Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές δεν θεωρούν απαραίτητο να κλαδεύουν τις ροδιές στον κήπο τους. Όμως το κλάδεμα των δέντρων της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να απολαμβάνουμε νόστιμα και ζουμερά ρόδια. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος για την καλλιέργεια της ροδιάς. Στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς κάνουμε κλάδεμα διαμόρφωσης για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο στην παραγωγή, ενώ στα ενήλικα δέντρα ροδιάς, κάνουμε κλάδεμα καρποφορίας για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά τα μυστικά του κλάδέματος της ροδιάς για να εξασφαλίσουμε υπέροχα γλυκά ρόδια από τον κήπο μας. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς; Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων ροδιάς, επιλέγουμε να δίνουμε στη ροδιά το σχήμα του θάμνου. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε τη φυσική τάση της για θαμνώδη ανάπτυξη και επιτυγχάνουμε ταχύτερη είσοδο στην καρποφορία, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και διευκόλυνση καλλιεργητικών εργασιών. Από τον πρώτο χρόνο φύτευσης, την περίοδο του χειμώνα, επιλέγουμε 3 – 5 βασικούς βραχιόνες με τη μορφή ανοιχτού κυπέλλου, βραχίονες με ομοιόμορφη κλίση και ανάπτυξη, ενώ αφαιρούμε τις παραφυάδες. Δεν κόβουμε την κορυφή των επιλεγμένων βλαστών της ροδιάς, ενώ τα κλαδιά που φεύγουν πολύ ψηλά, κατά τη σύντμηση τους, τα κλαδεύουμε πιο χαμηλά, σε βλαστό που φεύγει προς τα πλάγια, ώστε ο καινούργιος βλαστός να έχει πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και όχι κατακόρυφη και πάρει πολύ ύψος ξανά το δέντρο. Οι επιλεγμένοι βραχίονες, κόβονται στην άκρη όταν φθάσουν στα τρία μέτρα περίπου, το οποίο είναι και το επιθυμητό ύψος διαμόρφωσης για τις ροδιές.
Πότε κλαδεύουμε και πώς κλαδεύουμε τις ροδιές; Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα στα ενήλικα δέντρα ροδιάς είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος, αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται στο εσωτερικό του θάμνου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του δέντρου της ροδιάς, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και οι ξεροί βλαστοί. Επίσης, αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορμού. Κλαδεύουμε τους μακριούς βλαστούς της ροδιάς μικραίνοντας το μήκος τους κατά το μισό για να προωθήσουμε την καρποφορία, ενώ αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους βραχίονες κόβοντας τους από την ένωση τους με τον κορμό. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές ελαφριές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδιάς Οι μεγάλες τομές που γίνονται στους κεντρικούς βλαστούς κατά το κλάδεμα της ροδιάς πρέπει να αλείφονται με ειδική πάστα κλαδέματος. Επίσης, ολόκληρο το δένδρο της ροδιάς πρέπει να ψεκάζεται με χαλκούχο διάλυμα για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, καθώς και από τις λειχήνες που εμφανίζονται στον κορμό και του βλαστούς της ροδιάς. Περισσότερα κλαδέματα