Πως διατηρείτε το γάλα και το τυρί
Διατήρηση γάλατοςΤο γάλα διατηρείται 3 ημέρες, αν μια μέρα πριν το μεταφέρουμε, το χύνουμε μέσα σε αγγείο και αφού το ζεστάνουμε το μεταγγίσουμε σε άλλο και το ανακατεύουμε με ξύλο ή με καλάμι μέχρι να κρυώσει. Αν ρίξουμε λίγο αλάτι στο τυρί διατηρείται περισσότερο καιρό.Διατήρηση τυριούΤο τυρί διατηρείται αν το πλύνουμε με νερό πόσιμο, το ξεράνουμε στον ήλιο και το βάλουμε σε πήλινα αγγεία μαζί με θρούμπι ή θυμάρι. Έτσι ώστε τα κεφάλια του τυριού να είναι χωρισμένα όσο είναι δυνατό το ένα με το άλλο. Έπειτα χύνουμε και ξύδι γλυκό και ή οξύ μέλι, τόσο που να σκεπάζει το τυρί.Επίσης αν βάλουμε στο τυρί σπόρο από ασφούρι (αγριοζαφουράνα), μαζί με χλιαρό νερό ή χλιαρό μέλι.
Μερικοί διατηρούν το τυρί μέσα σε θαλασσινό νερό. Το τυρί διατηρείται άσπρο όταν το βάλουμε μέσα σε άλμη. Γίνεται δε σφιχτότερο και στυφότερο όταν το βάλουμε επάνω από καπνό.Φαίνεται δε ότι όλα τα τυριά διατηρούνται καλύτερα αν τα βάλουμε μέσα σε όσπρια και μάλιστα σε λαθούρια ή σε μπιζέλια. Αν το τυρί επειδή πάλιωσε είναι σκληρό και πικρό το μουσκεύουμε μέσα σε αλεύρι από αφρυγάνιστο κριθάρι και κατόπιν το βάζουμε σε νερό και όσο τυρί βγαίνει από επάνω το αφαιρούμε.