Διατήρηση ζωικών τροφών
ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ μέθοδος συντήρησης κρέατος :
Βράζουμε το κρέας καλά και μόλις το βγάζουμε απο την κατσαρόλα το ρίχνουμε ΑΜΕΣΩΣ μέσα σε δοχείο που περιέχει λάδι . Το κρέας είναι βαρύτερο και βυθίζεται . Φροντίζουμε ώστε να υπάρχει ποσότητα λαδιού ικανή να σκεπάσει τελείως το κρέας . Τώρα το κρέας μπορεί να παραμείνει ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ για πολύ καιρό . Στα πειράματά μου χρησιμοποίησα σπορέλαιο που περίσσεψε απο τηγάνισμα . Μετά τρείς μήνες έβγαλα το κρέας απο το λάδι και το έβρασα για ένα λεπτό ( αν και πιστεύω οτι ήταν στείρο μικροβίων και δεν χρειαζόταν ο βρασμός ) . Η γεύση του δεν είχε αλλοιωθεί καθόλου ( ήταν αισθητή μια γεύση σπορέλαιου που υποθέτω οτι δεν θα υπήρχε αν είχα χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο ) . Γύρω απο το κρέας που ήταν βυθισμένο στο λάδι είχε σχηματισθεί μια “άλως” . Υποθέτω οτι οφειλόταν στην έξοδο νερού με διαλυμένες ουσίες του κρέατος . Ίσως εάν έβραζα το κρέας στον ατμό να μην σχηματιζόταν άλως .
Αυτή είναι η πιό οικονομική μέθοδος συντήρησης κρέατος . Στα χωριά κάποτε συντηρούσαν το βρασμένο κρέας εκτός ψυγείου βυθίζοντάς το μέσα σε λιωμένο ζωϊκό λίπος . Όταν στερεοποιούνταν το λίπος , προστάτευε το κρέας απο τα μικρόβια και το οξυγόνο . Ήταν ο γνωστός “καβουρμάς” . Σύμφωνα με αυτά που προανέφερα , εάν δεν έχουμε αρκετό λίπος για να καλύψουμε όλο το κρέας , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι .
Στην Ισπανία διατηρούν το κρέας εκτός ψυγείου καλυμμένο με λεπτή στρώση λίπους ( χαμόν ) . Αν θυμάμαι καλά , η μέθοδος αυτή έχει υψηλό κόστος γιατί απαιτεί μακρά επεξεργασία του κρέατος .
Μια άλλη μέθοδος αφορά τον φούρνο αφυδάτωσης
Καθαρίζουμε το κρέας , με μαχαίρι , απο το λίπος . Έπειτα βράζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ατμό ώστε να λιώσει και να φύγει και άλλο λίπος . Μόλις τα βγάλουμε απο τον ατμό τα καλύπτουμε αμέσως με κάποια ανόργανη σκόνη ( πχ άργιλλο ) και τα βάζουμε στον φούρνο αφυδάτωσης . Αφυδατώνουμε ισχυρά για λίγες ώρες και έπειτα κρεμάμε τα κομμάτια σε αεριζόμενο χώρο .
Η αφυδάτωση είναι οικολογική μέθοδος συντήρησης διότι δεν απαιτεί ψυγεία . Εάν πρόκειται για τρόφιμα που θα ξεφλουδιστούν προτού καταναλωθούν , τότε δεν μας ενοχλεί εάν πάνω τους υπάρχει αιθάλη ( καπνιά ) . Γι’ αυτές τις περιπτώσεις αυτός ο φούρνος αφυδάτωσης είναι ιδανικός .
Πρόκειται για μια στοά . H μία είσοδος έχει μια θυρίδα πολύ χαμηλά ενώ η άλλη έχει ένα παράθυρο απο τη μέση και πάνω .
Κρεμάμε μέσα τα τρόφιμα και ανάβουμε στην χαμηλή θυρίδα φθηνά καύσιμα υλικά ( πχ άχυρα ) .
Μπορούμε να κάνουμε πλήρη αφυδάτωση ή μερική αφυδάτωση ( συνεχίζουμε την υπόλοιπη σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά ) .