Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πως να απαλλαγείτε από τα τρωκτικά, όλοι οι γνωστοί τρόποι

Τα τρωκτικά είναι σίγουρα η πιο αντιπαθής οικογένεια ζώων. Πολλές φορές ευθύνονται για την μεταφορά και διάδοση, αρκετών επικίνδυνων ασθενειών (πχ λεπτοσπείρωση), αλλά και για την καταστροφή οικιακού εξοπλισμού, αγροτικών καλλιεργειών, ακόμα και θεμελιώσεις κτηρίων.

Οπότε δεν είναι παράξενο, που οι περισσότεροι προσπαθούν να τα εξοντώσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τον πληθυσμό τους, όταν αυτά βρεθούν σε ιδιοκτησία τους.

Τα τρωκτικά, και κυρίως τα ποντίκια και οι αρουραίοι, είναι πολύ έξυπνα ζώα και με μεγάλες αντοχές. Έτσι η εξόντωση τους δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Μπορούν να σκαρφαλώνουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και κάθετη, μπορούν να κολυμπούν και αναπαράγονται με αρκετά μεγάλο ρυθμό.

Ο κλασσικός καφέ αρουραίος, μπορεί να γεννήσει έως και 5 φορές σε ένα χρόνο, κάνοντας έως 14 μικρά τη φορά. Δηλαδή ένα ζευγάρι αρουραίων μπορεί, σε ιδανικές συνθήκες, να γεννήσει και μεγαλώσει έως και 70 μικρά το χρόνο. Και αν αναλογιστείτε ότι ο θηλυκός αρουραίος είναι ώριμος να αναπαραχθεί μετά από μόλις ένα μήνα, στην πραγματικότητα ένα μόνο ζευγάρι αρουραίων, μπορεί να ευθύνεται για μερικές εκατοντάδες απογόνους μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Τρόποι καταπολέμησης

Οι τρόποι καταπολέμησης είναι αρκετοί. Κάθε τρόπος  έχει πλεονεκτήματά και μειονεκτήματα, που τον κάνουν ιδανικό για κάποιες περιπτώσεις αλλά παντελώς ακατάλληλο για κάποιες άλλες.

Δολωματικά δηλητήρια

theratpoison

Η πιο γνωστή και εύκολη μέθοδος καταπολέμησης είναι τα δολωματικά δηλητήρια. Πριν αρκετά χρόνια, τα επίσημα δηλητήρια για την καταπολέμηση των τρωκτικών, ήταν τόσο αποτελεσματικά που είχαν ακαριαία δράση. Με τα χρόνια, επειδή είχαν την ίδια αποτελεσματική και ακαριαία δράση και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς (μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος) απαγορεύτηκαν αυστηρά. Οι περισσότεροι τότε κατέφυγαν σε άλλες λύσεις, όπως τα δύο πολύ γνωστά φυτοφάρμακα (αυτό που τελείωνε σε -νταν και αυτό που τελείωνε σε -νειτ), τα οποία είχαν και αυτά την ίδια ισχυρή και άμεση δράση. Φυσικά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο και αυτά απαγορεύτηκαν πριν μια δεκαετία περίπου (αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν κυκλοφορούν ακόμα παράνομα από κάποιους).

Πλέον, όλα τα επίσημα δολωματικά δηλητήρια, δεν έχουν ποτέ άμεση δράση και είναι σχετικά ακίνδυνα για όλα τα υπόλοιπα ζώα. Έχουν διάφορες δραστικές ουσίες (πχ bromadiolone, bromidofacoum, coumatetralyl, chlorophacinone…) οι οποίες πάντα έχουν αιμοπηκτική δράση. Δηλαδή, τρώγοντας το δόλωμα με το δηλητήριο, το αίμα στο ποντίκι/αρουραίου πήζει μέχρι να μην μπορεί να κυκλοφορήσει πια και έτσι πεθαίνει το ζώο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι άμεση και συνήθως παίρνει μερικές μέρες.

Αιμοπηκτική παστίλια για τρωκτικά μέσα σε δολωματικό σταθμό
Αιμοπηκτική παστίλια μέσα σε δολωματικό σταθμό

Αν και αυτές οι δραστικές ουσίες είναι το ίδιο επικίνδυνες για τα άλλα ζώα και τον άνθρωπο, οι ποσότητες που περιέχονται στα δολώματα δεν είναι ικανές να βλάψουν μεγαλύτερα ζώα (πχ ένας σκύλος χρειάζεται να φάει δεκάδες παστίλιες με δηλητήριο για να αντιμετωπίσει πρόβλημα). Εκτός αυτού, επειδή έχουν αρκετά αργή δράση, τα πρώτα συμπτώματα θα φανούν πολύ πριν το τελικό στάδιο. Οπότε είναι εύκολο να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό και να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη αγωγή.

Τα δολώματα είναι συνήθως σε μικρά πέλετς που θυμίζουν σιτάρι (περισσότερο για μικρά ποντίκια) ή μεγάλες παστίλιες (για μεγάλους αρουραίους).

Αυτή η μέθοδος, έχει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μερικά εξίσου σημαντικά μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

Το πιο βασικό πλεονέκτημα που έχει είναι ότι τα περισσότερα δολώματα, μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προληπτική δράση, αφήνοντας δολώματα σε σημεία που εμφανίζονται συνήθως τρωκτικά, ακόμα και αν δεν έχετε δει ακόμα κάποιο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει αυτή η μέθοδος, είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε την “δύσκολη” δουλειά εσείς. Δηλαδή να χρειαστεί να σκοτώσετε ο ίδιος το τρωκτικό. Το δηλητήριο κάνει τη δύσκολη δουλειά για εσάς.

Το τελευταίο πλεονέκτημα, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο δρα. Επειδή δεν δρα άμεσα, δεν γίνεται αντιληπτό ότι το δόλωμα περιείχε το δηλητήριο από τα υπόλοιπα τρωκτικά  και έτσι δεν μαθαίνουν να το αποφεύγουν (όπως πχ συνέβαινε με τα δηλητήρια άμεσης δράσης, που έπρεπε συνεχώς να άλλαζες το σημείο του δολώματος και πολλές φορές και το ίδιο το δόλωμα).

Μειονεκτήματα

Τώρα τα μειονεκτήματα. Το πρώτο μειονέκτημα είναι το κόστος. Η μέθοδος αυτή είναι ίσως η πιο ακριβή από όλες, ειδικά αν έχετε μεγάλη προσβολή από τρωκτικά. Η κάθε συσκευασία κοστίζει 5-15 ευρώ συνήθως και είναι ικανή να σκοτώσει 30-50 τρωκτικά το πολύ (στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι μικρότερος).

Ένα άλλο μειονέκτημα,  έχει να κάνει με την αργή δράση. Αναλόγως το μέγεθος του τρωκτικού και πόσο δόλωμα έφαγε, μπορεί να πάρει μέχρι και μία εβδομάδα μέχρι να ξεψυχήσει. Και μία εβδομάδα, αν έχει μπει ένα μικρό ποντικάκι σπίτι, είναι σίγουρα μεγάλο διάστημα.

Και η αργή του δράση, έχει και μερικά άλλα δυσάρεστα επακόλουθα. Έτσι πολλές φορές ένα τρωκτικό να φάει ποσότητα πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος αρουραίος, ενώ πρακτικά χρειάζεται μόνο μία μεγάλη παστίλια για να εξοντωθεί, μπορεί να φάει περισσότερες στο διάστημα των μερικών ημερών, που χρειάζεται για να δράσει το δηλητήριο. Γιαυτό καλό είναι να μην τοποθετείτε πολλά δολώματα μαζί και ακόμα αν και κάποιο λείπει, να περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι να το αναπληρώσετε.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αν όλα έχουν πάει καλά και το δηλητήριο έχει κάνει την δουλειά που πρέπει, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε το πτώμα. Και αν δεν είστε τυχεροί και έχει αφήσει τη τελευταία του πνοή, σε κάποιο εμφανές μέρος ή μέσα στο λαγούμι του, θα το ανακαλύψετε δυστυχώς με την δυσάρεστη μυρωδιά, όταν αυτό έχει αρχίσει να σαπίζει.

Το τελευταίο μειονέκτημα είναι ότι αρκετά τρωκτικά, έχουν αρχίσει να γίνονται ανθεκτικά σε αυτά τα αντιπηκτικά δηλητήρια. Γιαυτό, υπάρχει ένας συνεχής αγώνας από τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να τα εξελίσσουν και να παράγουν νέα με διαφορετικές δραστικές ουσίες, στις οποίες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αντισώματα τα τρωκτικά. Γιαυτό καλό είναι να προτιμήσετε κάποιο με πολύ πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής, από σχετικά γνωστή και επώνυμη εταιρία, γιατί παλιά δολωματικά δηλητήρια μπορεί να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα πλέον (θα δείτε στις συσκευασίες να αναγράφουν τι γενιάς είναι).

Παγίδες


παγίδα για ποντίκια

Η επόμενη μέθοδος, είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Είναι οι λεγόμενες παγίδες. Οι παγίδες εμπορίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Οι εγκλωβιστικές παγίδες, που αιχμαλωτίζουν ή παγιδεύουν ζωντανό το τρωκτικό και οι άμεσης δράσης που το σκοτώνουν ακαριαία. Οι τελευταίες δεν είναι και τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, ειδικά για μεγάλα τρωκτικά και δύσκολα θα τις βρείτε.

Οι πρώτες χωρίζονται πάλι σε δύο κατηγορίες, αυτές με την κόλλα και τις φάκες.

Αυτές με την κόλλα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους για μικρά ποντικάκια. Έχουν μία κόλλα ή οποία παραμένει σε ήμι-ρευστή μορφή για πολύ μεγάλο διάστημα, και όταν πατήσει πάνω το τρωκτικό κολλάει και εγκλωβίζεται. Κυκλοφορεί σε μορφή έτοιμης πλάκας αλλά και σαν σωληνάριο κόλλας για να το χρησιμοποιήσετε σε όποια επιφάνεια θέλετε.

Το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι είναι σχετικά ακριβή μέθοδος, με την κάθε πλάκα να κοστίζει 1.5 – 2 ευρώ και να είναι χρήσιμη πρακτικά για μόνο 1 τρωκτικό. Το σωληνάριο είναι πιο οικονομικό αλλά και πάλι το κόστος είναι υψηλό αν έχετε μεγάλη προσβολή.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να πατήσετε ή να ακουμπήσει κάτι πάνω στην κόλλα της παγίδας, και αν αυτό συμβεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να φύγει μετά.

Ακόμα χειρότερα μπορεί να πατήσει κάποιο άλλο μικρό ζώο και να εγκλωβιστεί (πχ μια γάτα  ή ένα κουταβάκι στις μεγάλες παγίδες για αρουραίους ή ένα πουλί στις μικρές). Γιαυτό δεν θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε σε μέρη που κυκλοφορούν και άλλα μικρά ζώα, γιατί παρόλο που θα μπορέσετε να το απεγκλωβίσετε από την παγίδα με την κόλλα αν πιαστεί, η διαδικασία για να αφαιρέσετε την κόλλα από το τρίχωμα του ζώου, είναι αρκετά δύσκολη και πολύ χρονοβόρα.

download-2Βέβαια, όπως είπαμε είναι η πιο άμεση και αποτελεσματική μέθοδος για να πιάσετε ένα μικρό ποντικάκι που έχει μπει στο σπίτι. Με το κατάλληλο δόλωμα πάνω στην παγίδα της κόλλας (πχ λίγο τυρί, φυστικοβούτυρο, σιτάρι.. ), αν κάποιο ποντικάκι έχει μπει μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη σας, θα το πιάσετε την ίδια κιόλας νύχτα.

Τώρα ότι θα το πιάσετε, δεν σημαίνει και ότι θα πεθάνει αυτόματα. Αυτή την δουλειά θα πρέπει να την κάνετε εσείς δυστυχώς. Ο πιο ανθρώπινος τρόπος είναι να το χτυπήσετε με κάποιο βαρύ αντικείμενο (πχ βαριοπούλα) να πεθάνει ακαριαία. Αν δεν το κάνετε, τότε θα χρειαστούν 1-2 μέρες ώστε να πεθάνει πάνω στην παγίδα από αφυδάτωση και εξάντληση, οπότε σίγουρα η μέθοδος της βαριοπούλας είναι καλύτερη.

Γιαυτό ακριβώς τον λόγο, οι παγίδες με κόλλα θεωρούνται από τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων όπως η PETA,  η πιο “απάνθρωπη” μέθοδος για να πιάσετε ποντίκια. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ αν ενδιαφέρεστε.

Φάκα για τρωκτικά

Οι φάκες τώρα, είναι μια κλασσική μέθοδος για την αντιμετώπιση των τρωκτικών. Οι κλασσικές φάκες έχουν αλλάξει ελάχιστα και οι περισσότερες ακόμα είναι όπως αυτές που είχατε δει στην αποθήκη του παππού σας μικροί. Ο βασικός λόγος που δεν έχουν αλλάξει και πολύ, είναι γιατί είναι αρκετά απολεσματικές, ειδικά για τους μεγάλους αρουραίους.

Πλεονεκτήματα φάκας

Το κύριο πλεονέκτημα της φάκας, είναι ότι είναι επαναχρησιμοποιήσιμη. Δηλαδή θεωρητικά με μία μόνο φάκα (που κοστίζει 5-10 ευρώ) μπορείτε να πιάσετε δεκάδες αρουραίους. Οπότε σίγουρα είναι μία από τις οικονομικότερες μεθόδους για να αντιμετωπίσετε τα τρωκτικά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει η φάκα (όπως φυσικά και όλες οι παγίδες), είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνετε για πτώματα ή να μυρίζει όλη η περιοχή από ψόφια ποντίκια. Εφόσον το έχετε αιχμαλωτίσει και το εξουδετερώσετε (φυσικά μπορείτε και να το ελευθερώσετε σε κάποιο μέρος το οποίο δεν αποτελεί απειλή για κάποιον), μπορείτε εύκολα να το θάψετε.

Μειονεκτήματα φάκας

Τώρα το μειονέκτημα της φάκας είναι ότι γίνεται αντιληπτή από τα υπόλοιπα τρωκτικά που υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι αν πιάσετε ένα τρωκτικό στην φάκα, ότι δόλωμα και να χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά, αν δεν έχετε αλλάξει σημείο τοποθέτησης, δεν θα πλησιάσει ξανά τρωκτικό για αρκετό καιρό.

https://www.youtube.com/watch?v=8C_V3KAxtBQ


Φυσικά εκτός από τις παγίδες του εμπορίου, υπάρχουν και δεκάδες άλλες DIY παγίδες που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα ή και λιγότερο εύκολα. Η πιο απλή, οικονομική και πολύ αποτελεσματική DIY παγίδα, είναι αυτή που δημιούργησε ένας Κινέζος πριν μερικά χρόνια από ένα απλό πλαστικό μπουκάλι νερού και μερικά λαστιχάκια.



Μια εξίσου αποτελεσματική παγίδα, είναι και η παγίδα με το βαρέλι/κουβά, στην οποία τοποθετείται είτε ένα πλαστικό σωλήνα που περιστρέφετε ελεύθερα στο πάνω μέρος είτε μια μικρή λεπτή λαμαρίνα/σανίδα η οποία ισορροπεί πάνω σε ένα άξονα και με το που θα πατήσει το τρωκτικό πάνω της περιστρέφεται γύρω από τον άξονα και κάνει το τρωκτικό να πέσει μέσα στον κουβά/βαρέλι. Αν ο κουβάς/βαρέλι είναι αρκετά ψηλός τότε δεν θα μπορέσει να βγει από αυτόν. Αν τον έχετε γεμίσει και με νερό, θα πνιγεί μετά από λίγη ώρα.

High-tech μέθοδος: Ξηρός πάγος


ξηρός πάγος

Η επόμενη μέθοδος είναι μια μέθοδος που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σχετικά πρόσφατα, αλλά έχει αρκετά καλά αποτελέσματα και πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων.

Είναι η μέθοδος του ξηρού πάγου. Ο ξηρός πάγος, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι απλά παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο έχει την ιδιότητα όταν λιώνει να μετατρέπεται σε αέριο αντί για υγρό. Αυτή του η ιδιότητα, το κάνει ιδανικό για τον χώρο του θεάματος, καθώς όλοι οι καπνοί που έχετε δει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (ή ακόμα και στα μπουζούκια) δημιουργούνται απλώς από ξηρό πάγο που λιώνει και μετατρέπεται σε αέριο.

Και επειδή όπως ξέρουμε (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρουμε) η υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προκαλεί ασφυξία και θάνατο σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν δηλητηριώδες αέριο.

Αυτή ακριβώς την ιδιότητα εκμεταλλευόμαστε και την χρησιμοποιούμε για την εξόντωση των τρωκτικών. Φυσικά, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε φωλιές τρωκτικών. Μια μικρή χούφτα από ξηρό πάγο στην είσοδο κάθε λαγουμιού και σφράγιση της εισόδου, και η ποσότητα αυτή είναι ικανή να προκαλέσει σταδιακά ασφυξία σε όλα τα τρωκτικά που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Βέβαια, επειδή τα περισσότερα λαγούμια έχουν περισσότερες από μία εισόδους, θα πρέπει να τις κλείσουμε όλες. Το καλό με τον ξηρό πάγο, είναι ότι θα δείτε καπνό να βγαίνει από όποια τρύπα έχετε ξεχάσει να κλείσετε και έτσι θα κλείσετε και αυτή.

Για να είναι περισσότερη αποτελεσματική αυτή η μέθοδος, θα πρέπει να γίνει ώρες που τα τρωκτικά είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκονται στη φωλιά τους. Για τα περισσότερα τρωκτικά, αυτό συμβαίνει τις πρωινές ώρες καθώς είναι νυχτόβια ζώα. Έτσι με το σούρουπο συνήθως βγαίνουν από τις φωλιές τους και επιστρέφουν μέσα σε αυτές με το χάραμα.

Τώρα, θα ρωτήσετε που θα βρείτε ξηρό πάγο και πόσο κοστίζει; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Ξηρό πάγο θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα που ασχολούνται με εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, συναυλίες…). Πωλούνται συνήθως σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 εβδομάδες. Το κόστος του είναι σχετικά μικρό με το κιλό να κοστίζει 1.5-3 ευρώ περίπου. Και αν αναλογιστείτε ότι με μόνο μία χούφτα ξηρού πάγου, μπορείτε να σκοτώσετε μια ολόκληρη οικογένεια αρουραίων, τον καθιστά ίσως στην πιο οικονομική μέθοδο εξόντωσης, μετά από τις φάκες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι ότι δεν ασχολείστε καθόλου με την απόρριψη των νεκρών τρωκτικών και δεν έχετε άσχημες μυρωδιές. Η φύση κάνει όλη την δουλειά για εσάς, αποσυνθέτοντας υγειονομικά τα νεκρά τρωκτικά, βαθιά μέσα στο χώμα.

Ένα ακόμα θετικό είναι ότι θεωρείται και λίγο πιο ‘ανθρώπινη’ μέθοδος, καθώς τα τρωκτικά έχουν γρηγορότερο θάνατο, από ότι θα είχαν με τα αιμοπηκτικά δηλητήρια.

Όπως είναι λογικό, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αρουραίους που ζούνε στο χώμα και μόνο αν γνωρίζετε που βρίσκονται οι είσοδοι από τα λαγούμια τους. Μπορείτε να δείτε αυτή τη μέθοδο να χρησιμοποιείται από την πόλη της Βοστώνης για να εξολοθρεύσουν μαζικά αρουραίους από πάρκα και χώρους άθλησης, στο παραπάνω βίντεο.

Γάτες (και κάποιοι σκύλοι)

Cat_with_mouse

Οι γάτες είναι μια αρκετά καλή και αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγείτε οριστικά από τα τρωκτικά. Για τις περισσότερες γάτες, τα ποντίκια και οι μικροί αρουραίοι είναι αγαπημένο θήραμα. Ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να τα φάνε, πολλές φορές τα σκοτώνουν από ένστικτο ή απλά για να παίξουν μαζί τους. Όμως ακόμα και αν η γάτα δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον να κυνηγήσει ποντίκια, και μόνο η παρουσία της τα φοβίζει και έτσι τα αποτρέπει από τον χώρο τον οποίο βρίσκεται.

Φυσικά καλό είναι οι γάτες να μην είναι πλήρως εξημερωμένες και αν γίνεται μεγαλωμένες από την μητέρα τους (και όχι από ανθρώπινο χέρι), καθώς μπορεί να σκοτώνουν ποντίκια από ένστικτο αλλά το κυνήγι ενός ποντικού δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση και συνήθως μαθαίνεται από τις μητέρες στα μικρά

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι υπάρχουν και κάποιες ράτσες σκύλων που αντιπαθούν τα  ποντίκια και τους αρουραίους πιο πολύ και από τις γάτες. Έτσι τους κυνηγούν, όχι για να τους φάνε, αλλά απλώς για να τα σκοτώσουν ή να τα διώξουν από την περιοχή τους. Τέτοιες είναι συνήθως οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων, με τις περισσότερες ράτσες να έρχονται από την ευρύτερη οικογένεια των τεριέ (υπάρχει και ράτσα τεριέ που ονομάζεται επίσημα  rat terrier, δηλαδή τεριέ για αρουραίους), αν και μεγαλόσωμα σκυλιά όπως τα πιτμπουλ πολλές φορές έχουν ανάλογη συμπεριφορά. Το καλό με τα σκυλιά που κυνηγούν τρωκτικά είναι ότι δεν τα κυνηγούν μόνο όταν τα δουν αλλά πολλές φορές τα ξετρυπώνουν από τα λαγούμια τους. Φυσικά αυτό ταυτόχρονα μπορεί να είναι και μειονέκτημα, καθώς αν μια μέρα σηκωθείτε και δείτε όλο το κήπο με το γκαζόν σκαμμένο από το τεριέ σας,  το πιο πιθανό η αιτία να ήταν κάποιος αρουραίος ή τυφλοπόντικας που είχε λαγούμι από κάτω.

Επαγγελματική μυοκτονία

Η τελευταία μέθοδος, είναι η μέθοδος της επαγγελματικής μυοκτονίας από εξειδικευμένα συνεργεία. Πλέον σε κάθε μεγάλη πόλη, υπάρχουν αρκετές απολυμαντικές εταιρίες που αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία για εσάς.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν εξαρτάται από το είδος της προσβολής και τον χώρο που επιθυμείτε να γίνει η μυοκτονία. Συνήθως προτιμάται για επαγγελματικούς χώρους, υγειονομικής σημασίας ή για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αν και μπορούν να έρθουν όπου τους ζητήσετε.


Συνοψίζοντας

Αν διαβάσατε όλα τα παραπάνω, θα καταλάβατε ότι παρότι όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, κάθε μία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε διαφορετικές περιπτώσεις. Έτσι ο δολωματικός ψεκασμός, είναι η καταλληλότερη μέθοδος πρόληψης. Ακόμα και αν δεν έχετε προσβολή από τρωκτικά, καλό είναι να υπάρχουν πάντα μερικοί δολωματικοί σταθμοί γεμάτοι με δηλητήριο. Αν έχει μπει ένα μικρό ποντικάκι μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη, τότε οι παγίδες με κόλλα θα σας σώσουν μέσα σε λίγες ώρες.

Αν βρίσκεστε σε αγροικία ή εξοχή και έχετε μεγάλη προσβολή από αρουραίους οι οποίοι έχουν φωλιές στο χώμα, τότε ο ξηρός πάγος είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση για να απαλλαγείτε από αυτούς.

Αν διαθέτετε κατάστημα ή χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχετε προσβολή από τρωκτικά, τότε σίγουρα η επαγγελματική μυοκτονία και απολύμανση από ειδικά συνεργεία είναι απολύτως απαραίτητη.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


  • Μια αρκετά καλή μέθοδος για να κλείνετε παλιές  ή και νέες ποντικότρυπες, είναι να χρησιμοποιήσετε αφρό πολυουρεθάνης. Ο αφρός πολυουρεθάνης διογκώνεται και έτσι μπορεί να κλείσει αρκετά καλά τις εισόδους από τα λαγούμια. Και αν και τα ποντίκια και οι αρουραίοι, μπορούν να φάνε το οτιδήποτε με το δόντια τους, δεν προτιμούν για κάποιο λόγο τον αφρό πολυουρεθάνης. Αν μάλιστα πάνε να τον μασήσουν πριν στεγνώσει τότε θα κολλήσει το στόμα τους.
  • Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμοι δολωματικοί σταθμοί, που θυμίζουν μικρό λαγούμι και οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα ότι προφυλάσσουν το δόλωμα από την βροχή  και τον ήλιο αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο θελκτικοί στα τρωκτικά, καθώς πάντα ένα τρωκτικό θα προτιμήσει τον πιο προστατευμένο δρόμο. Το κόστος τους είναι 5-10 ευρώ και είναι συνήθως από πλαστικό. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και εσείς ένα μόνοι σας από ένα κομμάτι λεπτό κοντρά πλακέ θαλάσσης. και δύο μεντεσέδες.

About admin

Check Also

Περισσοτερο απο 200 δωρεάν βιβλία για τις καλλιέργειες (λαχανικά, βότανα, δέντρα)

New Update !!! Ο κατάλογος δωρεάν βιβλίων αναβαθμίζεται συνεχώς , σε αυτή τη λίστα μπορείτε να …

Γίνε Αυτάρκης – Ηλιακή ξήρανση – Ηλιακοί ξηραντές

Ηλιακή ενέργεια (γενικά)Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες που μπορούν να δεσμεύσουν την ηλιακή ακτινοβολία και να την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.