Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Οκτώβριος : Εργασίες κήπου τον Οκτώβριο

Ημερολόγιο εργασιών Κήπου
Οκτώβριος ο μήνας που ετοιμάζουμε τον κήπο μας για τον χειμώνα. Είναι ο μήνας που αρχίζουν σιγά σιγά οι παγωνιές. Εξακολουθούμε να έχουμε παραγωγές αλλά σιγά σιγά μαζεύουμε τα έπιπλα και τα εργαλεία μας, το χορτοκοπτικό, καθαρίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο από τα πεσμένα φύλλα και καρπούς. Όταν καθαρίζεται πετάξτε εκτός κήπου μολυσμένα φυτά, σποριασμένα ζιζάνια, κλαδέψτε τα νεκρά σπασμένα κλαδιά.
Αυτό τον μηνά έχουμε παγετούς, αν θέλετε να επεκτείνετε την συγκομιδή των λαχανικών σας, καλύψετε τα φυτά με ειδικό αντιπαγωτικό πανί, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες.

Αυτόν τον μήνα η βασική του εργασία είναι το καθάρισμα από τα υπολείμματα των φυτών και των καρπών τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση με τα υπολείμματα των φυτών σας.

Για τους πιο έμπειρους άμα θέλετε, μπορείτε να σπείρετε αυτό το διάστημα κάποιο ψυχανθές για χλωρολίπανση για την επόμενη χρονιά εκεί όπου θα βάλετε τα λαχανικά σας. Θα δώσουμε οδηγίες σε επόμενα άρθρα

Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα δεν έχει ανάγκες από νερό, έχει ήδη γίνει το μεγάλο κούρεμα και έπεσε το λίπασμα και τώρα το αφήνουμε λίγο στην ησυχία του.

Ζιζάνια: Καθαρίζουμε τα ζιζάνια από τον κήπο μας, ειδικά αυτά που έχουν σποριάσει. Ένα σποριασμένο φυτό αφήνει τα σπόρια του έως και 7 χρόνια διατηρήσιμα  στον κήπο σας. Για αυτό πολύ προσοχή.

Πότισμα: Αυτό το διάστημα δεν θέλουμε πολλά ποτίσματα, να υπάρχει μία σχετική υγρασία. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στην πρόγνωση του καιρού. Χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες και πιθανόν να έρθουν βροχές, να μην τα πλημμυρίσουμε τα φυτά μας.

Δένδρα: Απομακρύνουμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύουμε τους αδύναμους και ξερούς βλαστούς, δηλαδή μόνο καθαρίσματα κάνουμε. Προσέχουμε ακόμα για προσβολές από φουζικλάδιο, αυτήν την εποχή είναι κατάλληλη για μπολιάσματα.

Σπορές λαχανικών στον κήπο: καρότα, κρεμμύδια, σπανάκι, ραδίκι, μαρούλι  κ.α. Στο σπανάκι και το μαρούλι το σπέρνουμε σταδιακά σε λίγα τετραγωνικά ανά δέκα ημέρες σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένεια σας.

Αρωματικά στον κήπο:  Σε γενικές γραμμές τα αρωματικά έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Προετοιμάστε έναν χώρο στο σπίτι η στην αποθήκη σας ώστε να βάλετε ή να φτιάξετε (με μοσχεύματα) γλάστρες με βασιλικό, ρίγανη, δάφνη κ.α

Φυτεύσεις και περιποίηση καλλωπιστικών: Ο Οκτώβριος  είναι ο μήνας φυτεύουμε βολβούς. Αγοράστε τους βολβούς όπως τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισους, φρέζιες, κρόκους, ανεμώνες κ.α. Αν δεν βρέξει καλό είναι να τους έχετε σε μια σχετική υγρασία.

Συγκομιδές καρπών: ‘Ότι έχει απομείνει από λαχανικά, τρώμε τα πρώτα λαχανάκια, μαρούλια,μπρόκολα,κουνουπίδια, κρεμμυδάκι πράσινο. Επίσης από τα δέντρα συγκομίζουμε τα μήλα, ακτινίδια, λωτούς.

Διάφορες εργασίες
Καθαρίζουμε τα αναρριχώμενα φυτά από ξερά κλαδιά.

Βγάζουμε από το έδαφος τους τελευταίους βολβούς όπως γλαδιόλες, αγάπανθους κ.α. που έχουν τελειώσει την ανθοφορία τους και έχει ξεραθεί το υπέργειο τμήμα τους και τους αποθηκεύουμε για να φυτευθούν την άνοιξη.

Μαζεύουμε σπόρους και ξεριζώνουμε τα ετήσια φυτά που άρχισαν να ξεραίνονται.

Αποθηκεύουμε τους σπόρους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Μαζεύουμε συχνά τα πεσμένα φύλλα γιατί με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
Τα συγκεντρώνουμε σε μια γωνιά του κήπου αν υπάρχει χώρος. Επίσης και όλα τα ετήσια φυτά που ξεραίνονται, φύλλα, κ.α. και τα αφήνουμε εκεί. Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε έτοιμο λίπασμα.

Σκαλίζουμε ελαφρά το έδαφος για την φύτευση λαχανικών.

Αρχίζουμε σταδιακά να προετοιμάζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέραμε στο μπαλκόνι μας το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου και πλένουμε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγουμε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά μας. Συνεχίστε να ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών με νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Καθαρίζουμε τα παρτέρια και τις γλάστρες μας από τα υπολείμματα των φυτών που βλάστησαν το καλοκαίρι και πλέον έχουν μαραθεί. Προσθέτουμε στο χώμα τους λίγο λίπασμα ή κοπριά και σκαλίζουμε ελαφρά.

Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να ενισχύσουμε τη στήριξη των πιο αδύνατων φυτών μας ενόψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα που έρχεται.

Σπέρνουμε:  Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, καρότα

Όταν φυτεύουμε σπόρους, για να έχουμε παραγωγή οποιουδήποτε φυτού με επιτυχία, πρέπει να προσέξουμε δύο παράγοντες. Την ποιότητα των σπόρων και το περιβάλλον, να είναι κατάλληλο για βλάστηση και ανάπτυξη.

Ο   έλεγχος των σπόρων

Αν  είναι σπόροι από παραγωγη δική μας η φίλου) είναι αρκετά εύκολος να γίνει. Έχουμε τους σπόρους από την περσινή παραγωγή μας (αν κρατήσαμε) ή αγοράζουμε νέους. Στην πρώτη περίπτωση βάζουμε σε βαμβάκι (όπως με τις φακές στο σχολείο) 10 από αυτούς τους σπόρους και βλέπουμε πόσοι θα βλαστήσουν. Αν βλαστήσουν πάνω από έξι, τους χρησιμοποιούμε. Αν αγοράσουμε σπόρους, κοιτάμε προσεκτικά την ημερομηνία παραγωγής τους και να είναι ο φάκελος ερμητικά κλειστός. Αν οι σπόροι είναι πολλοί, μία δοκιμή βλαστικότητας, όπως παρακάτω δεν κάνει κακό.

Περιβάλλον φύτευσης

Τους σπόρους πρέπει να τους φυτεύουμε σε πολύ καλό χώμα. Στους ερασιτέχνες προτείνουμε έτοιμα μείγματα σπορείου που είναι απολυμασμένα.

Έπειτα για να φυτρώσουν θέλουν την κατάλληλη υγρασία. Το νερό στον σπόρο «γεμίζει» τα κύτταρα και αρχίζουν οι απαραίτητες ορμονικές, φυτικές και χημικές αλλαγές που τον μετατρέπουν σε «έμβρυο φυτό» με ρίζα και βλαστό.

Στην αρχή με το που φυτεύουμε τους σπόρους –πάντα σε βάθος έως τρείς φορές το πλάτος τους- ποτίζουμε καλά. Μερικοί σπόροι –μικροί- θέλουν φως για να βλαστήσουν αλλά οι περισσότεροι θέλουν κάλυψη έστω 1-2 χιλιοστών. Αν οι σπόροι είναι πολύ μικροί π.χ. σκυλάκι ή μαϊντανός, μπορούμε να ποτίζουμε με ένα ψεκαστήρα, μέχρι να φυτρώσουν καλά.(μία λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να σκεπάσουμε με μία λινάτσα καναβιού το χωρο ώστε να διατηρούν υγρασία και να μην χαλάνε με το πότισμα. Την βγάζουμε από το φύτρωμα)

Παρακολουθούμε συχνά το χώμα ώστε να έχει πάντα υγρασία ακόμη και όταν αρχίζει η βλάστηση. Αν το χώμα έχει στεγνώσει κατά τη διάρκεια της βλάστησης οι σπόροι μας μπορεί να πεθάνουν.

Το έδαφος δεν πρέπει να είναι και πολύ υγρό διότι εμποδίζουμε έτσι την ρίζα να αναπνέει και μπορεί να αναπτυχθούν ασθένειες.

Καλό είναι να καλύψουμε το σημείο σποράς με ένα γυάλινο ή πλαστικό κάλυμμα ή ακόμη και ένα ποτήρι.

Ο χρόνος σποράς έχει σημασία. Αυτό γιατί η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάπτυξης σπόρων είναι σημαντική τόσο στη βλάστηση όσο και στον χρόνο ανάπτυξης.

Αναλόγως το φυτό που επιλέγουμε, θέλουμε και άλλη θερμοκρασία ανάπτυξης.

Έτσι καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες σποράς του κάθε σπόρου (από το φακελάκι). Υπάρχουν σπόροι που θέλουν μία μέρα σε νερό ή στο ψυγείο για να αναπτυχθούν.

Όταν τα φυτάρια μας φτάσουν να έχουν ικανό ύψος 4-10 πόντους και φύλλα, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα

Να προσέχουμε τις αποστάσεις φύτευσης Όταν δεν υπάρχει χώμα σε κήπο η εδαφικό υπόστρωμα σε ταράτσα η ζαρτινιέρα, υπάρχουν έτοιμοι σάκοιφύτευσης. Το χωμα που θα φυτεύσουμε πρέπει να είναι καλα δουλεμένο ψιλοχωματισμένο, πλούσιο(50% κομπόστα απολυμασμένη, 50% χωμα με το δυνατόν λιγότερη άργιλο )

Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους

Μεταφυτεύουμε:  Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα   

Αν τα έχουμε στο σπορείο τα βάζουμε στην οριστική θεση για να δέσουν και να αναπτυχθούν

Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό εώς και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-κομπόστα, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα- που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους.

Συγκομιδή:

Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια.

Τα καρύδια πρέπει να τα λιάσουμε περίπου 1-2 βδομάδες για να φύγει η υγρασία αλλιώς θα μας χαλάσουν πολύ γρήγορα.

Τους λοτούς του κόβουμε όταν είναι σκληροί ακόμα και τους τρώμε όταν γίνουν.

Τα ρόδια εύκολα διατηρούνται αρκετό καιρό και εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.

Τα κυδώνια και τα αχλάδια πρέπει να τα μαζεύουμε όταν δεν είναι εντελώς ώριμα. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν σπίτι μας και να τα συντηρούμε στο ψυγείο μας αν έχουμε πολλά

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.