Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Παστεριωμένο γάλα και τυριά

Με αφορμή τα ερωτήματα που έθεσε ο φίλος SatIRuS για την παστερίωση του γάλατος, γράφω γύρω από το θέμα όσα θεώρησα απαραίτητα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη, κάποια μου ξέφυγαν ίσως, αλλά είναι και πολλά άλλα σημαντικά που σχετίζονται με τα ανεξέλεγκτα εμπορικά κέρδη και την υγεία μας.Επειδή και τα ερωτήματα είναι πολλά, γράφω τις απαντήσεις σαν κύρια ανάρτηση, «εκμεταλλευόμενος» την καλοσύνη και ανεκτικότητα του οικοδεσπότη Θόδωρου.
Παρακαλώ όσους φίλους θελήσουν από εδώ και πέρα να ρωτήσουν πάνω στα γαλακτοκομικά, να το κάνουν σε αυτό εδώ το θέμα, επειδή τα σχόλια, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις «ξεχείλισαν» στην ανάρτηση «φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα» και καθιστούν την ανεύρεση και απάντηση χρονοβόρα διαδικασία.Τους παρακαλώ ακόμη πριν διατυπώσουν την ερώτησή τους, να βεβαιώνονται πως ότι ρωτούν δεν υπάρχει απαντημένο ήδη στα σχόλια της ως άνω ανάρτησης, ή αυτής που δημιουργείται τώρα. Δεν είναι καθόλου εγωιστικό σας διαβεβαιώνω, αλλά είναι και πολύ κουραστικό να επαναλαμβάνω ίδια πράγματα και ο ελεύθερος χρόνος μου δεν είναι άπειρος.
Ό,τι δεν ξέρω θα το δηλώνω (ξαναλέω ούτε παντογνώστης είμαι ούτε επαγγελματίας τυροκόμος) και σε όσα γνωρίζω θα απαντώ, επομένως όταν δεν υπάρξει απάντηση σε ερώτηση αυτό σημαίνει ή ότι έχει ήδη απαντηθεί σε προηγούμενη ανάρτηση ή έχει προκύψει για βιολογικούς λόγους μακρά ή και διαρκής απουσία(!).Ας αρχίσω λοιπόν ως απάντηση στον SatIRuS, όμως τα θέματα αφορούν σε όλους όσοι γενικότερα «ψαχνόμαστε»

Η φέτα παράγεται βάσει νομοθεσίας από παστεριωμένο γάλα πρόβειο ή σε πρόσμιξη με γίδινο μέχρι 30%. ( Παλιά επιτρεπόταν πρόσμιξη μέχρι 10% και πάνω από αυτό θεωρείτο νοθεία και εδιώκετο, όπως εδιώκετο αυστηρότατα ποινικά και η αποβουτύρωση σε ποσοστό πάνω από 10% του χρησιμοποιούμενου γάλατος, όμως οι καιροί αλλάζουν και γίνονται λάϊτ !!! ).Παστεριωμένο γάλα και για τα σκληρά τυριάΤο γιατί το δέχθηκε η Ελλάδα δεν γνωρίζω, όπως επίσης δεν γνωρίζω αν κυκλοφορούν στο εμπόριο τυριά άλλων χωρών από γάλα χωρίς παστερίωση, ελεύθερα χωρίς περιορισμούς εννοώ και σε επόμενη παράγραφο θα διαβάσεις και θα καταλάβεις τι λέω. Και επειδή το θέμα με ενδιαφέρει, θα ήθελα να με ενημερώσεις για ό,τι γνωρίζεις και που θα βρώ σχετικές λεπτομέρειες.Η φέτα είναι κατοχυρωμένη σαν ονομασία προέλευσης, για συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα, όχι όλες ανεξαιρέτως। Στις υπόλοιπες ό,τι παράγεται, ονομάζεται λευκό τυρί. Κατοχυρωμένη ονομασία έχουν άλλα 13 αν δεν κάνω λάθος τυριά όπως π.χ. η Κρητική Γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι Νάξου (που το ονομάζουν αρσενικό τυρί)Αυτό όμως σημαίνει ότι η ωρίμανση και ο χαρακτήρας ενός τυριού είναι κατευθυνόμενος και επαναλαμβανόμενος, αφού οι μικροοργανισμοί στην δημιουργία των οποίων παίζει ουσιαστικό ρόλο η ράτσα των ζώων, η ποιότητα και ποικιλία της τροφής που διαφέρει από τόπο σε τόπο, το περιβάλλον διαβίωσης του κοπαδιού, το κλίμα και το απόλυτο υψόμετρο κ.τ.λ. κ.τ.λ., νεκρώνονται. Απομένουν έτσι σαν παράγοντες διαφοροποίησης μόνο οι μη οργανικοί (ας μου επιτραπεί ο όρος), δηλ. η θερμοκρασία και ο χρόνος πήξης, το εργαστήριο προέλευσης της χημικής πυτιάς, ο βαθμός αποβουτύρωσης, η ποσότητα και ποιότητα (ναι υπάρχει και ποιότητα) του αλατιού, ο χώρος παραμονής για την έναρξη ωρίμανσης, ο χώρος αποθήκευσης ( υπόγειες αποθήκες ή ψυκτικοί θάλαμοι), η διάρκεια ωρίμανσης και ένα σωρό άλλοι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν δευτερογενώς στο τελικό αποτέλεσμα (πιστεύω ότι κατανοείς τι θέλω να πώ), και όχι πρωτογενώς , αφού οι πρωτογενείς παράγοντες είναι πλέον για όλα τα τυριά ίδιοι, με ενδεχόμενες εργαστηριακές μικροδιαφορές.Για δική σου χρήση βεβαίως επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις απαστερίωτο γάλα. Απαγορεύεται όμως να το εμπορευτείς ως επαγγελματίας, έστω και στον γείτονά σου.( Ενδεχόμενα να απαγορεύεται και να δωρίσεις, αλλά δεν το ξέρω). Με αυτή την αφορμή έχουν δημιουργηθεί αρκετά τραγελαφικά περιστατικά, με τους χψζ ανώνυμους ποιμένες-τυροκόμους να οδηγούνται δέσμιοι στην δικαιοσύνη διότι με το τυρί που έφτιαξαν στην στάνη τους και συνελήφθησαν να εμπορεύονται στον περίγυρό τους βέβαια, παρέβησαν την κείμενη νομοθεσία, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία!Η ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΝΟΘΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ( γάλα και ελαιόλαδο είναι ελάχιστα παραδείγματα). ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΥΔΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΠΗΓΕ ΠΟΤΕ ΦΥΛΑΚΗ. (Ως γνωστόν ενώ οι καρχαρίες διαβιούν στη θάλασσα και κυνηγιούνται αλύπητα είτε ως επικίνδυνοι είτε για το κρέας τους, οι μεγαλοκαρχαρίες είναι στεριανοί και ακίνδυνοι ως φιλάνθρωποι στους κατάλληλους «αποδέκτες» των δωρεών τους).Τα συμπεράσματα δικά σου και όλων μας
Ένα από τα προβλήματα που ζητούν να λυθεί διάφοροι επαγγελματικοί φορείς σχετικά με το θέμα, είναι να επιτραπεί η παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών από γάλα χωρίς παστερίωση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα αναγράφεται στην συσκευασία, οπότε την ευθύνη για τυχόν ασθένειες ή επιδημιολογικές καταστάσεις κ.λ.π. θα φέρει ο καταναλωτής. Η άποψη αυτή έχει βεβαίως και τους πολέμιους, υπέρμαχους των κανόνων υγιεινής και της Δημόσιας υγείας.Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, είναι προφανές ότι η τυροκόμηση με παστεριωμένο και απαστερίωτο γάλα στην ίδια επιχείρηση, απαιτεί να είναι πλήρως διαχωρισμένοι οι χώροι εργασίας, τα σκεύη τυροκόμησης, οι χώροι ωρίμανσης, οι αποθηκευτικοί χώροι, οι ψυκτικοί θάλαμοι, ακόμη και οι φόρμες των εργαζομένων και κάθε άλλη παράμετρος έτσι ώστε τα προϊόντα να μη έρχονται σε επαφήΑυτό σημαίνει ότι και στα καταστήματα πώλησης τα προϊόντα θα εκτίθενται και θα πωλούνται σε διαφορετικές θέσεις, αφού πρακτικά δεν επιτρέπεται με το ίδιο μαχαίρι να κόψεις π.χ. γραβιέρα από παστεριωμένο γάλα και άλλη από απαστερίωτο, που θεωρείται δυνητικά φορέας επιβλαβών έως επικίνδυνων μικροβίων. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό κάτι τέτοιο, όμως δεν μπορώ να απορρίψω το επιχείρημα ότι από ένα τυρί που «νοσεί» εύκολα θα «κολλήσει» και το διπλανό του. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα και δεν είμαι ειδικός. Προσωπικά, όπως έγραψα και σε ένα από τα σχόλια στο « φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα», όποτε τυροκόμησα (για μένα ξεκαθαρίζω και για ελάχιστους ΦΙΛΟΥΣ δώρο ), ποτέ δεν παστερίωσα. Πρώτα από όλα όμως ήμουν βέβαιος για την ποιότητα του γάλατος που χρησιμοποίησα.Αν ζεις σε αγρόκτημα και από μεράκι εκτρέφεις δικά σου ζώα, το πρώτο που υποχρεωτικά φροντίζεις με την βοήθεια κατάλληλου κτηνιάτρου, είναι να τα διατηρείς υγιή.
Αν θελήσεις να προμηθευτείς γάλα από κάποιον παραγωγό, θα πρέπει να πληροφορηθείς πρώτα αν είναι από αυτούς που θεωρούν την καθαριότητα ανάγκη και όχι περιττή πολυτέλεια. Κατ’ αρχήν επιβάλλεται μια «εκδρομή» μέχρι την στάνη, όπου με την πρώτη ματιά φαίνεται ο «χαρακτήρας» ανθρώπων και χώρου. Τα ζώα μπορεί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να διατηρούνται υγιή, αλλά το γάλα, πολύ ευπαθές προϊόν, αν παραμείνει μέχρι την διάθεσή του σε «κακό» χώρο… «παθαίνει».Η δυσάρεστη οσμή που αναδίδεται από ένα τυρί, το ασυνήθιστο χρώμα του, η γλοιώδης συχνά επιφάνεια, το αναιτιολόγητο κιτρίνισμα ή και ελαφρύ πρασίνισμα, είναι προφανείς λόγοι να υποπτευτούμε ποιοτική αλλοίωση πού όχι σπάνια φθάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι προβλήματα που μπορεί να προκληθούν όχι μόνο από «άρρωστο» γάλα, αλλά και από ατελή ωρίμανση σε συνδυασμό με κακή αποθήκευση.
Η ερυθροκύανη μούχλα που αναπτύσσεται συχνά λόγω συνθηκών αποθήκευσης, δεν είναι επικίνδυνη στην υγεία, ενώ παράλληλα βοηθά στην ωρίμανση συγκεκριμένων τυριών, όπως π.χ. το ροκφόρ ή η δική μας κοπανιστή. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε τύπο τυριού την αφήνουμε να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. Μπορούμε να την καθαρίσουμε τοπικά, να ξεπλύνουμε με ισχυρή άλμη και να το καταναλώσουμε γρήγορα.Η θέρμανση του γάλατος που θα τυροκομήσεις, για 15-18 δεύτερα στους 63-65 βαθμούς, εξοντώνει τους περισσότερους παθογόνους οργανισμούς και την σαλμονέλα. Ο όξινος χαρακτήρας δεν επιτρέπει εύκολα την ανάπτυξη πολλών άλλων, ενώ ο μελιταίος μετά από 40 ημέρες στην άλμη εξοντώνεται επίσης. Η παράταση της θέρμανσης πάνω από 20 δεύτερα στους 63-65 βαθμούς όμως (το 65 είναι τελείως οριακό), μετατρέπεται ουσιαστικά σε σταδιακή παστερίωση.Είναι κατανοητό λοιπόν ότι είναι δυνατή η κατασκευή κεφαλοτυριού ή γραβιέρας από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα που κυκλοφορεί στά market, αρκεί να κάνουμε χρήση οξυγαλακτικής καλλιέργειας. Για όποιον το επιχειρήσει, συνιστώ να χρησιμοποιήσει πλήρες γάλα και όχι με λίγα λιπαρά, επειδή τα διάφορα λάϊτ δεν είναι απλή υπόθεση. Μιλάω για σκληρά τυριά επειδή η «φέτα» από αγελαδινό γάλα, είναι «φέτα» αλλά όχι φέτα.
Μακροσκοπικά δεν μπορώ να σου πω αν σε ένα κοπάδι υπάρχουν άρρωστα, άρα εν δυνάμει με επικίνδυνο γάλα, ζώα, εκτός και είναι εντελώς εμφανής η κατάστασή τους από π.χ. τον τρόπο που στέκονται ή βαδίζουν. Κατά συνέπεια η διαπίστωση της υγείας ενός κοπαδιού είναι ζήτημα προσωπικής έρευνας.Δεν ξέρω αν σε κάλυψα με τις απαντήσεις μου ή έμειναν «κενά» σε σένα ή άλλον φίλο. Ευχαρίστως να συνεχίσουμε και με άλλες απορίες ή ερωτηματικά ή πληροφορίες, αλλά θερμή παράκληση όχι τόσα πολλά μαζεμένα.

About admin

Check Also

Φτιάχνω τυρί ροκφόρ

Αυτό το τυρί κατατάσσεται στην κατηγορία των τυριών που το εσωτερικό τους διαθέτει φλέβες χρώματος …

Φτιάχνω τυρί γραβιέρα

Το τυρί γραβιέρα είναι ο εκλεκτότερος τύπος των εγχωρίων σκληρών τυριών, όταν δε παρασκευαστεί μετά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.