Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Όπως και άλλες φορές έχω πει, το βάμμα είναι μια μέθοδος εκχύλισης, όπου χρησιμοποιούμε αλκοόλ, ξύδι ή γλυκερίνη. Η διπλή...
Περισσότερα
πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες! …με...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.Με καταγωγή από...
Περισσότερα
Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Οι Σπόροι αργούν να φυτρώσουν?

Ένα πρόβλημα που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει κάποιοι είναι να σπείρετε σπόρους από κάποιο φυτό και αυτοί είτε να αργήσουν πολύ να φυτρώσουν είτε δε φυτρώνουν καθόλου.

Επίσης κάτι που παρατηρούμε συχνά είναι ότι από τους σπόρους που σπείραμε φύτρωσαν πάρα πολύ λίγοι. Που μπορεί να οφείλονται αυτά? Και πως θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη σπορά?

Οι σπόροι γενικότερα έχουν την ικανότητα να παραμένουν σε αδρανή κατάσταση (λήθαργο) μέχρι οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη τους. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν την υγρασία, τη θερμοκρασία, και το φως. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι σπόροι μπορούν να παραμείνουν σε αδράνεια διαφέρει από φυτό σε φυτό. Ορισμένα είδη σπόρων είναι σε θέση να βλαστήσουν λίγες μόνον εβδομάδες μετά την διασπορά, ενώ τα άλλα είδη θα γονιμοποιηθούν, μετά από πολύ μεγαλύτερο διάστημα χρόνια, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όλοι οι σπόροι δεν φυτρώνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάποιοι σπόροι λαχανικών όπως η ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα φυτρώνουν σε χρόνο μεγαλύτερο από 2 βδομάδες ειδικά όταν είναι σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας περίπου στους 20 οC και συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας. Αντίθετα σπόροι όπως κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι και καρπούζι βγαίνουν σε διάστημα 1-2 εβδομάδων. Αν παρόλα αυτά περάσει μεγαλύτερο διάστημα και δεν φυτρώσουν θα πρέπει να κοιτάξουμε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη φύτρωση των σπόρων

— Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη φύτρωση των σπόρων είναι το νερό. Χωρίς νερό, τα κύτταρα δεν μπορούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες δραστηριότητές τους και οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν. Για το λόγο αυτό μια καλή τεχνική πριν τη σπορά είναι το μούλιασμα των σπόρων ώστε να απενεργοποιήσουμε πολλούς από τους αμυντικούς μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει οι σπόροι για να μη φυτρώνουν εύκολα.

— Αν σπείρουμε τους σπόρους απευθύας στο έδαφος μεγάλο ρόλο στη μη φύτρωσή τους παίζει και η ποιότητα του εδάφους. Αν το έδαφος είναι πηλώδες αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο ομοιόμορφο πότισμα καθώς και στη μειωμένη αποστράγγιση που μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των σπόρων. Αν το έδαφος είναι αμμώδες έχει πολύ μεγάλη αποστράγγιση με αποτέλεσμα οι σπόροι να μην μένουν υγροί για όσο χρόνο χρειάζονται ώστε να φυτρώσουν. Έτσι, το μούλιασμα των σπόρων είναι και πάλι χρήσιμο ώστε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά αν σπείρουμε σπόρους σε γλάστρα τότε μπορούμε να επιλέξουμε ένα καλό φυτόχωμα.

— Πολλοί σπόροι έχουν παχιά ή κηρώδη περισπέρμια που δεν επιτρέπουν το νερό να περάσει έως ότου οι επιφάνειές τους χαραχτούν ή τριφτούν. Το σκαριφικάρισμα λοιπόν είναι το σπάσιμο του σκληρού περιβλήματος από τον καλλιεργητή με τη βοήθεια ενός γυαλόχαρτου, μίας λίμας, με ένα μαχαιράκι, με μια όξινη ουσία ή οποιαδήποτε μέσο μπορεί να φθείρει μηχανικά ή χημικά το σκληρό περίβλημα.

— Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη φύτρωση των σπόρων είναι η έκθεση σε λάθος συνθήκες ανάπτυξης οι οποίες μπορεί να μειώσουν τη φυτρωτικότητά του ή και να μην επιτρέψουν τη φύτρωσή του γενικότερα.

—- Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξουμε είναι το βάθος φύτευσης του σπόρου. Αν φυτέψουμε βαθιά τον σπόρο από όσο πρέπει τότε αυτός καθυστερεί να φυτρώσει. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι φυτεύουμε τον σπόρο σε βάθος 2 φορές τη διάμετρό του.

— Αν συλλέγετε τους σπόρους από δικά σας φυτά ένας λόγος που μπορεί να μην φυτρώνουν είναι ότι σπόρος δεν είναι από ώριμο καρπό.

Πως γίνεται το μούλιασμα των σπόρων?

Γενικά θα πρέπει μουλιάσετε τους σπόρους όσο χρειάζεται ώστε να απορροφήσουν το νερό που πρέπει μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν. Προσέξτε να μην το παρακάνετε για να μην χωριστούν στη μέση ή να μη σαπίσουν. Ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για να ξεκινήσετε είναι 1 με 2 ώρες, μετά από αυτό το διάστημα ελέγξτε τους σπόρους κάθε μια ώρα μέχρι να τους δείτε να φουσκώνουν.

Τοποθετήστε τους σπόρους που θα φυτέψετε σε ένα μικρό μπολ ή σε ένα ποτήρι και ρίξτε ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να καλύψει ίσα-ίσα τους σπόρους. Για σπόρους με λεπτό περίβλημα πχ φασόλια, αφήστε τους για 2-4 ώρες. Για σπόρους με παχύ περίβλημα πχ μπιζέλια ή τα ρεβίθια, αφήστε τους μέσα για 8 με 10 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την προϋπόθεση ότι θα τους σπείρετε αμέσως το πρωί. Μόλις οι σπόροι μαλακώσουν ελαφρά και αρχίσουν να διογκώνονται, είναι η κατάλληλη στιγμή να τους φυτέψετε άμεσα στο έδαφος ή στο σπορείο σας.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.