Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Μάραθος ή φινόκιο: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Μάραθος, το αγαπημένο μυρωδικό που είναι γνωστό από την αρχαίοτητα για το έντονο άρωμα και τη μοναδική του γεύση.

Πρόκειται για ένα ποώδες μονοετές αρωματικό φυτό που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρου και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την και την .

Τα φύλλα του μάραθου έχουν χαρακτηριστικό φτερωτό σχήμα που θυμίζει φύλλωμα άνηθου, καθώς είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά και διαθέτουν ένα γλυκό άρωμα.

Τα άγρια μάραθα αυτοφύονται σε περιοχές της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, στις Κυκλάδες και την Κρήτη, γι’ αυτό και διαχρονικά αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη σε πολλές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής.

Επιπλέον, ο μάραθος χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία για τα φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα του, τους αρωματικούς του σπόρους και για τα αιθέριο έλαιο.

Κι αν απλά θέλουμε λίγα φρέσκα ματσάκια μάραθου για την κουζίνα, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργήσουμε μάραθο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, τη βεράντα και την αυλή μας.

Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια του μάραθου και της μαραθόριζας, για να απολαμβάνουμε τη μοναδική αρωματική του γεύση σε σπιτικές σαλάτες, πεντανόστιμες πίτες και υπέροχα φαγητά.

Η πιο γνωστή ποικιλία μάραθου είναι το παραδοσιακό άγριο μάραθο που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο. Έχει το πιο έντονο άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση μάραθου που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετές καλλιεργήσιμες ποικιλίες μάραθου με πιο ήπια γεύση που φυτεύονται για το φύλλωμα, αλλά και για τους αρωματικούς σπόρους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη μαραθόριζα που τα τελευταία χρόνια θα έχουμε ακούσει και ως φινόκιο (finocchio). Πρόκειται για μία ξεχωριστή ποικιλία μάραθου με ιδιαίτερη γεύση που καλλιεργείται σε αρκετές μεσογειακές χώρες για τον χαρακτηριστικό βολβό που σχηματίζεται στη βάση από το παχύ φύλλωμα του φυτού.

Η σπορά του μάραθου μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να έχουμε δροσερό κλίμα και θερμοκρασίες γύρω στους 15-25°C για να βλαστήσουν οι σπόροι.

Εκτός από την απευθείας σπορά στο χώμα, μπορούμε να φτιάξουμε φυτά μάραθου σε ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια.

Τα φυτά του μάραθου φυτεύονται συνήθως την εποχή του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης και αναπτύσσονται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από το βοριά.

Αν και ο μάραθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, προτιμάει γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί το ριζικό του σύστημα.

Η σπορά του μάραθου γίνεται σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Για να έχουμε πιο αραιή και ομοιόμορφη σπορά, ανακατεύουμε τον σπόρο με .

Τα έτοιμα φυτά μάραθου φυτεύονται στα 20-30 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης με απόσταση 50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η κατάλληλη  πριν τη φύτευση, προσθέτοντας  και , είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.

Μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε μάραθο σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή μας, φυτεύοντας σε με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 20 εκατοστών.

Για να γεμίσουμε τη γλάστρα, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο  με και  που εξασφαλίζει καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση του νερού.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον μάραθο σε μπαλκόνι με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά.

Ο μάραθος χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ειδικά σε περιόδους ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, το ποτισμα γίνεται πιο συχνό για να καλύψει τις ανάγκες του φυτού σε νερό.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τον μάραθο κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα από το πότισμα ή τις βροχοπτώσεις.

Αν και η καλλιέργεια του μάραθου, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπασμα και θρεπτικά στοιχεία, η προσθήκη λιπάσματος θα βοηθήσει την ανάπτυξη του φυλλώματος.

Για τα φυτά μάραθου που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, μία φορά τον μήνα ενσωματώνουμε στο χώμα πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε .

Όσον αφορά, τα φυτά μάραθου που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προσθέτουμε υγρό βιολογικό λίπασμα πλούσιο κάθε 2 εβδομάδες για να έχουμε πλουσιότερο φύλλωμα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του μάραθου, είναι η κάμπια (Papilio machaon) που τρώει τα τρυφερά φύλλα και βλαστούς του φυτού.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με βιολογικό τρόπο την κάμπια του μάραθου, μπορούμε να σκονίσουμε τα φύλλα και τους βλαστούς με  ή να ψεκάσουμε με .

Η συγκομιδή του μάραθου ξεκινά συνήθως 1,5 μήνα μετά τη μεταφύτευση και περίπου 3 μήνες μετά την σπορά, όταν τα φυτά έχουν φτάσει σε ύψος περίπου 50 εκατοστών.

Μαζεύουμε τα μάραθα, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 5 εκατοστών από το χώμα για να βλαστήσει ξανά και να μας χαρίσει καινούρια συγκομιδή σε λίγες εβδομάδες.

Αν αφήσουμε το φυτό του μάραθου να ανθίσει μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να συγκομίσουμε τους ώριμους σπόρους του φυτού μέσα στο καλοκαίρι για να τους φυτέψουμε την περίοδο του φθινοπώρου.

About admin

Check Also

όταν-με-ρώτησαν-τι-είναι-τα-γαστρονομικά-βότανα-και-μπαχαρικά-είπα…

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για …

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.