Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Πολλαπλασιασμός συκιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Η συκιά είναι ένα δέντρο με φανατικούς θαυμαστές και τα «καλά» σύκα είναι πάντα… περιζήτητα! Όλοι έχουμε ακούσει μία ιστορία για κάποια συκιά που κάνει «τα πιο νόστιμα» σύκα και θέλουμε να φυτέψουμε κι εμείς μία ολόιδια στον κήπο μας. Αν μάλιστα, είμαστε στην πλεονεκτική θέση να έχουμε εμείς την πιο καλή ποικιλία συκιάς στον κήπο μας, τότε οφείλουμε να τη μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά συκιάς πολύ εύκολα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την εποχή που θα πραγματοποιήσουμε τον πολλαπλασιασμό και με τη μέθοδο που προτιμάμε να ακολουθήσουμε. Ο πολλαπλασιασμός της συκιάς μπορεί να γίνει με σπόρο, με εμβολιασμό, με παραφυάδες, με καταβολάδες, καθώς και με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για κάθε μέθοδο πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε καινούρια δέντρα συκιάς και να απολαμβάνουμε πεντανόστιμα σύκα με τους φίλους μας. 

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά συκιάς;


 
– Πολλαπλασιασμός συκιάς με σπόρο
 Για να πάρουμε τον σπόρο της συκιάς, τοποθετούμε ορισμένα υπερώριμα σύκα σε μία λεκάνη με νερό. Οι σπόροι που θα επιπλεύσουν, είναι κατάλληλοι για να φυτευτούν. Συλλέγουμε τους σπόρους και τους αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος μέχρι την εποχή της φύτευσης. Στις αρχές της άνοιξης, τοποθετούμε τους σπόρους σε γλάστρα με χώμα, κοπριά και άμμο σε αναλογία 1:1:1 και τα βάζουμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να φυτρώσουν. Μετά από ένα χρόνο, εμβολιάζουμε τα νέα φυτά με την επιθυμητή ποικιλία συκιάς και αφού περάσει άλλος ένας χρόνος τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. 
– Εμβολιασμός συκιάς
 Τα φυτά της συκιάς μπορούν να εμβολιαστούν με τη μέθοδο του ενοφθαλμισμού που γίνεται με ανεστραμμένο Τ ή με πλακίτη. Ο εμβολιασμός με ανεστραμμένο Τ είναι πιο συνηθισμένος και γίνεται στα τέλη της άνοιξης και την περίοδο του φθινοπώρου. Η μέθοδος εμβολιασμού με πλακίτη επιλέγεται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Επίσης, σε μεγάλα δέντρα συκιάς εφαρμόζεται η μέθοδος εμβολιασμοού με εγκεντρισμό κατά την οποία κόβουμε τον κορμό ή τους κεντρικούς βραχίονες της συκιάς στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και επιλέγουμε μπόλια από βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς. 

Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων


 
– Πολλαπλασιασμός συκιάς με παραφυάδες
 Οι παραφυάδες είναι βλαστοί που φυτρώνουν από την βάση του δέντρου της συκιάς και τους αξιοποιούμε για να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά συκιάς. Συγκεκριμένα, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, κόβουμε τμήματα των βλάστων μήκους 40-50 εκατοστών μαζί με κομμάτι της ρίζας και το φυτεύουμε απευθείας στο χωράφι στη θέση φύτευσης. Εναλλακτικά, μπορούμε να το φυτεύσουμε σε μεγάλη γλάστρα που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον και την έχουμε γεμίσει με κοπριά και χώμα σε αναλογία 1:1 για να το μεταφυτεύσουμε το επόμενο φθινόπωρο. 
– Πολλαπλασιασμός συκιάς με καταβολάδες
 Οι καταβολάδες είναι βλαστοί της συκιάς που στρέφονται και φυτεύονται μέσα στο χώμα σε βάθος περίπου 30 εκατοστών για να αναπτύξουν ριζικό σύστημα. Στο σημείο που παραχώνεται ο βλαστός της συκιάς, γίνεται χαραγή, δηλαδή χάραξη του φλοιού για να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε την ριζοβολία του βλαστού. Αφού σχηματιστεί το ριζικό σύστημα της καταβολάδας της συκιάς, μετά από ένα χρόνο, κόβουμε το νεό φυτό συκιάς από το αρχικό φυτό και το μεταφυτεύουμε απευθείας στο χωράφι ή το φυτεύουμε σε μεγάλη γλάστρα. Η μέθοδος των καταβολάδων γίνεται στις αρχές της άνοιξης ή την περίοδο του φθινοπώρου, σε περίοδο που επικρατούν συνθήκες υγρασίας. 
– Πολλαπλασιασμός με φυλλοφόρα μοσχεύματα
 Ο πολλαπλασιασμός με φυλλοφόρα μοσχεύματα γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, κόβοντας τμήματα μήκους 10-15 εκατοστών από καινούριους βλαστούς συκιάς, προσέχοντας ή κάτω τομή να γίνεται ακριβώς κάτω από γόνατο, δηλαδή κάτω από ένα εξόγκωμα του βλαστού. Στη συνέχεια απομακρύνουμε τα φύλλα του βλαστού από το κάτω μέρος αφήνοντας μόνο 2-4 φύλλα στο πάνω μέρος του βλαστού. Φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα, όπως ονομάζονται, σε γλάστρες φυτωρίου, αφού πρώτα έχουμε βάλει τη βάση του βλαστού με ορμόνη ριζοβολίας για να επιτύχει καλύτερα ο πολλαπλασιασμος. 
– Πολλαπλασιασμός με ξυλοποιημένα μοσχεύματα
 Κόβουμε τμήματα βλαστού συκιάς, μήκους περίπου 30 εκατοστών από υγιείς και δυνατούς βλαστούς ηλικίας ενός χρόνου, στα τέλη του φθινοπώρου μετά τη συγκομιδή ή κατά την περίοδο του χειμώνα μαζί με το κλάδεμα της συκιάς. Πριν τη φύτευση χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος για να ενισχύσουμε τη δημιουργία ρίζας. Η φύτευση γίνεται σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας μίγμα χώματος, χωνεμένης κοπριάς και άμμου ή περλίτη σε αναλογία 1:1:1. 

7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς


 Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της συκιάς Οι δύο μεθόδοι πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά συκιάς υπερτερούν των υπολοίπων, καθώς γίνονται αρκετά εύκολα και επιπλέον τα νέα δενδρύλλια μπαίνουν αρκετά γρήγορα σε καρποφορία σε αντίθεση με τη μέθοδο από παραφυάδες και καταβολάδες. 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.