Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Μεταφύτευση των λαχανικών

Μερικά είδη λαχανικών, ιδίως εκείνα πού σπέρνονται στα θερμοσπορεία, πριν τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση, μεταφυτεύονται 1-2 φορές σε άλλα τζάκια, λιγότερο ζεστά ή και εντελώς ψυχρά. Η μεταφύτευση αυτή έχει σκοπό, να τα αναγκάζει να κάνουν περισσότερες ρίζες και προ πάντων, να γίνονται πρωιμότερα.
Κατά την πρώτη μεταφύτευση, τα νεαρά φυτά πρέπει να έχουν 3 – 4 φύλλα, τουλάχιστον. Τότε, η μεταφύτευση μπορεί να πραγματοποιείται, είτε απ’ ευθείας στο χώμα των θερμοσπορείων ή ψυχροσπορείων, είτε σε καπάκια ή γλαράκια.
Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται μετά 2-3 εβδομάδες από την πρώτη και κατά τον τρόπο αυτό, αλλά σε τζάκια λιγότερο ζεστά ή σε φυτώρια καθόλου ανοικτά. Πολλές φορές γίνεται και τρίτη μεταφύτευση.Η εργασία της μεταφυτεύσεως εκτελείται με ένα μικρό φυτευτήρι ή και με το δάκτυλο. Το βάθος πρέπει να κανονίζεται λίγο μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν προηγουμένως τα φυτά, η δε αποστάσεις, για κάθε φορά, κατά αναλογία, αραιότερες.
Όταν η μεταφύτευση γίνεται σε θερμοσπορεία (τζάκια), αυτά, δεν πρέπει να ανοίγονται για αερισμό τις πρώτες ήμερες, αλλά να μένουν κλειστά, έως ότου το πιάσιμο των φυτών εξασφαλισθεί καλά.
Κατά την στιγμή που γίνεται η μεταφύτευση, το χώμα απαραίτητος πρέπει να έχει σχετική υγρασία, ουδέποτε δε υπερβολική. Οι κατόπιν περιποιήσεις συνίστανται σε ελαφρά αλλά τακτικά ποτίσματα (ραντίσματα) και μετά το πιάσιμο, στον αναγκαίο αερισμό, όπως έγινε λόγος παραπάνω.
Παρά ταύτα, τα περισσότερα είδη των λαχανικών μεταφυτεύονται στις θέσεις τους απ’ ευθείας, ιδίως, όσα προέρχονται από ψυχρά ή ανοικτά σπορεία ή προορίζονται για όψιμες καλλιέργειες.Σε όλες τις περιπτώσεις, η οριστική μεταφύτευση πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά έχουν καλή ανάπτυξη, όχι όμως και πολύ προχωρημένη. Μεταξύ αυτών να διαλέγονται, κατά προτίμησή, τα πιο καλό σχηματισμένα, τα ζωηρά και μάλλον κοντόχονδρα και τα οποία, κυρίως να έχουν τον ακρινό βλαστό γερό και κανονικό. Τα πολύ υψηλά και λεπτοκαμωμένα φυτά πρέπει να θεωρούνται ως ακατάλληλα και δίχως μελλοντική προκοπή.Γενικώς, τα λαχανικά πού προορίζονται για μεταφύτευση επί τόπου, πρέπει να εκριζώνονται πρόσφατα και με όλες της ρίζες των, αφού προηγουμένως ποτισθούν. Το ξερίζωμα αυτών μπορεί να γίνεται με απόσπαση με το χέρι ή με τσαπί είτε με ειδικό εκριζωτή.
Για τα φυτά πού προέρχονται από θερμοσπορεία, η μεταφύτευσης αυτών δεν πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως, αλλά αφού πρωτύτερα συνηθίσουν καλά στο καινούργιο περιβάλλον. Είναι ανάγκη συνεπώς, πριν εκριζωθούν να αερίζονται συχνά και να μένουν μερικές ημέρες ασκέπαστα για να γίνεται η φυσική αυτή εξοικείωσης. Για τον ίδιο σκοπό πρέπει, επίσης, να περιορίζονται βαθμηδόν και τα ποτίσματα, ώστε για να μεστώνουν τα φυτά και η αντοχή των, στην οριστική θέση, να τους εξασφαλίζει καλύτερη επιτυχία.Πολλά είδη, μπορούν να μεταφυτεύονται γυμνά, όπως π χ. τα μαρούλια, τα πράσα, τα σέλινα, τα κουνουπίδια κλπ. ενώ άλλα έχουν ανάγκη να συνοδεύονται με το χώμα τους, όπως π.χ. οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι κολοκυθιές, τα μποστανικά κ. ά.
Στα πρώτα η επιτυχία του πιασίματος είναι πιο εξασφαλισμένη, όταν οι ρίζες τους βουτηχτούν σε χυλό από κοπρόχωμα η φρεσκαρισθούν λίγη ώρα σε σκέτο νερό.
Ορισμένα λαχανικά, ομοίως, επιτυγχάνουν καλλίτερα στην μεταφύτευση, όταν κορφολογούνται. Σε αυτά, πρέπει να κόπτονται τα φύλλα κατά το 1/2 ή το 1/3 του μάκρους τους, καθώς και οι πολύ μακριές και λεπτές ρίζες. Κατά αυτό το τρόπο περιορίζεται η εξάτμιση και το πιάσιμο ευνοείται καλύτερα.Τρόπος οριστικής μεταφυτεύσεωςΗ οριστική μεταφύτευση η φυτεία, πρέπει να εκτελείται σε κοπρισμένο και καλοδουλευμένο μέρος χωρισμένο σε βραγιές ή αυλάκια, σύμφωνα με το είδος των λαχανικών και τον σκοπό της καλλιέργειας τους. Κατά την στιγμή της εργασίας, το χώμα πρέπει να βρίσκεται στο ρώγο του, δηλαδή μέτρια υγρό, εάν είναι ξηρό πρέπει να ποτίζεται 2-3 ημέρες προηγουμένως και να αφήνεται να στραγγίσει όσο χρειάζεται. Τότε η μεταφύτευση μπορεί να γίνεται με κατάλληλο φυτευτήρι η τσαπί, είτε και με αλέτρι.Σε κάθε τρύπα που ανοίγεται τοποθετούνται εάν ή δύο φυτά (κάποτε) με τις ρίζες προς τα κάτω, χωρίς όμως να διπλώνονται αλλά ούτε και να συμμαζεύονται. Οι τρύπες αμέσως πρέπει να γεμίζουν με χώμα από επάνω ή με μια δεύτερη τρύπα δίπλα στη πρώτη. Το βάθος πρέπει να είναι κατά τι μεγαλύτερο του προηγουμένου, πάντοτε περισσότερο στα ελαφρά και ξηρά χώματα και ρηχότερο στα πιο σφιχτά ή στα ποτιστικά. Όσα εκ των λαχανικών φοβούνται το πολύ νερό, φυτεύονται σε τριβάδια ή στα φρύδια των αυλακιών, για να αποφεύγουν την πολλή υγρασία, τα δε άλλα προτιμότερο είναι να μπαίνουν σε βραγιές.Πότε είναι καλύτερο να γίνεται η μεταφύτευσηΗ εργασία της μεταφυτεύσεως ή φυτείας, καλό είναι, να γίνεται κατά τις συννεφιασμένες ημέρες ή κατά τις βραδινές ώρες.
Αντιθέτως σε περίπτωση που ο ήλιος είναι πολύ καυτερός πρέπει τα φυτά να σκεπάζονται με λίγα χόρτα μέχρις ότου πιάσουν. Μετά την φυτεία, πάντως, είναι ανάγκη να γίνεται ένα χορταστικό πότισμα, για να κατακάθεται τελείως το χώρα και να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη υγρασία.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.