Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα

Το θυμάρι είναι δημοφιλές αρωματικό βότανο της ελληνικής γης που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθίζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι και αποτελεί πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό για το αγαπημένο θυμαρίσιο μέλι. Το θυμάρι διαθέτει φύλλα σκουροπράσινου ή πρασινο-γκρι χρώματος και μικρά άνθη σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε φρέσκο ή αποξηραμένο, σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα και θαλασσινά, σε πολλές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το θυμάρι σε γλάστρα; Το θυμάρι χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και στο κρύο του χειμώνα. Δεν θα χρειαστούμε πολύ βαθιές γλάστρες για να φυτέψουμε το θυμάρι, καθώς έχει έρπουσα πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Η προσθήκη μιας στρώσης βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας του θυμαριού θα βοηθήσει. 


Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται το θυμάρι σε γλάστρα; Το θυμάρι δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον εφοδιασμό του με νερό. Ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, χρειάζεται περιορισμένες ποσότητες βιολογικού λιπάσματος αζώτου, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Θα κλαδέψουμε το θυμάρι ελαφρά, όταν χρειάζεται, για να το αποξηράνουμε και για να διατηρήσουμε το σχήμα του. Επίσης, το κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέας βλάστησης μέσα στο φθινόπωρο. Το θυμάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του θυμαριού σε γλάστρα 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.