Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου
#. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πολυφαινόλες, μπορούν να πυροδοτήσουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν. Αντί να σκοτώνουν υγιή κύτταρα, οι πολυφαινόλες φαίνεται να ενεργοποιούν τη γνωστή διαδικασία της απόπτωση. Η απόπτωση, που συχνά αναφέρεται ως προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, είναι μια φυσική και εξαιρετικά ρυθμιζόμενη διαδικασία που συμβαίνει στα θηλαστικά. Παίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, της ομοιόστασης των ιστών και της εξάλειψης κατεστραμμένων ή περιττών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα εξαναγκάζονται να κλείσουν μόνα τους και να πεθάνουν. Έχει διεξαχθεί πληθώρα ερευνών σχετικά με τις πολυφαινόλες για τη διερεύνηση των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών, αντιμικροβιακών, αντιδιαβητικών, αντιικών και των καρδιοπροστατευτικών επιδράσεων. Τι είναι όμως αυτές οι περίφημες πολυφαινόλες; Ναι, οι πολυφαινόλες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών, δηλαδή φυσικές ενώσεις που δεν είναι άμεσα απαραίτητες για τη βασική ανάπτυξη και αναπαραγωγή των φυτών, αλλά παράγονται από αυτά για λόγους άμυνας και προσαρμογής. Αυτές οι ενώσεις συμμετέχουν στην προστασία του φυτού έναντι βιοτικών στρεσογόνων, όπως μολύνσεις από μικροοργανισμούς, και αβιοτικών παραγόντων, όπως η UV ακτινοβολία. Τι σημαίνει δευτερογενής μεταβολίτης; Οι πρωτογενείς μεταβολίτες είναι απαραίτητοι για την επιβίωση και τη λειτουργία του φυτού (π.χ. για τη φωτοσύνθεση, την αναπνοή). Οι δευτερογενείς μεταβολίτες παράγονται από ενδιάμεσες ενώσεις του πρωτογενούς μεταβολισμού, αλλά ο κύριος ρόλος τους αφορά τη σχέση του φυτού με το περιβάλλον. #. Τα φλαβονοειδή έχουν αρκετές βιολογικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του γιατί τα λαχανικά και τα φρούτα σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, μαζί με αντιοξειδωτική δράση, αναστολή φλεγμονής και αντιμεταλλαξιογόνες και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Σε όλο το φυτικό βασίλειο, οι ανθοκυανιδίνες ή ανθοκυανίνες είναι πανταχού παρούσες. Οι πολυφαινόλες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στις ακόλουθες ομάδες: φλαβονοειδή – τα φλαβονοειδή, που κατηγοριοποιούνται γενικά ως anthocyanidins, flavanols, flavanones, flavones και flavonols! φαινολικά οξέα στιλβένες/stilbenes λιγνάνες/lignans Αυτές οι πολυφαινόλες λοιπόν είναι φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται στις φυτικές μας τροφές και είναι γνωστές: -. για την ισχυρή τους αντιοξειδωτική δράση, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. -. για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μειώνει την φλεγμονή, η οποία φλεγμονή συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις, -. για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών, -. για την προστασία του εγκεφάλου μας, καθώς βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, -. για τη βελτίωση της συνολικής υγείας της επιδερμίδας μας, -. για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος. -. για την βοήθεια στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους. Τις βρίσκουμε τις πολυφαινόλες σε φρούτα όπως στα μύρτιλα, στα σταφύλια, στο ρόδι, σε όλα τα εσπεριδοειδή, σε λαχανικά όπως στο μπρόκολο, στο σπανάκι, στις ντομάτες, στα καρότα, στα κρεμύδια, στο λάχανο σε πάρα πολλά βότανα όπως στην ρίγανη, στο θυμάρι, στο φασκόμηλο – έχει πάνω από 160 πολυφαινόλες στο δεντρολίβανο, στη λαδανιά – έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο βότανο στην Ευρώπη στο δίκταμο, στο τσάι του βουνού, στο φλισκούνι, στο υπερικό/βαλσαμόχορτο, στο θρύμπα, στη μαντζουράνα, στην αντωναΐδα, στο χαμομήλι, στη μέντα/Mentha spicata L(τα 100 ml αποξηραμένης μέντας περιέχουν 481 mg εσπεριδίνης/hesperidin)* στην δάφνη, στο γαρύφαλλο και σε πολλά άλλα φυσικά προϊόντα όπως το παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, το κακάο και ο καφές! #. Η ποικιλομορφία και η τεράστια διασπορά των πολυφαινολών στα φυτά έχουν οδηγήσει σε διάφορες ταξινομήσεις για αυτές τις φυσικώς απαντώμενες χημικές ουσίες. Οι πολυφαινόλες έχουν κατηγοριοποιηθεί με βάση τη χημική τους δομή, τη βιολογική τους λειτουργία και την πηγή προέλευσής τους. Λόγω αυτών των σπουδαίων ευεργετικών τους ιδιοτήτων και δράσεων οι πολυφαινόλες προσελκύουν αυξανόμενη επιστημονική προσοχή. Επιδημιολογικές μελέτες και μετα-αναλύσεις υποδηλώνουν έντονα ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές πολυφαινόλες, εκτός από τις παραπάνω δράσεις και προστασία του οργανισμού μας, οι πολυφαινόλες προστατεύουν από κακοήθειες, νευρολογικές επιπλοκές, οστεοπόρωση και γήρανση! Σε διάφορα φυτικά είδη, έχουν βρεθεί πάνω από 8000 πολυφαινολικές χημικές ουσίες και σχεδόν 4000 φλαβονοειδή έχουν ανακαλυφθεί μεταξύ αυτών. Πολυφαινόλες και καρκίνος Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πολυφαινόλες, μπορούν να πυροδοτήσουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν. Αντί να σκοτώνουν υγιή κύτταρα, οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν μια διαδικασία όπου τα καρκινικά κύτταρα εξαναγκάζονται από μόνα τους να πεθάνουν (απόπτωση) Αυτό είναι κάτι περισσότερο από καλή διατροφή, είναι το φάρμακο ακριβείας της φύσης – μην ξεχνάμε πως αυτό μας το είχε πει εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν ο μεγάλος Έλληνας γιατρός ο Ιπποκράτης! Αυτές οι φυτικές ενώσεις λειτουργούν σαν μικροσκοπικά βιοχημικά σήματα, λένε στα κατεστραμμένα κύτταρα να σταματήσουν να αναπτύσσονται και εμποδίζουν την περαιτέρω εξάπλωσή τους. Για δεκαετίες, γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία, αλλά αυτή η ανακάλυψη πηγαίνει τα πράγματα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Δείχνει ότι αυτό που τρώμε μπορεί να μην προλαμβάνει απλώς ασθένειες, αλλά μπορεί να βοηθήσει ενεργά το σώμα να αντισταθεί εναντίον τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εμπνεύσει ασφαλέστερες, φυτικές θεραπείες που λειτουργούν μαζί με το σώμα μας παρά εναντίον του. Μπορούμε να φανταστούμε μελλοντικές θεραπείες που έχουν ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες, καμία βλάβη στους υγιείς ιστούς, απλά μια φυσική ώθηση στο αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού μας! Κάθε μπουκιά φυσικών τροφίμων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι φανταζόμαστε! Έτσι την επόμενη φορά που θα γεμίσουμε το πιάτο μας με οργανικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ας θυμόμαστε πως εκτός από το φαγητό μας είναι και ένα ήσυχο αλλά ισχυρό όπλο ενάντια σε πολλές από τις σοβαρότερες ασθένειες στη Γη. #. και ας θυμηθούμε λίγο τις πολυφαινόλες του λαδιού μας – του πολύτιμου παρθένου ελαιόλαδο: Ελαιόλαδο και πολυφαινόλες:https://botanologia.gr/elaiolado-kai-polyfainoles/ Το να ξεκλειδώσουμε τα οφέλη των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Αυτές οι μικροσκοπικές ενώσεις είναι πολύτιμες, αλλά και αναντικατάστατες για τον οργανισμός μας! Εμείς, απλά χαιρόμαστε το λάδι…
The post Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου appeared first on Βοτανολογία.