Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Φτιάχνω κοτέτσι

Πώς να κατασκευάσετε ένα κοτέτσι

Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Οι κότες χρειάζονται ένα καταφύγιο για προστασία από τη βροχή και το κρύο, αλλά και έναν χώρο για να κοιμούνται με ασφάλεια το βράδυ. Οι ράτσες μεσαίου μεγέθους χρειάζονται 1,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κότα, ενώ τα νανάκια bantam χρειάζονται το μισό από αυτό. Βεβαιωθείτε ότι οι κούρνιες έχουν το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος.
Το κοτέτσι πρέπει να εξαερίζεται καλά. Εκτός από ένα ζεστό μέρος για ύπνο, πρέπει να υπάρχει χώρος για να σκάβουν οι κότες έξω. Κατασκευάστε το κοτέτσι σας σε μια θέση όπου υπάρχει και ήλιος και σκιά.

Σύνοψη
Το κοτέτσι πρέπει να έχει έναν υπερυψωμένο χώρο για ύπνο, έτσι ώστε το νερό να αποστραγγίζεται και ο χώρος να παραμένει στεγνός. Η είσοδος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στις κότες. Η πλαϊνή πόρτα σας επιτρέπει να διατηρείτε το κοτέτσι καθαρό και σας διευκολύνει να παίρνετε τα αυγά. Μπορείτε να φτιάξετε μερικές φωλιές και να τις γεμίσετε με άχυρο. Η λεία βάση είναι κατασκευασμένη από πρεσαριστό κόντρα πλακέ, συνεπώς, είναι αδιάβροχη και καθαρίζεται εύκολα.

Απαιτούμενα υλικά
Τα μεγέθη που παρουσιάζονται εδώ είναι ενδεικτικά και μπορείτε να αλλάζετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος αναλογικά, όπως σας εξυπηρετεί.

Σκελετός:
– 2 μακριά δοκάρια 44 × 44 mm με μήκος περίπου 400 cm
– 4 εγκάρσιες δοκοί 44 × 44 mm με μήκος περίπου 160 cm

Τμήμα σχήματος Α:
– 6 δοκάρια για τα κατακόρυφα τμήματα, κάθε ένα 28 × 58 mm με μήκος περίπου 60 cm
– 1 δοκός οροφής 44 × 44 mm με μήκος περίπου 400 cm
– 3 εγκάρσιες δοκοί, κάθε μία 28 x 58 mm με μήκος 76 cm

Δάπεδο:
– 12 mm πρεσαριστό κόντρα πλακέ, διαστάσεις 70 x 200 cm

Υποστηρικτικές δοκοί:
– 2 μακριά δοκάρια, κάθε ένα 28 x 58 mm με μήκος περίπου 420 cm
– 2 εγκάρσιες δοκοί, κάθε μία μήκους περίπου 95 cm

Πλευρικοί τοίχοι:
– 6 σανίδες 165 x 22 mm με μήκος περίπου 200 cm για τις κλειστές πλευρές
– 6 σανίδες 165 x 22 mm με μήκος περίπου 200 cm για τις ανοικτές πλευρές
– δοκάρια 75 x 20 mm για το πλαϊνό άνοιγμα: 3 δοκάρια με μήκος 130 cm και 2 δοκάρια με μήκος περίπου 170 cm

Πίσω τοίχος: 12 mm πρεσαριστό κόντρα πλακέ κομμένο σε σχήμα τριγώνου, περίπου 156 cm ανά πλευρά
Σκαλοπάτια: σανίδα πλάτους 30 cm και μήκους περίπου 125 cm, με μικρές ραβδώσεις
Πλέγμα (κοτετσόσυρμα) 200 cm x 800 cm
Λωρίδες πλέγματος: όπου χρειάζεται, τελειοποιήστε το πλέγμα με ξύλινες λωρίδες 50 x 10 mm
Φωλιές: 12 mm πρεσαριστό κόντρα πλακέ, πηχάκια 5 x 4 cm

 1. Σχέδιο κατασκευής για το κοτέτσι

  Αυτό το κοτέτσι με σκελετό σχήματος Α χωράει 3 ή 4 κότες. Το μήκος που θα επιλέξετε εξαρτάται από το πόσες κότες θέλετε να έχετε. Χρησιμοποιήστε ξύλο εξωτερικών χώρων ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με πιστοποίηση FSC. Αυτού του είδους το ξύλο έχει εμποτιστεί με μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον και άρα δεν απαιτείται επιπλέον επεξεργασία. Το αδιάβροχο κόντρα πλακέ, το πρεσαριστό κόντρα πλακέ και το εμποτισμένο ξύλο είναι καλές επιλογές.

 2. Βασικός σκελετός

  Το πρώτο βήμα είναι να συναρμολογήσετε το σκελετό από το κοτέτσι. Κατασκευάστε το σκελετό, όπως φαίνεται στην εικόνα, χρησιμοποιώντας δοκάρια 44 x 44. Για να αποφύγετε ρήξεις στο ξύλο όταν θα βιδώνετε όλα τα μέρη μεταξύ τους, είναι καλύτερο να ανοίξετε από πριν όλες τις οπές για τις βίδες.

 3. Υποστηρικτικές δοκοί σκελετού σχήματος Α

  Οι υποστηρικτικές δοκοί του σκελετού σχήματος Α έχουν σχήμα τριγώνου. Κόψτε τη βάση του τριγώνου υπό γωνία 60° και την κορυφή του τριγώνου υπό γωνία 30°. Στη συνέχεια, στερεώστε τις κάτω γωνίες των δοκών χρησιμοποιώντας γαλβανιζέ βίδες με μήκος περίπου 65 mm.

 4. Στερέωση των υποστηρικτικών δοκών του σκελετού σχήματος Α στην δοκό της κορυφής

  Κατασκευάστε το σκελετό για το κοτέτσι ενώνοντας τα τρία πλαίσια σχήματος Α με τη δοκό της κορυφής. Βεβαιωθείτε ότι τα τρίγωνα είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Χρησιμοποιήστε αλφάδι για να ελέγξετε ότι τα πλαίσια σχήματος Α είναι κατακόρυφα, πριν στερεώσετε τη δοκό της κορυφής στη θέση της.

 5. Κεντρικές εγκάρσιες δοκοί

  Έπειτα, βιδώστε τις κεντρικές εγκάρσιες δοκούς μήκους περίπου 75 cm ανάμεσα στις υποστηρικτικές δοκούς των πλαισίων σχήματος Α. Χρησιμοποιήστε αλφάδι για να ελέγξετε ότι οι εγκάρσιες δοκοί είναι ευθείες, επειδή θα πρέπει να στηρίζουν το δάπεδο του καταφυγίου.

 6. Υποστηρικτικές δοκοί

  Τώρα θα τοποθετήσουμε τα μακριά δοκάρια, τα οποία λειτουργούν και ως λαβές στο μπροστά και πίσω μέρος. Χρησιμοποιήστε αλφάδι κατά την τοποθέτηση των μακριών δοκαριών και βεβαιωθείτε ότι η κατασκευή στο σύνολό της είναι εντελώς οριζόντια. Έπειτα, τοποθετήστε τα οριζόντια υποστηρικτικά δοκάρια και στις δύο πλευρές.

 7. Δάπεδο

  Κόψτε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ – ή, ακόμα καλύτερα, ένα κομμάτι πρεσαριστό κόντρα πλακέ – στο κατάλληλο μέγεθος, βιδώστε το στη θέση του στα μακριά δοκάρια και στις εγκάρσιες δοκούς.

 8. Στέγη καταφυγίου (πίσω πλευρά)

  Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουμε την πίσω πλευρά της στέγης του καταφυγίου. Αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενες σανίδες 165 x 22 mm.

 9. Στέγη καταφυγίου (μπροστινή πλευρά)

  Η μπροστινή πλευρά της στέγης του καταφυγίου λειτουργεί και ως είσοδος. Αρχικά, βιδώστε μια σανίδα στη θέση της στο επάνω μέρος. Έπειτα, τοποθετήστε από κάτω της έναν αποστάτη, έτσι ώστε να μπορείτε να περάσετε από κάτω το πάνελ της οροφής. Αυτό διασφαλίζει ότι το πάνελ θα παραμείνει καλά στη θέση του και θα εμποδίζει την είσοδο του νερού της βροχής. Για το ανεξάρτητο πάνελ της οροφής, χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο από δοκάρια 75 x 20 και, στη συνέχεια, βιδώστε τις αλληλεπικαλυπτόμενες οριζόντιες σανίδες στη θέση τους. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να στερεώσετε το κάτω μέρος της οροφής χρησιμοποιώντας ένα περιστρεφόμενο ξύλινο μπλοκ ή μπουλόνι.

 10. Πίσω πλευρά του ορνιθώνα

  Χρησιμοποιήστε ένα δισκοπρίονο ή μια αιχμηρή σέγα χειρός. Κόψτε τον πίσω τοίχο στο ίδιο τριγωνικό σχήμα με τις υποστηρικτικές δοκούς του σκελετού σχήματος Α και βιδώστε το στη θέση του.

 11. Χρήση του πίσω τοίχου ως πόρτας

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίσω πάνελ του καταφυγίου ως εναλλακτική είσοδο. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε δύο μεντεσέδες στην κάτω πλευρά. Έπειτα, βιδώστε τη μπροστινή πλευρά της οροφής μόνιμα στη θέση της.

 12. Σκαλοπάτια

  Κατασκευάστε μερικά απλά σκαλοπάτια με εγκάρσια πηχάκια που θα βιδώσετε στη θέση τους, για να διευκολύνετε τις κότες να μπαινοβγαίνουν στο καταφύγιο. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε από πριν όλες τις οπές για τις βίδες για να μην σπάσουν τα ξύλα. Βιδώστε τα σκαλοπάτια στη θέση τους επάνω στις εγκάρσιες δοκούς του βασικού σκελετού.

 13. Κούρνιες

  Η διάμετρος από τις κούρνιες εξαρτάται από το μέγεθος κότας που θα επιλέξετε. Τοποθετήστε τις κούρνιες περίπου 15 cm από το δάπεδο. Οι κούρνιες δεν πρέπει να είναι στρογγυλές, επειδή οι κότες δεν θα μπορούν να καθίσουν με ασφάλεια. Πρέπει να έχουν τετράγωνη ή οβάλ διατομή. Η κούρνια πρέπει να έχει κατά μέσο όρο πλάτος 5,5 cm και πάχος 4 cm. Τοποθετήστε την πλατύτερη πλευρά της κούρνιας οριζοντίως, έτσι ώστε οι κότες να έχουν αρκετή υποστήριξη.

  Φωλιά
  Κάθε κοτέτσι χρειάζεται μια φωλιά. Μια φωλιά με διαστάσεις 30 x 30 cm και με ύψος περίπου 40 cm είναι αρκετά μεγάλη. Τοποθετήστε ένα στρώμα αμμοχάλικου στο εσωτερικό της φωλιάς. Αυτό θα επιτρέψει στις κότες να πάρουν ασβέστιο από το αμμοχάλικο, κάτι που χρειάζεται για το κέλυφος των αυγών τους όταν γεννούν. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε λίγο άχυρο ή σανό, αρκεί να τα αλλάζετε τακτικά.

 14. Τοποθέτηση του πλέγματος

  Τοποθετήστε το πλέγμα επάνω από το κοτέτσι και στερεώστε το με συρραπτικά ή πινέζες. Έπειτα, τοποθετήστε μερικές λωρίδες προφίλ επάνω από το πλαίσιο για να μην κοπείτε στα αιχμηρά άκρα. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε το πλέγμα πριν από τις υποστηρικτικές δοκούς, αλλά αυτό θα σας δυσκολέψει κατά την τοποθέτηση των σκαλοπατιών.

 15. Κάλυμμα εδάφους

  Αυτό το κοτέτσι μετακινείται εύκολα στον κήπο, και έτσι έχει πάντα φρέσκο χώμα. Το καλύτερο κάλυμμα για το χώμα στο καταφύγιο είναι τα πριονίδια, η καθαρή άμμος ή ένα μείγμα των δύο. Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε σανό, βεβαιωθείτε ότι αερίζεται καλά. Αν ρίχνετε λίγους σπόρους ανάμεσα στο σανό κάθε μέρα, οι κότες θα τον κρατούν καλά αερισμένο.

  πηγη

About admin

Check Also

Κατασκευή ξεπουπουλιάστρας

Δείτε τη κατασκευή του Δημήτρη Αμανατίδη

Η κατασκευή κλούβας πολλων διαμερισμάτων κουνελιών

Πώς να φτιάξετε κλουβιά κουνελιών. Βολικά κλουβιά για κουνέλια: κάντε το μόνοι σας. Βίντεο: επισκόπηση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.