Σάββατο , 12 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Ξεκινώντας τον δικό μου λαχανόκηπο

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καλλιεργητικής περιόδου, είναι η οργάνωση. Μια κακή έως ανύπαρκτη οργάνωση του λαχανόκηπου μας, αφήνει στην τύχη την καλή πορεία των φυτών μας.
Συχνά ρωτάμε, αν μια ποικιλία είναι παραγωγική, ανθεκτική κλπ. Τον σημαντικότερο ρόλο τον παίζουμε εμείς για να είναι…
Τον χειμώνα είναι η κατάλληλη περίοδος για να πιάσουμε χαρτί και μολύβι ή να ανοίξουμε ένα απλό σχεδιαστικό πρόγραμμα στον υπολογιστή μας.Κάνουμε ένα σχεδιάγραμμα της περιμέτρου του λαχανόκηπου και τον χωρίζουμε σε λωρίδες με πλάτος 1,20 αφήνοντας διάδρομους 50 εκατοστών. Αυτές οι αποστάσεις, καλύπτουν τις αποστάσεις φύτευσης όλων των φυτών και μας επιτρέπουν να μην πατάμε εκεί που δεν πρέπει. Αν πέρσι ήταν οριζόντια τοποθετημένα, τώρα θα τα βάλουμε κάθετα.
Το τελευταίο ισχύει για όσους φρεζάρουν τον κήπο τους. Γιατί καλύτερο είναι να δημιουργήσουμε αυτά τα παρτέρια και να είναι μόνιμα. Δεν θα πατάμε επάνω τους και δεν θα φρεζάρουμε για να μην χάνουμε πολύτιμα συστατικά, που καταστρέφουν οι βροχές, ο αέρας και η ακτινοβολία του ήλιου.Για να τοποθετήσουμε τα λαχανικά μας στις θέσεις τους, λαμβάνουμε απ όψη μας
α) Τις ανάγκες της οικογένειας μας, σε σχέση με τον χώρο που έχουμε
β) Που καλλιεργήσαμε πέρσι
γ) Την φορά του Ήλιου
Οικονομία
Μπορεί ο καθένας από μας να καλλιεργεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους, όμως ένας κοινός είναι η οικονομία με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια μας.
Καλό είναι, ανάλογα πάντα με τι μας αρέσει και τι όχι, να προσπαθούμε να πάρουμε το ακριβότερο, για να μειώσει η προσπάθειά μας όσο περισσότερο είναι δυνατόν το κόστος της ζωής μας.
Επί παραδείγματι, ίσως είναι καλύτερα να βάλουμε αρακά σε 10 τετραγωνικά ή ξερά φασόλια, που θα καλύψουν σε μεγαλύτερο βαθμό -οικονομικά- τις ανάγκες μας απ’ ότι οι πατάτες ή τα ξερά κρεμμύδια. Ή ίσως είναι καλύτερα να βάλουμε μπρόκολα αντί για λάχανα και σπανάκι αντί για μαρούλια.Εναλλαγή καλλιεργειών (αμειψισπορά)
Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που παίζει τον ρόλο της για να πάει ένα φυτό κάλα Είναι πολύ καλύτερα όταν αλλάζουμε θέση στα είδη, γιατί έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες περσινές ασθένειες να προσβάλλουν ξανά τα φυτά μας και έτσι ξεκουράζουμε και μέρος του κήπου.
Επίσης είναι γνωστό, ότι το κάθε φυτό αποβάλλει ουσίες-ακαθαρσίες που επηρεάζουν αρνητικά αν αυτό που θα ακολουθήσει ανήκει στην ίδια οικογένεια. Φροντίζουμε λοιπόν να εναλλάσσουμε τα φυτά, ανάλογα με την οικογένεια που ανήκουν. Πχ δεν βάζουμε ντομάτες, πιπεριές ή μελιτζάνες εκεί που είχαμε πατάτες.Πέρα από τις κοινές ασθένειες που τα απειλούν, τα υπολείμματα των ριζικών συστημάτων της πατάτας τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ενώ αντίθετα όπου είχαμε πατάτες, ευνοούνται τα ψυχανθή. Όπως δεν βάζουμε πιπεριές και μελιτζάνες εκεί που είχαμε ντομάτες για τον ίδιο λόγο. Οπότε έχουμε να κάνουμε με έναν γρίφο, ειδικά όσοι από μας έχουν μικρούς χώρους.
Κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σε αρκετές περιπτώσεις βάζουμε νερό στο κρασί μας, όμως τουλάχιστον γνωρίζουμε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι, που κάτι δεν πήγε όσο κάλα θα μπορούσε. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, μπορούμε να εναλλάσσουμε τα ψυχανθή με τις μελιτζάνες αφήνοντας τις ντομάτες στην ίδια θέση.Η φορά του ήλιου
Χρειαζόμαστε 6-8 ώρες ήλιο για να έχουμε υγιή φυτά. Ότι λιγότερο, λειτουργεί εις βάρος του λαχανόκηπου. Αν ο λαχανόκηπος μας σκιάζεται από ένα κτίσμα ή μεγάλα δέντρα, παρατηρούμε την σκιά και την αλλαγή της, ανάλογα με την καμπύλη του ήλιου κάθε εποχή.
Πχ. την άνοιξη η σκίαση είναι ίδια με αυτήν του φθινόπωρου και την συνδυάζουμε με τις ανάγκες των φυτών μας, που δεν είναι για όλα η ίδια. Αν φυτέψουμε ντομάτες σε σημείο που την άνοιξη δεν έχει αρκετό ήλιο, με την προοπτική ότι θα έχει το καλοκαίρι, δεν θα έχουμε ντομάτες το φθινόπωρο, αφού είναι απαραίτητος για να ωριμάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, που έχουν ανάγκη το φθινόπωρο απ την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία για να συνεχίσουν να δένουν καρπούς. Σε ένα τέτοιο μέρος, είναι καλύτερα να φυτέψουμε αρακά, σπανάκι ή ακόμη και νάνα φασολάκια που ο λίγος ήλιος τους είναι αρκετός, ενώ φροντίζουμε να φυτεύουμε τις πρασινάδες πιο κοντά στο σημείο σκίασης και τα υπόλοιπα μακρύτερα.Αν τον κήπο μας δεν τον βλέπει ο ήλιος τις απαιτούμενες ώρες για τα συγκεκριμένα φυτά, είναι καλύτερα να βάλουμε άλλα, που έχουν λιγότερες ανάγκες, για να μην κοπιάζουμε άσκοπα. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπ όψη μας τις ιδιαιτερότητες που έχει ο λαχανόκηπος μας και να καλλιεργήσουμε σύμφωνα με αυτές, για να πιάνει τόπο ο κόπος μας.

About admin

Check Also

Μυκόρριζα ενεργοποιητής ριζών : η χρησιμότητά τους στην βιολογική καλλιέργεια

Η μυκόρριζα ή τα μυκόρριζα αποτελούν ένα ειδικό συμβιωτικό μόρφωμα (ή όργανο) που προκύπτει από τη συνένωση των ριζών ενός φυτού με μύκητες …

Παρτέρια, ένας έξυπνος τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Παρτέρια, ένας τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Ένας από τα τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε λαχανικά είναι να τα φυτέψετε σε υψωμένα  παρτέρια.  Όταν το χώμα είναι υψωμένο, στεγνώνει πιο γρήγορα, ζεσταίνεται ευκολότερα και παρέχει βαθύτερο έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες των φυτών. Με τα παρτέρια αυτά μπορείτε να φυτέψετε νωρίτερα στη σαιζόν και να έχετε συγκομιδή αργότερα το φθινόπωρο.…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.