Φραγκοσυκιά: Πολλαπλασιασμός-καλλιέργεια

Φραγκοσυκιά: Πολλαπλασιασμός-καλλιέργεια
29 Σεπτεμβρίου 00:00 2015 Print This Article

Η φραγκοσυκιά είναι ένα δέντρο-θάμνος σχεδόν άγνωστος. Καλλιεργείται σε λίγα μέρη στα νησιά, Πελοπόννησο, Αττική. Χρησιμοποιείται κυρίως για φράχτες. Ο θάμνος αυτός έχει μερικές ιδιότητες πού τον κάνουν ενδιαφέροντα.
Προκόβει σε ξερά εδάφη. Ξηρότερα από την Αττική και τις Κυκλάδες. Σε πετρώδη και σε αλατούχα ακόμη. Δίνει μεγάλες ποσότητες σαρκωδών φύλλων (5.000-6.000 οκ. στο στρέμ.), που είναι σχετικά καλή τροφή για τις αγελάδες και άλλα ζώα. Δίνει τα φραγκόσυκα, που είναι γλυκά δροσιστικά, θρεπτικά φρούτα για τον άνθρωπο και ακόμη καλύτερα για τα γουρούνια.Τα αγκάθια που έχουν τα σαρκώδη φύλλα και τα φραγκόσυκα είναι ένα εμπόδιο για την διάδοσή της. Υπάρχει όμως ποικιλία χωρίς αγκάθια. Ότι λέμε φύλλα στη φραγκοσυκιά δεν είναι φύλλα, αλλά κορμός, πού έχει πάρει την μορφή σαρκωδών φύλλων.Η φραγκοσυκιά πολλαπλασιάζεται ευκολότατα με κομμάτια φύλλων. Κόβονται το φθινόπωρο τα φύλλα. Αφήνονται 3-4 μέρες σε μέρος αεριζόμενο για να στεγνώσουν και κλείσουν οι πληγές και φυτεύονται σε φυτώριο ή απ’ ευθείας στο χωράφι σε αποστάσεις 1X2.5 μ. Ανοίγουμε λάκκους ή χαντάκια κι εκεί χώνουμε τα φύλλα λοξά κατά τα 3/4.Ριζώνουν εύκολα. Από κάθε φύλλο σε ένα χρόνο γίνονται σε κανονική φυτεία 8-10 φύλλα. Σε νέα φυτεία γίνονται στο χρόνο 2-4 φύλλα.
Όταν τα κομμένα φύλλα τυλιχτούν σε άχυρα, διατηρούνται πολλούς μήνες και μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις. Αναπτύσσονται χωρίς πολλές φροντίδες. Αν γίνει και σχετική καλλιέργεια και περιποίηση, θεριεύουν.Παραγωγή φύλλων
Μετά τα 4-5 χρόνια αρχίζουν να κόβονται τα φύλλα. Το κόψιμο γίνεται με μαχαίρι. Ο κλαδευτής είναι εφοδιασμένος με πέτσινα γάντια για τις αγκαθωτές φραγκοσυκιές. Τα αγκάθια καίγονται με φλόγα πάνω στη φραγκοσυκιά ή στην αποθήκη. Για να γλυτώσουμε από αυτές τις δυσκολίες, ας χρησιμοποιήσουμε φραγκοσυκιά χωρίς αγκάθια. Κόβονται τα φύλλα σε κομμάτια και δίνονται στα ζώα. Ή αφήνουν τα ζώα να τα τρώνε στο χωράφι. Τα φύλλα διατηρούνται στην αποθήκη χωρίς δυσκολίες. Κάθε στρέμμα δίνει 5.000-6.000 οκ. φύλλα. Φτάνει και τις 10.000-15.000 οκ.Περιέχουν 90-93 % νερό. Λύνουν κάπως το πρόβλημα χλωρής-πράσινης τροφής το καλοκαίρι για τούς ξερότοπους. Ένα σιτηρέσιο σε αγελάδα από 75 οκ. κομμένα φραγκοσυκόφυλλα καί 75 οκ. άχυρο ισοδύναμεί με 100 οκ. καλό σανό.
Αλλά και τα φραγκόσυκα είναι θρεπτική τροφή. Περιέχουν 9-11 % ζάχαρη. Είναι δροσιστικά, νόστιμα και χωνευτικά. Τα λεπτά και πυκνά αγκάθια τα βγάζουν με νερό.
Στα νησιά τρέφουν γουρούνια με φραγκόσυκα και με φύλλα.

Print Friendly, PDF & Email
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment