Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τσαπαρί

Ψάρεμα με τσαπαρί

Το τσαπαρί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξειδικευμένο είδος καθετής. Απλώς κατεβάζουμε την αρματωσιά με ελαφρά τινάγματα μέχρι να πατώσει και μετά την ξανανεβάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ως προς την τεχνική και συνήθως τα ψάρια τσιμπάνε από μόνα τους, καμιά φορά και 2 ή 3 μαζί. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό για σαφρίδια, κοκκάλια, σκουμπριά και κολιούς.

H αρματωσιά του τσαπαριού αποτελείται πάντα από ένα κεντρικό παράμαλο πάχους 0.30 – 0.40mm, το οποίο συνήθως στις δύο άκρες του έχει από μια στριφταροπαραμάνα. Στην κάτω παραμάνα τοποθετούμε το βαρίδι μας και στην πάνω δένουμε τη μάνα. Κατα μήκος του κεντρικού παράμαλου διακλαδώνονται σε ορθή γωνία τα τελικά παράμαλα (πάχους 0.20 – 0.30mm) με το αγκίστρι. Το μήκος του τελικού παράμαλου μπορεί να είναι από 8 ως 24cm (κατα προτίμηση 12-15cm) και η απόσταση μεταξύ των παράμαλων κυμαίνεται από 20 ως 80cm (κατα προτίμηση 30-40cm). Τα περισσότερα τσαπαρί έχουν από 5 ως 12 αγκίστρια (χρυσά ή νίκελ), αλλά το σύνηθες είναι 7.

Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες τυποποιημένα τσαπαρί με πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα, με συνηθέστερα το λευκό φτερό “γλάρου” και την πολύχρωμη φούντα με χάντρα φωσφόρου. Βέβαια, για όσους δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής χειροποίητου τσαπαρί, χρησιμοποιόντας πολύχρωμα κρόσσια ή φτερά, χάντρες και ειδικά χαρτάκια που ονομάζονται “δέρμα ψαριού”.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το μολύβι που βάζουμε στο τέλος της αρματωσιάς. Το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 80gr μέχρι 300gr, ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε. Το σχήμα του όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένο: μακρόστενο υδροδυναμικό, για να μπορούμε να το ανεβοκατεβάζουμε με ευκολία, αλλά και για να μη μπλέκεται.

Παραδοσιακά, το τσαπαρί ψαρεύεται στο χέρι, αφού όσα ψάρια και να πιάσουμε ανεβαίνουν εύκολα χωρίς να μας κοπούν τα δάχτυλα. Αν όμως κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει καλάμι και μηχανάκι, θα πρέπει αυτά να πληρούν κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά. Το καλάμι πρέπει να είναι οπωσδήποτε πάνω από 2,50 μέτρα διότι η αρματωσιά του τσαπαριού είναι αρκετά μακριά (στην καλύτερη περίπτωση 1,80m, αλλά υπάρχουν και αρματωσιές που φτάνουν τα 7 μέτρα απ’το στριφτάρι ως το βαρίδι) και δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους οδηγούς του καλαμιού. Επίσης η μύτη του καλαμιού πρέπει να είναι ευαίσθητη για να παίρνει τις τσιμπιές και να καρφώνει κατευθείαν. Συνήθως αυτά τα καλάμια είναι carbon τηλεκοπικά, γύρω στα 3 μέτρα και έχουν μασίφ μύτες fiberglass αποσπώμενες απ’το υπόλοιπο καλάμι.

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.