Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην και γενικότερα στα είναι το σκάσιμο των καρπών.
Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο του φθινοπώρου, μπορεί να παρατηρήσουμε σχίσιμο του φλοιού των πορτοκαλιών που συνοδεύεται από σκάσιμο της σάρκας.
Το σκάσιμο στα πορτοκάλια προκαλεί σημαντικά προβλήματα με κυριότερο τη γρήγορη αλλοίωση τους, καθώς το άνοιγμα της φλούδας εκθέτει το εσωτερικό της σάρκας στον αέρα και σε μικροοργανισμούς.
Επιπλέον, οδηγεί σε απώλεια υγρών και υποβάθμιση της ποιότητας αφού ο καρπός γίνεται πιο στεγνός και χάνει το άρωμα του.
Ως αποτέλεσμα, τα πορτοκάλια έχουν μειωμένη εμπορική αξία ενώ σε συνδυασμό με προσβολή εντόμων που τρέφονται από το εσωτερικό του καρπου μπορεί να καταστραφούν εντελώς.
Ας δούμε αναλυτικά που οφείλεται το σκάσιμο των καρπών της πορτοκαλιάς, ποιες αιτίες το προκαλούν και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε νόστιμα και ζουμερά πορτοκάλια από τον κήπο μας.
Τα πορτοκάλια σκάνε κυρίως λόγω απότομης και υπερβολικής πρόσληψης νερού. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που προκαλούν το φαινόμενο όπως οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, η υπερβολική με άζωτο και η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων.
Υπάρχει δηλαδή ένας συνδυασμός παραγόντων που σχετίζονται τόσο με τις καλλιεργητικές πρακτικές όσο και με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε λεπτόφλουδες ποικιλίες οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις απότομες μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας.
Αν την περίοδο του καλοκαιριού τα δέντρα έχουν μειωμένο ή ακανόνιστο πότισμα, όταν λάβουν ξαφνικά περισσότερο νερό είτε από βροχή είτε από πότισμα, οι καρποί φουσκώνουν απότομα με αποτέλεσμα να σκάνε.
Για να αποφύγουμε το πρόβλημα, φροντίζουμε να παρέχουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό τους σύστημα με συνεχές και ομοιόμορφο πότισμα, ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.
Ποτίζουμε με σταθερή συχνότητα, ενδεικτικά κάθε 3-4 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού και 1 φορά την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.
Οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ μέρας και νύχτας προκαλεί πίεση στον καρπό που μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο από τη συστολή και τη διαστολή του φλοιού.
Η ενσωμάτωση και στο έδαφος μαζί με άλλα μπορεί να μειώσει την έντονη διακύμανση της θερμοκρασίας στο έδαφος.
Επιπλέον, η προστασία των δέντρων από τον έντονο ήλιο με τη χρήση ειδικών διχτυών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου.
Το λίπασμα αζώτου βοηθάει στην ανάπτυξη των δέντρων, ωστόσο η υπερβολική χρήση αζώτου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα γρήγορη ανάπτυξη του καρπού. Καθώς ο φλοιός δεν προλαβαίνει να αναπτυθεί με τον ίδιο ρυθμό, δημιουργείται σχίσιμο και σκάσιμο στα πορτοκάλια.
Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, λιπάσματα με ισορροπημένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και εφαρμόζουμε την κατάλληλη λίπανση αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων κατά την περίοδο καρποφορίας.
Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και το κάλιο, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του φλοιού των καρπών της πορτοκαλιάς και να τον κάνει πιο ευάλωτο σε σκασίματα.
Μπορούμε να ενισχύσουμε τις πορτοκαλιές με που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του φλοιού των πορτοκαλιών και που συνεισφέρει στην ισορροπία των χυμών του καρπού.
Η εμφάνιση ασθενειών που επηρεάζουν την υγεία του φλοιού στα δέντρα, όπως η , κάνουν τα πορτοκάλια πιο ευαίσθητα στο σκάσιμο των καρπών. Ελέγχουμε τακτικά τις πορτοκαλιές για προσβολή από ασθένειες και ψεκάζουμε όταν χρειάζεται με .