Παρασκευή , 18 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό.

Το πιο διαδεδομένο είδος πιλέας που συναντάμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία είναι η πιλέα πεπερομιοδές (Pilea peperomioides), ένα εντυπωσιακό φυτό με στρογγυλά, λεία και δερματώδη φύλλα που αναπτύσσονται σε λεπτούς μακριούς μίσχους.

Το συγκεκριμένο είδος πιλέας που κατάγεται από τη νότια Κίνα και είναι γνωστό με την ονομασία “κινέζικο φυτό των χρημάτων”, καθώς σύμφωνα με το φενγκ-σούι συμβολίζει την καλή τύχη, τον πλούτο, τα χρήματα και την ευημερία.

Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη πιλέας με εντυπωσιακό φύλλωμα σε διάφορες αποχρώσεις και σχέδια για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο ξεχωριστά είδη πιλέας για να επιλέξουμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για να απολαμβάνουμε τη μοναδική ομορφιά τους και να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα μας.

Εκτός από την Pilea peperomioides, υπάρχουν και άλλα είδη και ποικιλίες πιλέας με τεράστια ποικιλομορφία στο φύλλωμα τους και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των 10 πιο δημοφιλών και εντυπωσιακών ειδών και ποικιλιών πιλέας που μπορούμε να διατηρήσουμε σε γλάστρα ή σε κρεμαστά καλάθια.

Η πιλέα προτιμά εσωτερικούς χώρους και θέλει φωτεινά σημεία που δε χτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως. Μπορεί να επιβιώσει και σε πιο σκιερές θέσεις μέσα στο σπίτι που διαθέτουν μειωμένο φωτισμό.

Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της πιλέας και να εμφανιστούν χαρακτηριστικά μαυρίσματα και καφετιάσματα.

Κατάλληλo εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη της πιλέας είναι μεταξύ 13-30°C καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη σε πιο χαμηλές ή πιο ψηλές θερμοκρασίες.

Απαιτεί περιβάλλον με σχετικά υψηλή υγρασία, μακριά από ζεστά και ψυχρά ρεύματα του αέρα.

Για τη μεταφύτευση της πιλέας, επιλέγουμε σχετικά μικρή γλάστρα, με ύψος και πλάτος περίπου 20 εκατοστών ή γλάστρα ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα φυτωρίου που την αγοράσαμε.

Γεμίζουμε τη γλάστρα της πιλέας με εμπλουτισμένο , ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου, που περιέχει αρκετό και . Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας και αποστράγγιση του νερού.

Λόγω του περιορισμένου ύψους που αναπτύσσεται, η πιλέα δεν χρειάζεται συχνή μεταφύτευση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε το φυτό στο γλαστράκι φυτωρίου και να το τοποθετούμε απλά σε ένα πήλινο ή πλαστικό κασπώ που ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου μας.

Η πιλέα θέλει μέτριο πότισμα, καθώς είναι ευαίσθητη σε συνθήκες έντονης υγρασίας.

Το μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα και στου βλαστούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ή να παρατηρήσουμε τα φύλλα να πέφτουν.

Ένας πρακτικός τρόπος για το πότισμα της πιλέας είναι να τοποθετήσουμε το γλαστράκι μέσα σε μία λεκάνη για μισή ώρα, ώστε να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται.

Ποτίζουμε την πιλέα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να επαναλάβουμε το πότισμα μόνο αφού έχει στεγνώσει καλά το χώμα στη γλάστρα.

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της πιλέας να λυγίζουν και να πέφτουν προς τα κάτω, σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα πότισμα ώστε να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Βασική φροντίδα για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη στην πιλέα με υγιές καταπράσινο φύλλωμα, είναι ένα υγρό λίπασμα, κατάλληλο για πράσινα φυτά.

Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε δύο εβδομάδες την περίοδο της άνοιξης και μία φορά το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού, του φθινοπώρου και του χειμώνα.

H πιλέα μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα που συναντάμε σε εσωτερικούς χώρους όπως η , τα , ο , καθώς και από τον .

Για την προληπτική αντιμετώπιση προστασία της πιλέας από έντομα, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα με σπιτικό σαπουνόνερο, μία φορά το μήνα, διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Σε περίπτωση έντονης προσβολής από έντομα, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο , τα και η που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την καταπολέμηση μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα της πιλέας όπως το ωίδιο και ο βοτρύτης, ψεκάζουμε με και .

Τα φύλλα της πιλέας συνήθως κιτρινίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης του νερού στη γλάστρα ή στο κασπό που έχει φυτευτεί.

Κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να παρατηρηθεί και σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, καθώς και λόγω προσβολής από βακτηριακή ασθένεια που προκαλεί κίτρινες κηλίδες στο φύλλωμα.

Τα φύλλα της πιλέας μπορεί να μαυρίσουν λόγω έκθεσης σε άμεσο και έντονο ηλιακό φως ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και λόγω υπερβολικής υγρασίας στο χώμα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πιλέας, πολύ εύκολα και οικονομικά, με δύο τρόπους, κάνοντας ή .

Η μέθοδος πολλαπλασιασμού με παραφυάδες είναι η πιο διαδεδομένη, καθώς αφαιρούμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται γύρω από τη ρίζα του φυτού, μέσα στην άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου περιμένοντας λίγες εβδομάδες να ριζώσουν.

Ακολουθώντας μία παραλλαγή της μεθόδου πολλαπλασιασμού των μοσχευμάτων, μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο πιλέας μαζί με το μίσχο, να το βάλουμε σε νερό για να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

Αρκετά συχνά, η πιλέα πεπερομιοδές (Pilea peperomioides) συγχέεται με το φυτό πεπερόμια (Peperomia sp.), καθώς εκτός από την ονομασία, μοιάζουν και τα φύλλα τους. Πρόκειται ωστόσο για διαφορετικά φυτά. Η βασική διαφορά είναι ότι η πιλέα έχει μακρύτερους μίσχους σε σχέση με την πεπερόμια, η οποία διαθέτει πιο συμπαγή μορφή.

About admin

Check Also

Πως-να-κρατήσουμε-“χαρούμενο”-το-έντερό-μας!

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας …

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.