ αφρό. Αν θέλουμε καλά ντε και σώνει θα το βοηθήσουμε εμείς. Υπάρχουν φυσικοί αφριστικοί παράγοντες όπως είναι η ζάχαρη. Αν θέλεις παραπάνω αφρό βάζεις λίγη ζάχαρη λιωμένη σε νερό.
    Βάζεις αντί για ελαιόλαδο, λάδι από κοκκοφοίνικα και έχεις πολύ αφρό.

    About admin

    Check Also

    Καλλυντικά: Φυσικές συνταγές με αλάτι

    Στις περισσότερες συνταγές προτιμώ το αγνό θαλασσινό αλάτι, το οποίο προκύπτει μόλις εξατμιστεί το θαλασσινό …

    Πως να φτιάξετε το δικό σας άρωμα

    Για να φτιάξετε φυσικά αρώματα, θα χρειαστείτε ποικιλία αιθέριων ελαίων, οινόπνευμα, και λάδια-βάσεις, σταγονόμετρα, μπουκάλια, …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.