Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Οι Βασικές αρματωσιές στην εγγλέζικη τεχνική ψαρέματος

Στήσιμο Εγγλέζικου Καλαμιού Με Συρόμενη Αρματωσιά

Στο ψάρεμα με την εγγλέζικη float fishing τεχνική κυριαρχούν δύο βασικές κατηγορίες αρματωσιάς, η σταθερή και η συρόμενη. Σε κάθε μια από αυτές υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την ένταση του θαλάσσιου ρεύματος, το βάθος κλπ. Εδώ θα κάνουμε αναφορά στις δύο πιο ευρέως γνωστές και εύκολες από πλευράς κατασκευής.

Σταθερή αρματωσιά: Η στριφταροπαραμάνα με τον ερματισμένο φελλό ή ο σκέτος ανερμάτιστος φελλός  είναι ακινητοποιημένα ή σχεδόν ακινητοποιημένα  με τη χρήση του νήματος στόπερ η σχιστού μολυβιού (backshot). Εννοείται ότι ο ανερμάτιστος μπλοκάρεται μόνο με backshot ελλείψει στριφταροπαραμάνας.

Χαρακτηριστικά:

  • Το μέγιστο μήκος, που μπορεί να φθάσει, ισούται με το μήκος του καλαμιού.
  • Ψαρεύει κατά κανόνα σε βυθούς ισοδύναμους μέχρι και λίγο  βαθύτερους από το μήκος του καλαμιού μας (6-7 μ.).
  • Προσδίδει διακριτική παρουσία στο δόλωμά μας, ενώ κύριο στοιχείο της είναι η αμεσότητα στα τσιμπήματα των ψαριών.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ερματισμένους φελλούς ή ακόμη καλύτερα ανερμάτιστους (δίχως τη χρήση στριφταροπαραμάνας για τους δεύτερους).
  • Τοποθετούμε τα βαρίδια(0.20-0.40) κολλητά μεταξύ τους, αφήνοντας ένα (συνήθως 0,20 γρμ.) μόνο του κοντά  στην ένωση μάννας-παράμαλλου.

Συρόμενη αρματωσιά: Η στριφταροπαραμάνα με το φελλό σύρεται πάνω στην πετονιά της μάνας μέχρι να τερματίσει στο προκαθορισμένο σημείο, που έχουμε τοποθετήσει το νήμα του στόπερ.

  • Δουλεύεται κατά κανόνα σε σημεία, που το βάθος δεν ευνοεί τη χρήση σταθερής αρματωσιάς.
  • Χρησιμοποιούμε ίδιου μεγέθους πολλά και μικρά σχιστά βαρίδια(0,10-0,15-0,20 γρ.) τοποθετημένα σε αραιή διάταξη σε αντίθεση με τη σταθερή αρματωσιά.
  • Επίτευξη καλύτερης και πιο φυσικής παρουσίασης αρματωσιάς-δολώματος, εξαιτίας του αργό ρυθμού βύθισης.

Εγώ προσωπικά έχω κάνει σε ψαρέματα στήσιμο συρόμενης αρματωσιάς (δηλ. αραιή διάταξη σχιστών μολυβιών) με σταθερό φελλό. Δουλεύει πολύ καλά και “παντρεύει” τα πλέον θετικά στοιχεία και των δύο μεθόδων(αμεσότητα στο τσίμπημα και φυσιολογική συμπεριφορά στο θαλασσινό ρεύμα.

Φελλοί

Όσον αφορά στους φελλούς χρησιμοποιούμε stick insert  ή straight waggler (εικ.1) σε ρεύματα ήπια έως έντονα, ενώ σε συνθήκες ηρεμιάς και ελλείψεως ρεύματος ή έντονα επιφανειακού ανέμου μπορούμε να δουλέψουμε και με έναν bodied waggler (εικ.2) για βολές  σε μεγαλύτερη απόσταση και σταθερότητα αντίστοιχα.

Εικ. 1
Εικ. 2

Σχετικά με το ερμάτισμα στις σταθερές αρματωσιές συνήθως χρησιμοποιούμε φελλούς με πρόσθετο  έρμα χ+1γρ. ή χ+2 γρ. ή ακόμη και ανερμάτιστους. Στις συρόμενες για βάθη έως 6-7 μ. θα μας βοηθήσει ένας φελλός +1 ή +2 και σε άνω των 8 μέτρων βάθος καλό είναι να πάμε σε επιλογή  χ+3 γρ. και  χ+4 γρ.  για άνω των 12-13 μέτρων.

* Με το σύμβολο “χ” εννοούμε το ήδη υπάρχον έρμα πάνω στο φελλό, ενώ τα +1, +2, +3,+4 υποδηλώνουν το επιπλέον έρμα, που απαιτείται προκειμένου να ισορροπήσει σωστά ο φελλό μας.

Φελλοί ανερμάτιστοι (αμολύβωτοι δλδ.)

Γενικός κανόνας ερματίσματος φελλού.

ερματίζοντας το παράμαλλο

Στησίματα συρόμενης αρματωσιάς χ+2 γρ.

Α) Σταθερή αρματωσιά

1)Θα την προτιμήσουμε κατά κύριο λόγο σε βάθη μικρότερα ή ίση με το  μήκος του καλαμιού μας πχ. με βάθος 3,50 μέτρα ή στα 4 μέτρα. Το μακρύ παράμαλλο πέφτοντας στο νερό θα “ψαρέψει”  σε τρία στάδια  ξεκινώντας από την επιφάνεια, εν συνεχεία στα  μέσονερα μέχρι το βυθό.

2)Θα την προτιμήσουμε σε βραχότοπους με βάθος 6-7 μέτρα για πρωινό ψάρεμα αναζητώντας σαργοειδή, μελανούρια και οτιδήποτε άλλο ανταποκριθεί στο ελεγχόμενα πάντα συστηματικό μαλάγρωμα με μπιγκατίνι. Θα αποφύουμε πολλά “ενοχλητικά” μικρόψαρα του βυθού ανεβάζοντας ψηλότερα τα πιο μεγάλα, ενώ παράλληλα θα αποτρέψουμε τυχόν σκαλώματα από τον κατά κανόνα ανώμαλο βυθό, που υπάρχει σε τέτοιου είδους περιοχές.

3) Γενικά σε ψάρια, που “παίζουν” ψηλά.

Β) Συρόμενη αρματωσιά

1) Θα την προτιμήσουμε για ψάρεμα σε λιμάνια με βάθος μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού μας εφόσον ψαρεύουμε βυθομετρώντας οριακά.

2) Θα μας βοηθήσει σε ψάρεμα σε βραχότοπους, όταν για κάποιο λόγο δεν αποδίδει η σταθερή αρματωσιά πχ. τα ψάρια δεν δείχνουν διάθεση να ανέβουν σχετικά ψηλά. Σε αυτήν την περίπτωση ανιχνεύουμε τις διαθέσεις των ψαριών κατεβαίνοντας σταδιακά μέχρι να πετύχουμε το κατάλληλο βάθος.

3)Σε μακρινές  βαθιές αποχές.

Σημείωση: Ο ρυθμός βύθισης μιας συρόμενης αρματωσιάς εξαρτάται από το πόσο αραιά τοποθετήσουμε τα σχιστά βαρύδια  (όσο αραιότερα, τόσο βραδύτερα και το αντίστροφο…).

ΠΗΓΗ

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.