Λαχανικά σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, ένας πρακτικός τρόπος για να απολαμβάνουμε ολόφρεσκα και υγιεινά κηπευτικά στο σπίτι μας. Φυτεύουμε λαχανικά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγο διαθέσιμο χώρο στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στην ταράτσα του σπιτιού μας. Τι θα λέγατε να δημιουργήσουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι και να καλλιεργήσουμε ντομάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι και αγγουράκια για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και μοναδικές συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα μας; Για τους αρχάριους προτείνουμε να ξεκινήσουν με μαρούλι σε γλάστρα και ντοματίνια σε γλάστρα που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και μας δίνουν πλούσια παραγωγή. Η καλλιέργεια σε γλάστρα είναι ιδιαίτερα πρακτική και μας δίνει τη δυνατότητα να καλλωπίσουμε το μπαλκόνι μας με φυτά, καθώς επίσης είναι μία δημιουργική δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν και μικρά παιδιά.
Η φύτευση των λαχανικών σε γλάστρα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια στο χωράφι. Καταρχήν, μπορούμε να φροντίζουμε τα λαχανικά στο σπίτι αποφεύγοντας τις μετακινήσεις και παράλληλα εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο. Μπορούμε να θαυμάζουμε καθημερινά τα λαχανικά μας, να παρατηρούμε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους και να εντοπίζουμε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στα φυτά, ώστε να το αντιμετωπίζουμε άμεσα χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι. Ας δούμε, αναλυτικά, τα βήματα που ακολουθούμε για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, ποια λαχανικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε, τι γλάστρες και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση, πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε, τι λίπασμα βάζουμε και πώς τα προστατεύουμε από ασθένειες και έντομα για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά στο σπίτι.
Ποια λαχανικά φυτεύουμε σε γλάστρα την εποχή του φθινοπώρου;
Τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης μας δίνουν, επίσης, πολλές επιλογές για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα και ζαρντινιέρα. Για παράδειγμα μπορούμε να φυτέψουμε μαρούλια σε γλάστρα, λόλες σε γλάστρα καθώς και αρκετά μυρωδικά όπως φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο σε γλάστρα, μαϊντανό σε γλάστρα, άνηθο σε γλάστρα, ρόκα σε γλάστρα, μάραθο σε γλάστρα, πράσο σε γλάστρα, σέλινο σε γλάστρα και σχοινόπρασο σε γλάστρα. Την περίοδο του φθινοπώρου, γίνονται η φυτεύσεις και για την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου και την καλλιέργεια του κουνουπιδιού για να τα συγκομίσουμε μέσα στο χειμώνα. Επιπλέον, μπορούμε να καλλιεργήσουμε παντζάρι σε γλάστρα, καρότο σε γλάστρα και πατάτα σε γλάστρα.
Ποια λαχανικά καλλιεργούμε σε γλάστρα την άνοιξη και το καλοκαίρι;
Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες και σε ζαρντινιέρες στο σπίτι. Από τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να φυτέψουμε ντομάτες σε γλάστρα και ντοματίνια σε γλάστρα, πιπεριές σε γλάστρα και μελιτζάνες σε γλάστρα. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε αγγούρια σε γλάστρα, κολοκύθια σε γλάστρα και να έχουμε μία πολύ καλή καρποφορία και παραγωγή. Μπορούμε να φυτέψουμε και πεντανόστιμα φρούτα! Ιδανική επιλογή είναι η καλλιέργεια της φράουλας, ενώ οι πιο έμπειροι καλλιεργητές, μπορούν να δοκιμάσουν της φύτευση καρπουζιάς και πεπονιάς στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα.
Tι γλάστρες επιλέγουμε για την καλλιέργεια λαχανικών;
Για καλλιέργεια των κηπευτικών στο μπαλκόνι, οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι οι πλαστικές ή πήλινες γλάστρες και ζαρντινιέρες. Οι πλαστικές γλάστρες είναι αρκετά ελαφριές και μπορούμε εύκολα να τις μετακινήσουμε όταν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη ηλιοφάνεια ανάλογα την εποχή. Μπορούμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά όπως ξύλινα ή πλαστικά τελάρα, καλάθια, κιβώτια, κομμένους θερμοσίφωνες ή ότι άλλο ευρηματικό μπορούμε να σκεφτούμε για να φτιάξουμε τις δικές μας γλάστρες και ζαρντινιέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση τους για να απομακρύνεται το νερό κατά το πότισμα, ενώ η προσθήκη μίας στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας βελτιώνει την αποστράγγιση για φεύγει το νερό.
Σχετικά με το μέγεθος της γλάστρας που θα καλλιεργήσουμε, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ντομάτα και ντοματίνι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου και βάθους τουλάχιστον 30 εκατοστών, ενώ για καλλιέργεια πιπεριάς, μελιτζάνας και αγγουριάς χρειαζόμαστε γλάστρα διαμέτρου και βάθους 20-25 εκατοστών. Για φύτευση μαρουλιού και φράουλας στο μπαλκόνι μας ή και διάφορων μυρωδικών όπως μαϊντανού, ρόκας, φρέσκου κρεμμυδιού και σκόρδου επιλέγουμε φύτευση σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους περίπου 15 εκατοστών, καθώς τα συγκεκριμένα φυτά διαθέτουν πιο επιφανειακό ριζικό σύστημα.
Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για λαχανικά σε γλάστρα;
Η καλλιέργεια των λαχανικών σε γλαστρα έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους σε περιορισμένο όγκο χώματος. Επιλέγουμε, λοιπόν, φυτόχωμα που να περιέχει μεγάλο ποσοστό σε μαύρη τύρφη και να είναι ενισχυμένο με οργανική ουσία, να περιέχει δηλαδή κομπόστ, κοπριά, βιολογικό λίπασμα και περλίτη για να εξασφαλίζει καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση. Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας βιολογικό φυτόχωμα ιδανικό για καλλιέργεια κηπευτικών, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ώστε να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή, χρησιμοποιώντας 50% χώμα από τον κήπο, 30% κοπριά, 10% κομπόστ και 10% περλίτη. Χρησιμοποιήσουμε επιφανειακό χώμα από τον κήπο μας (κηπόχωμα) που παίρνουμε από βάθος μέχρι 20 εκατοστών.
Σε τι θέση τοποθετούμε τα λαχανικά σε γλάστρα;
Ανάλογα την εποχή φύτευσης, επιλέγουμε τις κατάλληλες θέσεις για τις γλάστρες των λαχανικών μας. Η καλλιέργεια των ανοιξιάτικων λαχανικών απαιτεί τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να έχει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή νόστιμων καρπών. Βέβαια, την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σχετικά ημισκιερή θέσ ή να τις καλύψουμε με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο και για να αποφύγουμε ηλιεγκαύματα στους καρπούς. Την περίοδο το χειμώνα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ηλιοφάνεια για την καλλιέργεια των λαχανικών μας και παράλληλα να τα προστατεύσουμε από τους δυνατούς βοριάδες και τον έντονο παγετό που προκαλεί σημαντική ζημιά στα φυτά μας.
Κάθε πότε ποτίζουμε τα λαχανικά σε γλάστρα;
Τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσουν καλή παραγωγή. Ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζουμε τα λαχανικά σε γλάστρα όταν παρατηρούμε ότι στεγνώνει το χώμα σε βάθος 3-4 εκατοστών. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά κατά την περίοδο άνθησης των λαχανικών, γιατί προκαλείται πτώση των ανθέων, μειωμένη καρπόδεση και μείωση της παραγωγής. Τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, χρειάζονται λιγότερο πότισμα εως καθόλου τις μέρες που βρέχει για να αποφύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ρίζα των φυτών.
Τι λίπασμα βάζουμε στα λαχανικά σε γλάστρα;
Η καλλιέργεια των λαχανικών σε γλάστρα είναι αρκετά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται σταθερή λίπανση προκειμένου να έχουμε καλή βλάστηση και αυξημένη παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ σε κάποια φυτά όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας απαιτείται πρόσθετη λίπανση με ασβέστιο. Επίσης, η λίπανση με εκχύλισμα φυκιών, κατά την μεταφύτευση ή κατά την περίοδο δυσμενών συνθήκών, όπως ο παγετός, οι δυνατοί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού, βοηθά στην τόνωση των φυτών και στην καλύτερη ανάπτυξη τους.
Πώς προστατεύουμε τα λαχανικά σε γλάστρα από έντομα και ασθένειες;
Για την προστασία των λαχανικών από ασθένειες και έντομα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά οικολογικά σκευάσματα και αξιοποιούμε φυσικά υλικά που έχουμε σπίτι μας. Συγκεκριμένα, για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθένειών, ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια οικολογική συνταγή με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Για να αντιμετωπίσουμε την κάμπια που προσβάλλει λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα μπορούμε να σκονίζουμε ή να ψεκάζουμε τα φυτά με βάκιλο Θουριγγίας, κάθε εβδομάδα. Η αντιμετώπιση του τετράνυχου που αποτελεί σημαντικό εχθρό του λαχανόκηπου τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η καταπολέμηση των βρωμουσών και της λιριόμυζας μπορεί να γίνει με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως η φυσική πυρεθρίνη ή με διάφορες συνταγές προστασίας με φυσικά υλικά που προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας όπως το διάλυμα με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα.
Πώς υποστηλώνουμε τα λαχανικά σε γλάστρα;
Η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, απαιτεί καλή στήριξη και αρκετές φορές υποστύλωση για να πετύχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη των φυτών και καλή καρποφορία. Ανάλογα την ανάπτυξη που παρουσιάζει κάθε φυτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ξύλινους, μεταλλικούς ή πάσσαλους από μπαμπού για να στηριχτούν τα λαχανικά μας, χρησιμοποιώντας σπάγγο ή ειδικό ελαστικό σκοινί για να δέσουμε τα φυτά. Ειδικότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο μεταλλικό ή πλαστικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, για στήριξη φυτών όπως της ντομάτας και του ντοματινιού. Επίσης, πολύ καλή λύση προσφέρει και το ειδικό πλαστικό δίχτυ για αναρρίχηση φυτών και στήριξη καρπών όπως για την φασολιά και την αγγουριά που έχουν μεγάλη ανάπτυξη.
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε 2 ή περισσότερα είδη λαχανικών στην ίδια ζαρντινιέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπτύσσονται καλύτερα και να εξοικονομήσουμε χώρο. Μία καλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική συγκαλλιέργεια είναι η φύτευση μαρουλιού, κρεμμυδιού, άνηθου και ρόκας για να χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας.