Τί ψαρεύουμε και πότε

Τί ψαρεύουμε και πότε
Φεβρουάριος 28 15:52 2021 Print This Article

Τί ψαρεύουμε και πότε
Ιανουάριος Το Γενάρη που έχουμε που έχουμε πολλά ξεροβόρια και παγωνιές αλλά και μερικές καλές μπουνάτσες ( αλκυωνίδες μέρες ) τα ψάρια εγκαταλείπουν τις ακτές και αναζητούν … ζεστασιά σε πιο βαθιά νερά. Στις ακτές κοντά βρίσκουμε λίγες χειλούδες και πιο ανοιχτά μελανούρια, φρίσσες, συναγρίδες, μαρίδες και γόπες. Επίσης την εποχή αυτή με τσαπαρί ψαρεύονται τα κοκκάλια. Ακόμα σουπιές, χταπόδια, καλαμάρια μποροπυνε αυτό το μήνα να τα βρούμε σε αφθονία. Τέλος μπορούμε να ψαρέψουμε διάφορα μικρά πετρόψαρα και άλλα μικρά ψάρια λιγότερο σημαντικά.

Φεβρουάριος Το Φλεβάρη που οι νοτιάδες αγκαλιάζουν τις θάλασσές μας και λιγοστεύουν οι βοριάδες, οι σουπιές και τα καλαμάρια πραγματικά είναι άφθονα. Ακόμα μπορούμε να ψαρέψουμε λίτσες, γοφάρια και σαβρίδια.

Μάρτιος Το Μάρτη οι νοτιάδες είναι στο φόρτε τους και φυσικά ακόμα υπάρχουν σε αφθονία τα καλαμάρια και οι σουπιές. Στον βόρειο Εβοικό και κοντά στη Σκύρο υπάρχουν παλαμίδες αυτό το μήνα. Ακόμα και οι τόννοι αρχίζουν να εμφανίζονται σε περισσότερα περάσματα. Τέλος αυτό το μήνα μπορούμε να ψαρέψουμε διάφορα είδη κέφαλων.

Απρίλιος Τον Απρίλη αρχίζει ο καιρός να γαληνεύει και οι παραγαδιάρηδες και οι καθετίστες αρχίζουν τις εξορμήσεις τους. Τα ψάρια από τα ανοιχτά πλησιάζουν τις ακτές για γονιμοποίηση. Ο γάβρος, η σαρδέλα, η μαίνουλα, η μαρίδα βρίσκονται κατά κοπάδια. Επίσης αυτό το μήνα βρίσκουμε διάφορα αφρόψαρα, σπάρους, λίγους σαργούς, μπαλάδες, γαλέους και σκαθάρια. Με συρτή μπορούμε ακόμα να ψαρέψουμε συναγρίδες και λυθρίνια.

Μάιος Το Μάη οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά καλές, με μικρές μεταβολές σε αραιά διαστήματα και λίγες ξαφνικές βροχές. Τα ψάρια είναι αυγομένα και γιαλώνουν περισσότερο. Πολλά τα πετρόψαρα, οι γαρίδες και τα καπόνια. Ακόμα οι σπάροι, οι μαίνουλες, τα σκαθάρια, οι συναγρίδες και τα λυθρίνια. Τέλος οι τόννοι και τα μαγιάτικα εμφανίζονται σε πολλές περιοχές κοπαδιαστά.

Ιούνιος Τον Ιούνιο που ο καιρός έχει καλωσυνέψει αρχίζει και το κανονικό ψάρεμα τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Τα ψάρια έχουν εναποθέσει τα αυγά τους και εξαντλημένα καθώς είναι τρώνε3 με πολλή όρεξη. Αυτό το μήνα αφθονούν και ψαρεύονται τα σκουμπριά, τα σαβρίδια, οι τόννοι, οι σαρδέλες, οι μικρές τσιπούρες και ορισμένα άλλα ψάρια μικρότερης σημασίας.

Ιούλιος Τον Ιούλιο ο καιρός για ψάρεμα είναι μαι χαρά. Ιδιαίτερα για παραγάδια, καθετή, τσαπαρί, ζόκα και συρτή. Πολλά τα “περαστικά” ψάρια όπως τόννοι, κοκκάλια, σαβρίδια, σαρδέλες και σκουμπριά. Επίσης τα πετρόψαρα, οι βλάχοι, οι ροφοί, οι σφυρίδες, οι στήρες, τα φαγγριά και οι συναγρίδες. ¶φθονοι αυτό το μήνα είναι οι σπάροι και οι σαργοί. Ακόμα σε αφθονία υπάρχουν οι πέρκες, οι κουτσομούρες, οι χάνοι, οι χειλούδες, τα γοφάρια και στα ανοιχτά νερά οι ξιφίες και τα σκυλόψαρα ( σελαχώδη )

Αύγουστος Τον Αύγουστο που έχουν ήδη αρχίσει τα μελτέμια πολλοί ψαράδες κάνουν “αποδοτικές” ψαριές. Εμφανίζονται οι ζαργάνες και υπάρχον σε αφθονία οι τόνοι, τα μαγιάτικα, οι κουτσομούρες, οι σπάροι, τα λυθρίνια, οι τσιπούρες, τα φαγγριά, τα κοκκάλια, τα σαβρίδια, οι κολιοί, τα σκουμπριά και πολλά μεγάλα και μικρά πετρόψαρα. Ακόμα που και πού εμφανίζονται κάποιες γλώσσες και λίγα μουγγριά.

Σεπτέμβριος Το Σεπτέμβρη που τα μελτέμια τελιεώνουν και αρχίζουν τα πρωτοβρόχια έρχετια και η δροσιά. Τα ψάρια είναι πολλά, θρεμένα και τσιμπούν με όρεξη ιδιαίτερα μετά από κάθε βροχή. Εμφανίζονται τα χέλια, τα λαβράκια, τα μπαρμπούνια, οι ούγενες κ.α. Οι τσιπούρες κια οι σπάροι έχουν αρκετό πάχος και έχουν πολύ νοστιμάδα. Επίσης αυτό το μήνα υπάρχουν αρκετές μουρμούρες, χειλούδες, πέρκες και στα ανοιχτά και βαθιά νερά μεγάλα σαλαχώδη ψάρια και διάφορα πετρόψαρα.

Οκτώβριος Τον Οκτώβρη το ψάρεμα αρχίζει να γίνεται πιο αποδοτικό και ευχάριστο. Γιατί ο καιρός είναι σχετικά καλός και τα ψάρια έχουν αρκετό βάρος και ξεκινάνε να πάνε για πιο βαθειά νερά. Αυτό το μήνα ψαρεύονται οι σάλπες, οι γόπες, τα μπαρμπούνια, τα λυθρίνια, οι ζαργάνες, οι σαρδέλες, οι κολιοί, οι λύνοι, οι ούγενες, οι μαρίδες και τα χταπόδια. Ακόμα οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι που τσιμπάνε με αρκετή όρεξη. Αρχίζουν που και που να φαίνονται οι παλαμίδες και ορισμένα άλλα “περαστικά” ψάρια.

Νοέμβριος Το Νοέμβρη αρχίζουν οι βροχές και η θάλασσα φουρτουνιάζει. Τα ψάρια έχουν τραβηχτεί στα βαθιά νερά, έχουν “πελαγώσει”. Όμως κοντά στις παραλίες έχουν μείνει τα μεγάλα λαβράκια, οι τσιπούρες, οι κέφαλοι, οι σπάροι, και οι χειλούδες. Αυτό το μήνα ιδιαίτερα αφθονούν τα μουγγριά, τα χταπόδια και οι σουπιές. Ακόμα υπάρχουν τα σκουμπριά, οι λύχνοι, οι ζαργάνες και τα μπαρμπούνια.

Δεκέμβριος Το Δεκέμβρη τέλος ο καιρός έχει αγριέψει για τα καλά. Νοτιάδες και Βοριάδες και απανωτές φουρτούνες. Όμως κάποιες φορές έχουμε καλές μέρες μα υπέροχες μπουνάτσες. Τα ψάρια είναι λιγοστά. Μόνο οι μαρίδες., οι γόπες, οι μπαλάδες, οι λύχνοι, λίγες ζαργάνες και σαρδέλες εμφανίζονται. Υπάρχουν όμως σε αφθονία χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια.

Print Friendly, PDF & Email
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment