Πέμπτη , 30 Νοεμβρίου 2023
Breaking News

Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εδώ και αιώνες, η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω των βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων...
Περισσότερα
Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα. Για τα περισσότερα από αυτά τα...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

“Αν ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας του εγκεφάλου,τότε ο 21ος αιώνας θα πρέπει να είναι ο αιώνας της καρδιάς”...
Περισσότερα
Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα όργανο μετατροπής – διαβάζει τα περιβαλλοντικά σήματα,  ερμηνεύει τα σήματα αυτά και στη συνέχεια ρυθμίζει τη...
Περισσότερα
Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Η αρχαία επιστήμη της Ayurveda Η Ayurveda είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη επιστήμη υγείας στον κόσμο. Η κεντρική αρχή της επιστήμης της Ayurveda μας λέει πως...
Περισσότερα
Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) έως τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας και τη ρύθμιση των μηνιαίων...
Περισσότερα
Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Ο καλόκεδρος (Calocedrus decurrens) είναι ένα πανέμορφο με εντυπωσιακή ανάπτυξη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχιτεκτονική τοπίου.Γνωστός και με την...
Περισσότερα
Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Ο dr. Shigeaki Hinohara ήταν ένας από τους μακροβιότερους γιατρούς και εκπαιδευτικούς στον κόσμο.  Πέθανε σε ηλικία 105 ετών στις 18...
Περισσότερα
Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Πότε φυτεύουμε ελιές;

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε ελιές;H αποτελεί την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στον ελληνικό χώρο, καθώς φυτεύεται στις...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε ελιές;

herbs quotes, ο dr. Edward Bach έχει πει…

Να έχουμε πάντα ευγνωμοσύνη μέσα στην καρδιά μας που ο μεγάλος Δημιουργός σε όλη Του τη δόξα έχει σπείρει τα...
Περισσότερα
herbs quotes, ο dr. Edward Bach έχει πει…

Σαλιγκάρια αντιμετώπιση και καταπολέμηση

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο

Με τις πρώτες βροχές τα σαλιγκάρια εμφανίζονται στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο μας και κυκλοφορούν ανάμεσα από μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και πολλά άλλα φρέσκα λαχανικά. Είναι ένα καλό σημάδι, καθώς η παρουσία των σαλιγκαριών αποτελεί απόδειξη ότι καλλιεργούμε τον κήπο μας οικολογικά. Τι ψάχνουν τα σαλιγκάρια στον κήπο μας; Τα σαλιγκάρια τρώνε τα τρυφερά φύλλα των φυτών. Ειδικά σε πιο νεαρά κηπευτικά που προσπαθούν να αναπτυχθούν, η παρουσία σαλιγκαριών μπορεί να είναι καταστροφική. Τα σαλιγκάρια μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα σε καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά καθώς και σε νεαρά δενδρύλλια καρποφόρων δέντρων. Ας δούμε λοιπόν πως θα προστατεύσουμε το κήπο μας από τους απρόσκλητους επισκέπτες με τον πιο φυσικό και οικολογικό τρόπο.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι φυσικής καταπολέμησης για τα σαλιγκάρια;

Υπάρχουν 4 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια με φυσικό τρόπο και να τα απωθήσουμε από τα φυτά μας:

– Δημιουργούμε ένα τείχος προστασίας χρησιμοποιώντας στάχτη

Αξιοποιούμε τη στάχτη από το τζάκι και την ψησταριά μας και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά του κήπου μας. Ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να προχωρήσουν προς τα λαχανικά μας. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η στάχτη σταδιακά απομακρύνεται με τη βροχή και γι’ αυτό για αποτελεσματική προστασία των φυτών μας από τα σαλιγκάρια, απαιτείται να επαναλαμβάνουμε συχνά την εφαρμογή με τη στάχτη. Η στάχτη που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας, πρέπει να είναι καθαρή από προσμείξεις από ξένα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό και δεν πρέπει να προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.

Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο
Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο 

– Οδηγούμε τα σαλιγκάρια σε οικολογική παγίδα με μπύρα

Σε μικρής έκτασης λαχανόκηπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπύρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια! Τοποθετούμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέτουμε μέσα μπύρα και τοποθετούμε, σε μικρή απόσταση από τα φυτά, κομμένα μαρουλόφυλλα για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης της μπύρας και οδηγούνται μέσα στα κεσεδάκια. Πολύ σύντομα θα συλλέγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου μας.

– Προστατεύουμε τα φυτά από τα σαλιγκάρια με φωσφορικό σίδηρο

Χρησιμοποιούμε οικολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου και το τοποθετούμε περιφερειακά από τα λαχανικά ή άλλα φυτά του κήπου μας. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τα φυτά μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τον φωσφορικό σίδηρο μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

– Χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητη ταινία σε δέντρα

Για να προστατέψουμε τα νεαρά δέντρα από τα σαλιγκάρια, χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης ή αυτοκόλλητη ταινία στην οποία απλώνουμε εμείς κόλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την ταινία πάνω στον κορμό των νεαρών δενδρυλλιών ή σε δέντρα που έχουν εμβολιαστεί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια και προστατεύουμε την τρυφερή βλάστηση των δέντρων μας.

Για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών

Η παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών ρίχνοντας αλάτι γυρω από τα φυτά δεν είναι η πιο κατάλληλη, καθώς αυξάνει την αλάτότητα του εδαφικού διαλύματος και δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα φυτά του κήπου μας να στρεσάρονται και να μην απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και της λίπανσης που κάνουμε. Όμως, για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, θα μπορούσαμε να ψεκάσουμε με διάλυμα νερού και αλατιού, την εξωτερική πλευρά των γλαστρών για να εμποδίσουμε τα σαλιγκάρια να ανέβουν και να κάνουν ζημιά στο φύλλωμα των φυτών.

Απωθητικά φυτά.
Φυτεύουμε μέντα, φασκόμηλο και αψιθιά σε διάφορα σημεία του κήπου και του μπαλκονιού. Τα αρωματικά αυτά φυτά, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητές τους, αναδύουν μυρωδιά απωθητική για τα σαλιγκάρια, που τα κρατά μακριά απο το χώρο μας.

Χάλκινη ταινία απώθησης Σαλιγκαριών και Γυμνοσαλιάγκων

Χρησιμοποίηση βιολογικού σαλιγκαροκτόνου.
Από τα γεωπονικά καταστήματα, μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικά σαλιγκαροκτόνα, χωρίς χημικές ουσίες για την εξολόθρευση σαλιγκαριών και γυμνοσαλιάγκων. Τα βιολογικά κοχλιοκτόνα, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνουν χημικά υπολείματα στο έδαφος και η δράση τους είναι πολύ ικανοποιητική.
Συλλογή με το χέρι.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μία βόλτα στον κήπο ή στο λαχανόκηπο, να συλλέξουμε και να απομακρύνουμε όσα σαλιγκάρια συναντήσουμε. Αυτό πρέπει να γίνεται ώρες και ημέρες που υπάρχει υγρασία αρκετή (συνήθως μετά από βροχή), όταν τα σαλιγκαρια θα έχουν βγεί προς αναζήτηση τροφής ή “συντρόφου”.
Φυτεύουμε φυτά παγίδες.
Η φύτευση κάποιων φυτών όπως η άκανθος και άλλα κοντά σε λαχανόκηπο βοηθάει, ώστε τα σαλιγκάρια να προτιμήσουν αυτά, και να αφήσουν στην ησυχία τους τα λαχανικά. Ειδικά η άκανθος είναι το αγαπημένο τους φυτό.

About admin

Check Also

Εχθροί και ασθένειες των λαχανικών

1ον) Τα πιο σπουδαία έντομα είναι τα εξής:Η λαμπρίτσα. Προσβάλλει τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα …

Γάλα για καταπολέμηση των μυκητιακών ασθενιών

Όταν τα κεράσια, τα κυδώνια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα ή τα σταφύλια σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.