Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Όπως και άλλες φορές έχω πει, το βάμμα είναι μια μέθοδος εκχύλισης, όπου χρησιμοποιούμε αλκοόλ, ξύδι ή γλυκερίνη. Η διπλή...
Περισσότερα
πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες! …με...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.Με καταγωγή από...
Περισσότερα
Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Το ημερολόγιο του αμπελουργού

Ιανουάριος
Καθαρίζουμε τα ζιζάνια. Αρχίζουμε τα πρώτα κλαδέματα σε περιοχές πρώιμες, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Μπορούμε να φυτέψουμε σε θερμές περιοχές καινούργια κλήματα, εάν έχουμε ετοιμάσει το χωράφι. Ανοίγουμε λάκκους και τοποθετούμε τις καταβολάδες. Λιπαίνουμε με φωσφορικά εφόσον υπάρχει έλλειψη.Φεβρουάριος
Τοποθετούμε καταβολάδες σε λάκκους για να συμπληρώσουμε τα κενά. Ετοιμάζουμε τα χωράφια για να εγκαταστήσουμε νέα αμπέλια. Συνεχίζονται τα κλαδέματα, συλλέγουμε κληματίδες και τις διατηρούμε σε υγρό μέρος, ώστε να τις έχουμε για τους εμβολιασμούς του Μαρτίου. Καθαρίζουμε τα ζιζάνια και λιπαίνουμε με μικρές ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων, με τη μορφή της θειικής αμμωνίας. Το υπερβολικό άζωτο είναι επιζήμιο γιατί μειώνει τα σάκχαρα.Μάρτιος
Συνεχίζονται τα κλαδέματα σε όψιμες και ορεινές περιοχές. Πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί, ψεκάζουμε με βορδιγάλιο πολτό 5% και βρέξιμο, θειάφι 1%. Φυτεύουμε σε ψυχρότερες περιοχές τα νέα αμπέλια και με καταβολάδες αντικαθιστούμε τα γέρικα κλήματα. Καθαρίζουμε από τα ζιζάνια τα αμπέλια.Απρίλιος
Ετοιμάζουμε τα κτήματα για το επιφανειακό όργωμα, ανάλογα (με την υγρασία του εδάφους. Φουσκώνουν και βλαστάνουν τα μάτια. Κάνουμε βλαστολόγημα και εφόσον έχουμε υπερβολικό φορτίο, αφαιρούμε μερικούς μικρούς ακόμα βλαστούς με τα μούρα ή αφαιρούμε επιλεκτικά μερικά μούρα. Γίνονται τα πρώτα ξεφυλλίσματα, αφαιρώντας μόνο τα πατόφυλλα, για να αερίζονται καλύτερα τα μικρά σταφύλια. Ψεκάζουμε για τις σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού, τον περονόσπορο και τη στάχτη με τα κατάλληλα παρασκευάσματα.Μάιος
Επιλέγουμε και αφαιρούμε τους νεαρούς βλαστούς που δεν θέλουμε, καρποφόρους και μη καρποφόρους. Αφήνουμε βλαστούς σε σημεία που υπάρχουν κενά, ώστε να συμπληρώσουμε με καταβολάδες. Κορυφολογούμε λίγο πριν την άνθηση που είναι κρίσιμη περίοδος για τη θρέψη των σταφυλιών. Τοποθετούμε πασσάλους στα καινούργια κλήματα. Ψεκάζουμε για περονόσπορο, στάχτη και ευδεμίδα.Ιούνιος
Ποτίζουμε, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Συνεχίζουμε τους ψεκασμούς για τον περονόσπορο, τη στάχτη και την ευδεμίδα. Επίσης, εάν παρουσιασθεί ανθράκωση στο αμπέλι, πρέπει να κόψουμε και να κάψουμε τους καρπούς που έχουν προσβληθεί. Εάν έχουμε ζωηρή βλάστηση, αφαιρούμε φύλλα έτσι ώστε να αερισθεί η ζώνη παραγωγής των σταφυλιών. Σκαλίζουμε τα αμπέλια που έχουν κλήματα κυρίως νεαρής ηλικίας.Ιούλιος
Τα σταφύλια παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη. Ποτίζουμε, εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, για να αποφύγουμε το υδατικό στρές. Κάνουμε ελαφρό κορυφολόγημα πριν το γυάλισμα ή λίγο νωρίτερα σε ξηρές περιοχές και χρονιές με ξηρασία για να περιορίσουμε την επιφάνεια εξάτμισης και να εξασφαλίσουμε στα σταφύλια περισσότερες τροφές και νερό και να ωριμάσουν καλύτερα. Ξεφυλλίζουμε ελαφρά. Ψεκάζουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.Αύγουστος
Αρχίζει ο τρύγος στις πολύ πρώιμες ποικιλίες. Καθαρίζουμε τα σάπια σταφύλια από τα κλήματα και ετοιμάζουμε τις αποθήκες, τις δεξαμενές και τα βαρέλια. Συνεχίζονται οι τελευταίοι ψεκασμοί με θειάφι στα πολύ όψιμα σταφύλια.Σεπτέμβριος
Είναι ο μήνας του τρυγητού που κορυφώνεται ανάλογα με τις ποικιλίες και τις περιοχές. Προσέχουμε ο τρύγος να μη γίνεται με βροχή. Τα σταφύλια και ο μούστος μπαίνουν στα βαρέλια και τις δεξαμενές και αρχίζει η ζύμωση. Σημαδεύουμε τα καλύτερα κλήματα για να πάρουμε αργότερα τον χειμώνα τα εμβόλια.Οκτώβριος
Τρυγούμε τις οψιμότερες ποικιλίες. Στα τρυγημένα κλήματα γίνεται ξελάκκωμα για να συγκρατηθεί το νερό της βροχής. Εάν δεν βρέξει, ποτίζουμε για να δυναμώσουν τα κλήματα, επειδή οι ανθικές καταβολές που θα μας δώσουν την επόμενη παραγωγή αναπτύσσονται μέχρι τον Οκτώβριο.Νοέμβριος
Κάνουμε ξελάκκωμα στα αμπέλια. Λιπαίνουμε με θειικό κάλιο με ενσωμάτωση στο έδαφος, για να γίνει πιο εύκολη η πρόσληψη των στοιχείων από το ριζικό σύστημα των φυτών. Το θειικό κάλιο εφαρμόζεται νωρίς, γιατί μετακινείται δύσκολα, κι’ αν προστεθεί αργά, δεν θα φθάσει γρήγορα στις ρίζες.Δεκέμβριος
Συνεχίζουμε τα ξελακκώματα σε αρκετό βάθος. Καθαρίζουμε τα αμπέλια από κάθε βέργα που δεν χρειάζεται, αφήνοντας τις βέργες εκείνες που θα κλαδευτούν αργότερα και στις οποίες βρίσκονται τα μάτια που θα μας δώσουν τους νέους βλαστούς.

About admin

Check Also

Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο

Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, φέρνει μαζί του τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα …

Αύγουστος… Εργασίες στον Κήπο

Το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του. Οι μέρες είναι μεγάλες και ζεστές. Η θερμοκρασία ανεβαίνει. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.