Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα στο σπίτι
Αν φανταζόμαστε ότι ο ανανάς φυτρώνει σε δέντρο που κάνει πολλούς καρπούς ανανά κάθε χρόνο, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε. Το φυτό του ανανά είναι χαμηλό και ποώδες και ανθίζει μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα του εμφανίζεται ένας μοναδικός καρπός ανανά, συνήθως 3 χρόνια μετά τη φύτευσή του. Το μητρικό φυτό στη συνέχεια δίνει 1-2 παραφυάδες, όπου κάθε παραφυάδα σχηματίζει ένα νέο καρπό.
Ο ανανάς ανήκει στην ίδια οικογένεια με την και την , τα εξωτικά που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και στη χώρα μας. Το φυτό του ανανά φτάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρων, όταν καλλιεργείται στο χώμα. Η καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μας δίνει αρκετά χαμηλότερα φυτά. Αντίστοιχα, όταν φυτεύουμε σε γλάστρα, ο καρπός του ανανά γίνεται αρκετά μικρότερος σε σχέση με τον καρπό του ανανά βάρους 2-2,5 κιλών που παίρνουμε όταν καλλιεργούμε στο χώμα.
Ο ανανάς μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά ακόμα και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπό έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον δικό μας υπέροχο καρπό ανανά και παράλληλα να προσθέσουμε μια τροπική πινελιά στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Ας δούμε αναλυτικά, πώς μπορούμε να φυτέψουμε ανανά σε γλάστρα στο σπίτι και τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του ανανά για να μας δώσει το αγαπημένο μας φρούτο.
Η πιο άμεση λύση είναι να προμηθευτούμε έτοιμο φυτό ανανά σε γλάστρα από φυτώρια και να το διατηρήσουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε το δικό μας φυτό ανανά εύκολα και οικονομικά. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα φρούτο ανανά, μία γλάστρα και λίγο χώμα. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτό ανανά που θα καλλιεργήσουμε σε γλάστρα:
Η καλλιέργεια του ανανά μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να μας δώσει καρπό, ωστόσο είναι αρκετά εύκολη αν ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές. Ας δούμε ποια είναι η κατάλληλη θέση για την καλλιέργεια του ανανά σε γλάστρα, πόσο συχνά πρέπει να τον ποτίζουμε, καθε πότε να βάζουμε λίπασμα και πώς μπορούμε να τον προστατέψουμε από διάφορα έντομα και ασθένειες εφόσον χρειαστεί.
Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον ανανά σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, σε σημείο που να μη δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ανανά στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μας δώσει καρποφορία πιο γρήγορα.
Ποτίζουμε μία φορά την βδομάδα, διατηρώντας σχετική υγρασία στο χώμα, ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε κάθε 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζουμε ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα στα φύλλα και σαπίσματα στην ρίζα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.
Μέχρι την διαδικασία της μεταφύτευσης που θα έχει ριζώσει ο ανανάς σε γλάστρα, δεν βάζουμε καθόλου . Στη συνέχεια μπορούμε να βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα εκτός από την περίοδο του χειμώνα που επικρατεί παγωνιά. Συμπληρωματικά, μπορούμε να προσθέτουμε υγρό για τόνωση του φυτού και την βελτίωση της ποιότητας του καρπού του ανανά.
Ο ανανάς σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κιτρινίσματα, καφετιάσματα ή μαυρίσματα στον καρπό. Για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως η που προσβάλλουν τό φύλλωμα του ανανά, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα κάθε 2 εβδομάδες διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.
Συγκομίζουμε τους καρπούς του ανανά όταν έχουν ωριμάσει πάνω στο φυτό του ανανά και έχουν αποκτήσει πλήρως τη γλυκιά τους γεύση. Οι καρποί του ανανά είναι ώριμοι όταν έχουν αποκτήσει το χαρακτηριστικό κιτρινωπό τους χρώμα. Αν τους συλλέξουμε άγουρους, δεν θα ωριμάσουν και δε θα γλυκάνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια αποθήκευση τους.