Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Φίκος ελάστικα: συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

Ο φίκος ελάστικα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή σε όλο τον κόσμο που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του.

Ονομάζεται επίσης ελαστικοφόρος φίκος (Ficus elastica), αλλά και καουτσουκόδεντρο (Rubber tree) καθώς από τον κορμό και τα κλαδιά του βγαίνει γαλακτώδες υγρό από το οποίο παράγεται το γνωστό ελαστικό προϊόν καουτσούκ.

Συναντάμε τον φίκο ελάστικα συνήθως ως να διακοσμεί σαλόνια σπιτιών, γραφεία και εισόδους κατοικιών, φτάνοντας σε ύψος 1-2 μέτρων.

Σε νότιες ζεστές περιοχές της χώρας μας, ο φίκος ελάστικα φυτεύεται και σε εξωτερικό χώρο, σε κήπους, πλατείες και πάρκα, όπου εμφανίζει έντονη ανάπτυξη και γίνεται ένα ψηλό δέντρο. Στις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας απ’ όπου κατάγεται, το ύψος του φίκου ελάστικα μπορεί να ξεπεράσει τα 30 μέτρα.

Δύο ακόμα πολύ γνωστά είδη φίκου είναι ο και ο με τα οποία συγγενεύει ο φίκος ελάστικα, όπως επίσης με τη και τη .

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο γνωστές ποικιλίες φίκου ελάστικα για να φυτέψουμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ώστε να απολαμβάνουμε ζωηρή ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα στο σπίτι, το γραφείο, στο μπαλκόνι και τον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φίκου ελάστικα με εντυπωσιακό φύλλωμα και διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς από πράσινο, ροζ, κόκκινο και κρεμ για να επιλέξουμε. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες φίκου ελάστικα είναι οι εξής:

Ως τροπικό φυτό, ο φίκος ελάστικα ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστό κλίμα, σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, καθώς είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα.

Σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετούμε τον φίκο ελάστικα σε φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε θερμαντικά σώματα ή σε δωμάτια με αφυγραντήρες.

Για φυτά φίκου ελάστικα σε γλάστρα που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε προφυλαγμένα σημεία.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσουμε το φίκο ελάστικα είναι μέσα στην άνοιξη ή μέσα στο φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υποστυλώνουμε το νεαρό φυτό με έναν πάσσαλο στήριξης για να αναπτύξει ίσιο κορμό καθώς θα μεγαλώνει.

Ο φίκος ελάστικα αναπτύσσεται γρήγορα. Για να έχει καλή ισορροπία και σταθερότητα το φυτό, σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών.

Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ενώ συμπληρωματικά τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει και για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη και αερισμό της ρίζας του φυτού.

Ο φίκος ελάστικα είναι ανθεκτικός όταν τον ποτίζουμε λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται, ωστόσο δυσκολεύεται με το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στα φύλλα.

Για φυτά φίκου που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο, στο μπαλκόνι και τη βεράντα, ενδεικτικά ποτίζουμε μία φορά κάθε 10 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι, ποτίζουμε συνήθως μία φορά την εβδομάδα και μειώνουμε το πότισμα την περίοδο του χειμώνα.

Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στα πρώτα 4-5 εκατοστά από την επιφάνεια της γλάστρας έχει στεγνώσει. Αν είναι ακόμα υγρό, δεν ποτίζουμε.

Για να έχει ζωηρή βλάστηση και πράσινο φύλλωμα ο φίκος ελάστικα χρειάζεται τακτική λίπανση.

Σε φίκους ελάστικα που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο φίκος ελάστικα που διατηρείται σε γλάστρα, χρειάζεται πιο τακτική λίπανση. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα από τις αρχές του τέλη φθινοπώρου.

Για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων που προσβάλλουν το φύλλωμα του φίκου ελάστικα, όπως η , η , ο και ο , ψεκάζουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , η και τα .

Για τον φίκο ελάστικα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας, μπορούμε να ψεκάζουμε προληπτικά μία φορά το μήνα με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Για φυτά του φίκου ελάστικα που έχουμε σε γλάστρα, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα του τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να απομακρύνουμε τη σκόνη και να διατηρούμε καθαρό και γυαλιστερό το φύλλωμα του.

O φίκος ελάστικα χρειάζεται αρκετή σχετική υγρασία σε εσωτερικό χώρο, καθώς σε ξηρό περιβάλλον μπορεί να παρουσιάσει ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό κάθε 1-2 μέρες να ψεκάζουμε το φύλλωμα του με νερό χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι.

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στη φροντίδα του φίκου ελάστικα είναι το υπερβολικό πότισμα που αποτελεί τη βασική αιτία για την πτώση των φύλλων.

Επιπλέον, την περίοδο του χειμώνα, η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τη χρήση θέρμανσης ή αφυγραντήρα που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι, μπορεί να προκαλέσουν πτώση των φύλλων του φίκου ελάστικα.

Ο φίκος ελάστικα ρίχνει τα φύλλα του και όταν μεταφέρουμε τον μεταφέρουμε από ένα σημείο με πλούσιο φωτισμό σε ένα πιο σκιερό, κάτι που κάνουμε συνηθώς για προστασία ωστόσο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας του φίκου ελάστικα μπορεί να προκαλέσει μαύρες ή καφέ κηλίδες στο φύλλωμα λόγω αυξημένης υγρασίας και προσβολής από μυκητολογική ασθένεια.

Ανάλογα συμπτώματα μαυρίσματος στα φύλλα παρουσιάζονται και όταν ο φίκος ελάστικα σε γλάστρα έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τον φίκο ελάστικα είναι μέσα στην άνοιξη.

Με το κλάδεμα χαμηλώνουμε το ύψος του φυτού κόβοντας τους βλαστούς που φεύγουν ψηλά αλλά και τους πλευρικούς βλαστούς ώστε το φυτό να αποκτήσει χαμηλότερο ύψος και πιο συμπαγές σχήμα.

Μπορούμε εύκολα και οικονομικά να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά φίκου ελάστικα με δύο τρόπους, κάνοντας: α) και β) .

α) Πολλαπλασιασμός φίκου ελάστικα με μοσχεύματα: Κόβουμε βλαστούς μήκους 15-20 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης και τους φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου. Γεμίζουμε τις γλάστρες με μείγμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1 και βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος.

β) Πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες: Παίρνουμε ένα πλευρικό βλαστό του φίκου, απομακρύνουμε τα φύλλα από τη μέση του βλαστού και κάνουμε μία μικρή τομή στη μέση του βλαστού, την οποία καλύπτουμε με μία σακούλα που περιέχει τύρφη και άμμο σε αναλογία 2:1. Μετά από 2-3 μήνες, ο βλαστός μέσα στη σακούλα θα βγάλει ρίζες και μπορούμε να τον αποκόψουμε δημιουργώντας ένα καινούριο φυτό.

Αν και το κλίμα της χώρας μας δε βοηθάει τον φίκο ελάστικα να ανθίσει, στο φυσικό του περιβάλλον σχηματίζει μικρά κίτρινα λουλούδια που καταλήγουν σε χαρακτηριστικούς στρογγυλούς καρπούς που θυμίζουν σύκο αλλά δεν τρώγονται.

About admin

Check Also

Απλά-αναπνέουμε-–-το-σώμα-μας-έχει-ενσωματωμένο-ένα-καταπραϋντικό-για-το-στρες,-το-πνευμονογαστρικό-νεύρο-ή-vagus-nerve

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο …

Βάμματα-βοτάνων,-τα-ιαματικά-δώρα-της-Φύσης

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.