Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Η βερικοκιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να μπορέσουμε να απολαύσουμε πλούσια παραγωγή με υπέροχα βερίκοκα γεμάτα γεύση. Το κλάδεμα της βερικοκιάς αποτελεί βασικό παράγοντα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς που αποσκοπεί στον συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και ποιοτικής παραγωγής. Η βερικοκιά χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα στη βλάστηση και πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την κατάλληλη εποχή μέσα στον χειμώνα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης στις βερικοκιές αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε χρόνο στα μεγάλα δέντρα βερικοκιάς και αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δενδρύλλια βερικοκιάς; Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων βερικοκιάς θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο οι βερικοκιές μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία. Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η βερικοκιά διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3 κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες, συναντάμε το σχήμα της αμφίπλευρης παλμέτας, όπου αποτελείται από τον κεντρικό βλαστό που αφήνεται ακλάδευτος και από πλάγιους βλαστούς οι οποίοι διαμορφώνονται προς τη γραμμή φύτευσης των δέντρων, σε ελεύθερη διάταξη ως προς το ύψος.
Πώς κλαδεύουμε κάθε χρόνο τις βερικοκιές; Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε μικρούς βλαστούς μήκους 3-5 εκατοστών. Αυτοί οι βλαστοί ονομάζονται λογχοειδή ή «μπουκέτα Μαΐου», έχουν παραγωγική ζωή 3-4 χρόνων και δίνουν καρποφορία σε νέους σχηματισμένους ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαμηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών.
Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της βερικοκιάς Μετά το κλάδεμα της βερικοκιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα ολόκληρο το δέντρο της βερικοκιάς, ενώ παράλληλα αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών, για να τις προστατέψουμε από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Επίσης, απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από το ένα δέντρο στο άλλο, για να αποφύγουμε τη μεταφορά μολυσμάτων των ασθενειών. Περισσότερες συμβουλές για κλάδεμα δέντρων