Τετάρτη , 9 Ιουλίου 2025
Breaking News

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Πράσο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Λατινικό Όνομα:Allium porrum-Alliaceae family-Αγγλικό Όνομα: Leeks
Καταγωγή: Ανατολική Μεσόγειος, Νότια Ρωσία. Στις περιοχές αυτές είναι αυτοφυές το άγριο πράσο με πολύ έντονη οσμή και καυστικότατη γεύση.Εποχή σποράς του πράσου: Τα σπορεία δημιουργούνται από τον Απρίλη – Μάη.
Για την παραγωγή σπόρου καλλιεργείται ως διετές φυτό, ενώ για παραγωγή φυτού ως μονοετές. Είναι γενικά δύσκολο να πιάσει ο σπόρος του πράσου.
Απαιτείται να είναι πολύ φρέσκος για να έχει επιτυχία.Εποχή μεταφύτεψης: Τα ριζίδια μύστακες κατά την μεταφύτευση είναι καλύτερα να κόβονται με ένα ψαλιδάκι και μετά να φυτεύονται. Για να παχύνουν τα πράσα και να μη μείνουν αδύνατα πρέπει να φυτεύονται στον θεριστή, δηλαδή τον Ιούνιο το αργότερο τον Ιούλιο.Καλλιεργητικά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε νερό και χρειάζεται συχνά ποτίσματα.Καλλιεργούμενες ποικιλίες πράσου

  • Γενικά μακριά (καλέμι). Με μακρύ τρυφερό ψευδοβλαστό. Kαλλιεργούνται περισσότερο στη Βόρειο Ελλάδα.
  • Άργους μακριά. Καλλιεργούνται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά περισσότερο στη Μακεδονία παρόλο που οι Αργήτες έχουν το όνομα «πρασάδες».
  • Κοντά Αρτάκης Ευβοίας . Βραχυστέλεχα. Καλλιεργούνται περισσότερο στη Νότια Ελλάδα.
  • Σκαντζσόπρασσο. Ο βολβός αυτής της ποικιλίας είναι πιο ογκώδης και περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα οι θρεπτικές ουσίες. Έχει εξαφανισθεί από την Ελλάδα ( δεν σηκώνει κιλό) αλλά είναι η συνηθισμένη ποικιλία στην Αίγυπτο.
  • Τα Ευρωπαϊκά πράσα έχουν κοντόχοντρο στελεχοειδή βολβό όπως τα πράσα της Ρουαίνης.

    Συγκομιδή: Τα πράσα είναι έτοιμα για συγκομιδή 3 – 4 μήνες από την μεταφύτευσή τους.

    Διατήρηση: Μπορούν να σκεπαστούν ή να φυλαχτούν σε λάκκους το χειμώνα για να μη παγώσουν και καταναλώνονται την άνοιξη που είναι ιδιαίτερα ορεκτικά. Γενικά είναι το πιο ορεκτικό φυτό.Η τροφή είναι το φάρμακο σου
    Πρόγευμα από ψωμί, πράσο, ελιές και ξηρούς καρπούς είναι ιδιαίτερα χορταστικό και δροσιστικό. Ανάμικτη η λαχανοσαλάτα με πράσο γίνεται πολύ πιο νόστιμη.
    Στο πράσο περιέχεται σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, Β και C . Επίσης περιέχονται αιθέρια έλαια εξαιρετικά ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό ( σε αυτά οφείλεται η έντονη οσμή και η καυστική γεύση τους). Στο τμήμα του φυτού που είναι κοντά στη ρίζα περιέχονται οι θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες του πράσου. Είναι αποτελεσματικό φάρμακο για επίμονα εκζέματα, παθήσεις του δέρματος, οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος ( Ευθυμιάδης). Εκτός από ωμό τρώγεται σε πίτες και μαγειρευτά φαγητά και ως ψητό λαχανικό.Οι πληροφορίες για το πράσο που αναφέρονται στο 2ο τόμο της Γεωργικής και οικιακής οικονομίας, είναι οι εξής:

    «Του αρέσει το ελαφρύ αλλά παχύ έδαφος. Το σπέρνουν τον Απρίλιο και το μεταφυτεύουν τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Το εκριζώνουν τον Οκτώβριο στα ψυχρά κλίματα και το φυλάνε σε υπόγεια και στην άμμο. Στην Ελλάδα, το αφήνουν όλον το χειμώνα και το εκριζώνουν όποτε το χρειαστούν.

    Υπάρχει ένα μικρό ζωύφιο, που ονομάζεται πρασοκουρίς (= κρεμμυδοφάγος), που προξενεί μεγάλη βλάβη στα πράσα. Επειδή αυτό το έντομο είναι κοπρόφιλο, οι παλιοί έχωναν κοιλιά προβάτου σ’ ένα μέρος του κήπου, όπου μαζευόμενες οι κρεμμυδοφάγοι φονευόντουσαν.Διαλέγουν τα καλύτερα και τα μεταφυτεύουν κατά τον Δεκέμβριο για να σποριάσουν.

    Ο Σοτίων λέει, ότι τα πράσα γίνονται λευκά, αν μεταφυτεύοντάς τα περιπλέξεις με βόλβιτο χοντρό και νεαρό τον οποίο θα αποθέσεις σε πλατύ όστρακο ή πέτρα.

    Ένας άλλος παλιός, μας συμβουλεύει να τρυπάμε το κεφάλι του πράσου με καλάμι και να βάζουμε σπέρμα, το οποίο φουσκώνοντας χοντραίνει το πράσο.
    Ωστόσο, η κοπριά, το πότισμα και το σκάλισμα είναι τα πλέον βέβαια μέσα για να αποκτήσει κάποιος ογκώδες πράσο.
    Ο Θεόφραστος λέει, ότι τα πράσα καθώς και τα σέλινα κ.λπ. γίνονται μεγαλύτερα αν φυτέψεις μαζί πολλούς σπόρους δεμένους σε πανί· ας το δοκιμάσουμε…

    About admin

    Check Also

    10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

    Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

    Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

    Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

    Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.