Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News

Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες

Απλά, νόστιμα και υγιεινά: μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες Η μους σοκολάτας είναι ένα από εκείνα τα επιδόρπια που...
Περισσότερα
Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που ποτίζουμε τα φυτά μας και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.Το πότισμα...
Περισσότερα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Βιθάνια/Withania somnifera L, γνωστή και ως ashwagandha/χειμερινό κεράσι. Πρόλογος Τι κάνει λοιπόν η ashwagandha; Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να...
Περισσότερα
Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως λόγω της επίδρασής της στην ανακούφιση των αλλεργιών και των...
Περισσότερα
Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Rumex crispus/λάπατο, ένα παραγνωρισμένο πολύτιμο βότανο, ένα νόστιμο βρώσιμο λαχανικό.

Διωνυμικό όνομα: Rumex crispus, ανήκει στην οικογένεια: Polygonaceae και είναι το λάπατο ή αγριολάπατο Πολυετές ποώδες φυτό που κατάγεται από...
Περισσότερα
Rumex crispus/λάπατο, ένα παραγνωρισμένο πολύτιμο βότανο, ένα νόστιμο βρώσιμο λαχανικό.

Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό.Το πιο...
Περισσότερα
Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Πως ετοιμάζω ρόφημα από βότανα με βάση το αρπαγόφυτο

Αρπαγόφυτο: Το βότανο με την πανίσχυρη αναλγητική  και αντιφλεγμονώδη δράση Το Αρπαγόφυτο είναι ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά βότανα στον...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω  ρόφημα από βότανα με βάση το αρπαγόφυτο

Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι...
Περισσότερα
Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

“συνεχείς εργασίες και καθόλου ανεξάρτητο παιχνίδι” είναι η αιτία της φθίνουσας ψυχικής υγείας των παιδιών

Μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι η αύξηση των διαταραχών της ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους αποδίδεται στη μείωση,...
Περισσότερα
“συνεχείς εργασίες και καθόλου ανεξάρτητο παιχνίδι” είναι η αιτία της φθίνουσας ψυχικής υγείας των παιδιών

Το ραδίκι, το αγαπημένο και το πάγκρεας

Το ραδίκι μας, το αγριοράδικο ή όπως έχουμε μάθει να το λέμε τα τελευταία χρόνια, το περίφημο ταραξάκο!!! Αυτό το...
Περισσότερα
Το ραδίκι, το αγαπημένο και το πάγκρεας

Οι άγριοι φαγώσιμοι καρποί και βλαστοί δέντρων και θάμνων

Όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποκαλούν άγρια φυτά όσα φυτρώνουν στην ύπαιθρο χωρίς γεωργική φροντίδα· πράγματι, ονομάζουν άγρια αμπέλια αυτά για τα οποία κανείς αμπελουργός δεν προνοεί σκάβοντάς τα ή σκαλίζοντάς τα γύρω-γύρω ή κλαδεύοντάς ή κάνοντας κάτι παρόμοιο.Σε αυτά τα φυτά ανήκει η αγριοβελανιδιά, η βελανιδιά, το πουρνάρι, η ρανιά, η κουμαριά και άλλα τέτοια δέντρα, όπως ακριβώς και κάποιοι θάμνοι, όπως η βάτος, η σκυλοτριανταφυλλιά, η άχερδος (αχλαδιά) και αγριοαχλαδιά, η άγρια δαμασκηνιά, τους καρπούς της οποίας τους λένε οι άνθρωποι στα μέρη μας κορόμηλα και ο θάμνος που βγάζει τα αγριόμηλα. Ο καρπός αυτού του θάμνου ονομάζεται στην Ιταλία ουνέδων, ο οποίος είναι κακός για το στομάχι και προκαλεί πονοκέφαλο και είναι αρκετά στυφός με κάποια λίγη γλυκύτητα.
Τα κράνα, τα βατόμουρα, τα βελανίδια και τα κούμαρα, τα τρώνε συνήθως οι κάτοικοι της υπαίθρου, ενώ δεν τρώνε πολύ τους καρπούς των υπόλοιπων δέντρων και θάμνων.Όταν όμως, κάποτε ενέσκηψε στην πατρίδα μας σιτοδεία και υπήρξε αφθονία βελανιδιών και μούσμουλων, οι χωρικοί, αφού τα μάζεψαν σε λάκκους, τα είχαν αντί για σιτηρά ολόκληρο τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.
Προηγουμένως, τα βελανίδια αυτού του είδους ήταν τροφή των γουρουνιών, αλλά τότε σταμάτησαν να εκτρέφουν γουρούνια τον χειμώνα, όπως προηγουμένως συνήθιζαν, «και στην αρχή, αφού τα έσφαξαν, χρησιμοποιούσαν πρώτα αυτά για φαγητό. Ύστερα όμως, άνοιξαν τους λάκκους και έτρωγαν τα βελανίδια, κάνοντάς τα κατάλληλα προς βρώση με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Γιατί μερικές φορές τα έβραζαν σε νερό και κρύβοντάς τα σε θερμή στάχτη, τα έψηναν μέτρια. Μερικές φορές, πάλι, αφού τα έσπαγαν και τα έτριβαν, έφτιαχναν από αυτά χυλό, άλλοτε μουσκεύοντάς τα μόνο με νερό και προσθέτοντας κάποιο από τα αρτύματα και άλλοτε προσθέτοντας μέλι ή βράζοντάς τα με γάλα.Η τροφή από τα βελανίδια είναι άφθονη, γιατί τρέφουν εξίσου με πολλά από τα σιτηρά. Όπως λένε παλιά οι άνθρωποι ζούσαν μόνο με αυτά, μάλιστα οι Αρκάδες για πολύ καιρό, όταν ήδη όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα δημητριακά.
Η τροφή από τα βελανίδια είναι αργή στο πέρασμα από την κοιλιά και έχει παχιούς χυμούς, συνέπεια των οποίων αποτελεί το να είναι αυτή δύσπεπτη.Το κούμαρο είναι σε όλα χειρότερο από το βελανίδι των βελανιδιών, όπως άκριβώς και το βελανίδι είναι χειρότερο από τα επονομαζόμενα κάστανα· γιατί τα κάστανα είναι τα καλύτερα βελανίδια και μερικοί τα αποκαλούν «βελανίδια που ξεφλουδίζονται εύκολα».Αυτοί είναι οι μόνοι από τους άγριους καρπούς που δίνουν αξιόλογη τροφή στο σώμα.
Γιατί τα κράνα, τα κορόμηλα, τα βατόμουρα, τα σκυλοβατόμουρα, τα άγρια κορόμηλα, τα κούμαρα, τα τζίτζυφα, τα μελίκουκκα, τα κερασούλια και ο καρπός της κοκκορεβιθιάς και της αγριοαχλαδιάς και όσα άλλα είναι παρόμοια έχουν λίγη θρεπτικότητα. Μάλιστα, όλα τους έχουν κακούς χυμούς και μερικά από αυτά κάνουν κακό στο στομάχι και είναι δυσάρεστα στη γεύση, αποτελώντας τροφές των γουρουνιών και μάλιστα όχι των ήμερων αλλά όσων ζουν στα βουνά.Για τους φαγώσιμους βλαστούς των δέντρων και των θάμνωνΟι βλαστοί των δέντρων και των θάμνων έχουν αντιστοιχία με τα σπαράγγια των λαχανικών.
Γιατί τα σπαράγγια είναι βλαστοί που βγάζει το φυτό όταν σπεύδει στη γέννηση του καρπού.

Διαφέρουν στο ότι ο βλαστός των δέντρων, ο οποίος αντιστοιχεί στους βλαστούς των λαχανικών και των ποωδών φυτών, μένει για πάντα, ενώ ο βλαστός των λαχανικών και των ποών είναι ετήσιος.

Όλοι λοιπόν οι βλαστοί των δέντρων και των θάμνων, αν βραστούν σε νερό, μπορούν να τρώγονται, εκτός αν κάποιοι από αυτούς είναι αηδιαστικοί ή φαρμακεροί.

Οι άνθρωποι, όμως, δεν τους τρώνε λόγω αφθονίας των υπόλοιπων εδεσμάτων που είναι καλύτερα από αυτούς.

Στην πείνα, όμως, λόγω της ανάγκης φτάνουν στη βρώση τους. Γιατί και αυτοί τρέφουν κάπως, αν χωνευτούν καλά.Καλύτεροι ανάμεσά τους είναι της κοκκορεβιθιάς, της λυγαριάς, του αμπελιού, του σχίνου, του βάτου και της σκυλλοτριανταφυλλιάς.
Στα μέρη μας διατηρούν τους καρπούς της κοκκορεβιθιάς βάζοντάς τους σε ξίδι ή ξιδάτη άρμη.Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

About admin

Check Also

Νοέμβριος – Δεκέμβριος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Οκτώβριος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.