Τριγωνίσκος (μοσχοσίταρο): σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Σκοπός καλλιέργειας
Το μοσχοσίταρο καλλιεργείται σε όλη την βόρειο Αφρική, την Αίγυπτο και μερικά μέρη παραμεσόγεια της Ευρώπης για τους σπόρους του, τετραγωνικούς και αρωματικούς, που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική για μαλακτικό, για τον πονοκέφαλο και για την κτηνιατρική. Από τους σπόρους αυτούς, φτιάχνουν ένα είδος μπύρας. Επίσης τους τρώνε και οι άνθρωποι ή τους δίνουν στα ζώα για την παραγωγή λίπους. Τα τρυφερά βλαστάρια του τρώγονται ωμά η βραστά. Τέλος όλο το φυτό δίνει πρώτης γραμμής χόρτο για τα ζώα.Βοτανικά χαρακτηριστικά
Ο τριγωνίσκος (Trigonella foenum graecum) είναι φυτό μονόχρωμο, με ορθό βλαστό, λίγο χνουδάτο, με παράφυλλα τριγωνικά μυτερά, με μακρουλά ωοειδή φυλλίδια, οδοντωτά στην άκρη, με άνθη μοναχικά ωχρόλευκά 15 χιλιοστών μήκους, που βγαίνουν από το Μάρτη ως τον Μάη. Τα λουβιά λίγο καμπυλωτά, ζουλιγμένα στα πλάγια, με σπέρματα τετράγωνα, αρωματικά.Κλίμα, έδαφος, καλλιέργεια μοσχοσίταρου (τριγωνέλλας)Ο τριγωνίσκος (μοσχοσίταρο) αντέχει στη ζέστη και την ξέρα σχετικώς καλά. Δεν αντέχει πολύ στα μεγάλα κρύα, για αυτό η καλλιέργειά του προκόβει μάλλον στα μέρη, που δεν κάνει βαρύ χειμώνα. Αντέχει όμως περισσότερο από πολλά άλλα όσπρια το χειμώνα.
Σπέρνεται τον Οκτώβρη, στα πεταχτά σε αναλογία 3-4 οκάδες στο στρέμμα.
Για έδαφος προτιμάει τα μέτρια άργιλλοασβετώδη η άργιλλοαμμώδη χωράφια. Καμία περιποίηση δε θέλει ως τη συγκομιδή.
Αν καλλιεργείται για το χόρτο του θερίζεται μόλις δέσει τον καρπό. Αν καλλιεργείται για τον καρπό θερίζεται άμα ωριμάσει καλά. Το στρέμμα δίνει 250 ως 350 οκάδες ξερό χόρτο.