Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού

Το γιασεμί είναι το πιο αγαπημένο αναρριχώμενο φυτό που συναντάμε στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, καθώς το υπέροχο γλυκό άρωμα των λουλουδιών του έχει συνδεθεί με ξένοιαστα καλοκαίρια. Η πλούσια ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος για να καλύψει ένα φράχτη ή στην είσοδο ενός σπιτιού, καθώς και σε γλάστρα για να αναπτυχθεί πάνω σε ένα πλαίσιο που τοποθετούμε πάνω σε ένα τοίχο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γιασεμιού να επιλέξουμε όπως το χιώτικο ή μεγανθές, το πολυανθές, το φαρμακευτικό, το αραβικό γιασεμί, που είναι πιο γνωστό ως φούλι, το ευοσμότατο καθώς, και το θαμνώδες γιασεμί. Οι τιμές των φυτών γιασεμιού σε φυτώρια κυμαίνονται ανάλογα με την γλάστρα στην οποία έχουν φυτευτεί και την αναπτυξη που παρουσιάζουν. Ο πιο οικονομικός και δημιουργικός τρόπος για να αποκτήσουμε νέα φυτά γιασεμιού, είναι να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας, ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα. Είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες γιασεμιού που βρίσκουμε σε σπίτια φίλων και να τις μοιράσουμε σε αγαπημένα πρόσωπα. Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού γίνεται με δύο τρόπους, με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και με την μέθοδο των καταβολάδων. Ας δούμε αναλύτικα ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φτιάξουμε καινούργια φυτά γιασεμιού για να φυτέψουμε στον κήπο, στην αυλή και το μπαλκόνι μας. 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με μοσχεύματα; Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με μοσχεύματα γίνεται με τμήματα ετήσιου βλαστού, μήκους περίπου 30 εκατοστών, που λαμβάνονται στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού ξεκινώντας από τη βάση. Για την φύτευση των μοσχευμάτων του γιασεμιού, χρησιμοποιούμε αφράτο φυτόχωμα για καλύτερο αερισμό και συγκράτηση υγρασίας. Η χρήση σκόνης ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος διευκολύνει τη δημιουργία ριζικού συστήματος και συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Αφού γίνει η φύτευση, σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, περιμένουμε περίπου 3-4 μήνες μέχρι να ριζώσει το νέο φυτό γιασεμιού και στη συνέχεια μπορούμε να το μεταφυτέυσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στον κήπο. Ο χρόνος που απαιτείται για τη ριζοβολία του μοσχεύματος μπορεί να μειωθεί αν διαθέτουμε ένα μικρό θερκοκήπιο και επιτύχουμε μεγαλύτερη σχετική υγρασία με τη μέθοδο της υδρονέφωσης. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με καταβολάδες;  Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού με την μέθοδο των καταβολάδων γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, τοποθετώντας τμήμα ενός κλαδιού του γιασεμιού στο χώμα, σε έδαφος ή σε γλάστράκι φυτωρίου, χωρίς να το κόψουμε από το αρχικό μας φυτό. Το κλαδί αυτό, δηλαδή το σημείο του που βρίσκεται στο χώμα, σταδιακά αναπτύσσει ρίζες. Αφού αναπτυχθούν αρκετά μπορούμε να κόψουμε το κλαδί από το μητρικό φυτό και να δημιουργηθεί ένα καινούριο φυτό γιασεμιού. Η μέθοδος του πολλαπλασιασμου με καταβολάδες είναι ιδιαίτερα εύκολη και έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκουμε κατάλληλους βλαστούς με αρκετό μήκος για να τους κάνουμε καταβολάδες. 

Συμβουλές φροντίδας για το γιασεμί
6 μυστικά για τη φροντίδα του γιασεμιού


 Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του γιασεμιού Σε επαγγελματικές φυτείες γιασεμιού για την παραγωγή του δημοφιλούς αιθέριου έλαιου, το γιασεμί μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εμβολιασμό πάνω σε υποκείμενα άγριων ποικιλιών που είναι αρκετά ανθεκτικές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο εμβολιασμός του γιασεμιού σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με την μέθοδο το ενοφθαλμισμού στις αρχές του φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης. 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.