Τρίτη , 22 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Πώς γίνεται το κλάδεμα της κληματαριάς

Στα περισσότερες αυλές και ταράτσες των σπιτιών στα χωριά αλλά και σε αρκετά των πόλεων συναντάμε κληματαριές με διάφορες ποικιλίες σταφυλιών. Η κληματαριά, γνωστή και ως κρεβατίνα, αποτελεί ένα τύπο διαμόρφωσης αμπελιού σε υψηλό κυπελλοειδούς σχήματος που περιλαμβάνει ένα κορμό με ύψος που φθάνει συνήθως τα δύο μέτρα και διακλαδίζεται σε 5-6 βραχίονες. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε τις δυνατότητες των παραγωγικών επιτραπέζιων ποικιλιών αμπελιού για ποσοτική και ποιοτική παραγωγή.Το κλάδεμα της κληματαριάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα και περιλαμβάνει δύο βασικούς τύπους: το κλάδεμα διαμόρφωσης και το ετήσιο κλάδεμα της καρποφορίας. Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα διαμόρφωσης της κληματαριάς; Για το κλάδεμα διαμόρφωσης της κληματαριάς, στο πρώτο χειμερινό κλάδεμα του νέου αμπελιού, κλαδεύουμε στα δύο μάτια και από τις δύο κληματίδες που θα αναπτυχθούν, επιλέγοντας την πιο δυνατή. Κατά το κλάδεμα της κληματαριάς την δεύτερη χρονιά, κλαδεύουμε στο τελικό ύψος του κορμού και αφαιρούμε τα μάτια που βρίσκονται πιο κάτω. Στην επόμενη φάση, δένουμε τον κεντρικό βραχίονα στο μέσο της κληματαριάς για να αναπτυχθεί μέχρι την άκρη της υποστύλωσης. Στο επόμενο κλάδεμα, την τρίτη χρονιά, αφήνουμε από τον κεντρικό βραχίονα να αναπτυχθούν 6-8 δευτερεύοντες βραχίονες από την κάθε πλευρά, μέχρι την άλλη άκρη της υποστήλωσης. 


Που στοχεύουμε με το κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς; Κατά το κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς στοχεύουμε στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης της κληματαριάς και παράλληλα στην ισορροπία των λειτουργιών της βλάστησης και της καρποφορίας. Η επιλογή ελαφρού ή αυστηρού κλαδέματος γίνεται ανάλογα με την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία της κληματαριάς. Βασική επιδίωξη κατά το κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς είναι η βελτίωση της ποιότητας, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των ραγών των επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, καθώς και της περιεκτικότητας σε σάκχαρα και οξέα. Σε κάθε περίπτωση με το κλάδεμα επιτυγχάνουμε καλύτερο φωτισμό και αερισμό της κληματαριάς, κάτι που συντελεί στο μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ποια είναι τα βασικά είδη του κλαδέματος της κληματαριάς; Tο κλάδεμα καρποφορίας της κληματαριάς διακρίνεται ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων που αφήνονται πάνω στους δευτερεύοντες βραχίονες της κληματαριάς:
 
α) Βραχύ κλάδεμα: αφήνονται κεφαλές 2-3 οφθαλμών ,
β) Μακρύ κλάδεμα: αφήνονται αμολυτές των 5 έως 7 οφθαλμών
γ) Μικτό κλάδεμα: αφήνονται κεφαλές 2-3 οφθαλμών και αμολυτές με πάνω από 4 οφθαλμούς
 
Ο αριθμός των κεφαλών που αφήνονται στο κλάδεμα της κληματαριάς, εξαρτάται από την ισχύ, την ηλικία του πρέμνου και τις καλλιεργητικές φροντίδες της κληματαριάς, όπως η λίπανση και το πότισμα. Επίσης, κάποιες ποικιλίες κληματαριάς δέχονται αυστηρό κλάδεμα στα δύο μάτια, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα μάτια. 

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού
Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού


 Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της κληματαριάς Κλαδεύουμε την κληματαριά πάντα με ξηρό καιρό, χωρίς βροχές και υγρασία και την ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα αμέσως μετά το κλάδεμα, για να προστατευθεί από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες. Περισσότερα κλαδέματα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.