Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Οι άγριοι φαγώσιμοι καρποί και βλαστοί δέντρων και θάμνων

Όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποκαλούν άγρια φυτά όσα φυτρώνουν στην ύπαιθρο χωρίς γεωργική φροντίδα· πράγματι, ονομάζουν άγρια αμπέλια αυτά για τα οποία κανείς αμπελουργός δεν προνοεί σκάβοντάς τα ή σκαλίζοντάς τα γύρω-γύρω ή κλαδεύοντάς ή κάνοντας κάτι παρόμοιο.Σε αυτά τα φυτά ανήκει η αγριοβελανιδιά, η βελανιδιά, το πουρνάρι, η ρανιά, η κουμαριά και άλλα τέτοια δέντρα, όπως ακριβώς και κάποιοι θάμνοι, όπως η βάτος, η σκυλοτριανταφυλλιά, η άχερδος (αχλαδιά) και αγριοαχλαδιά, η άγρια δαμασκηνιά, τους καρπούς της οποίας τους λένε οι άνθρωποι στα μέρη μας κορόμηλα και ο θάμνος που βγάζει τα αγριόμηλα. Ο καρπός αυτού του θάμνου ονομάζεται στην Ιταλία ουνέδων, ο οποίος είναι κακός για το στομάχι και προκαλεί πονοκέφαλο και είναι αρκετά στυφός με κάποια λίγη γλυκύτητα.
Τα κράνα, τα βατόμουρα, τα βελανίδια και τα κούμαρα, τα τρώνε συνήθως οι κάτοικοι της υπαίθρου, ενώ δεν τρώνε πολύ τους καρπούς των υπόλοιπων δέντρων και θάμνων.Όταν όμως, κάποτε ενέσκηψε στην πατρίδα μας σιτοδεία και υπήρξε αφθονία βελανιδιών και μούσμουλων, οι χωρικοί, αφού τα μάζεψαν σε λάκκους, τα είχαν αντί για σιτηρά ολόκληρο τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.
Προηγουμένως, τα βελανίδια αυτού του είδους ήταν τροφή των γουρουνιών, αλλά τότε σταμάτησαν να εκτρέφουν γουρούνια τον χειμώνα, όπως προηγουμένως συνήθιζαν, «και στην αρχή, αφού τα έσφαξαν, χρησιμοποιούσαν πρώτα αυτά για φαγητό. Ύστερα όμως, άνοιξαν τους λάκκους και έτρωγαν τα βελανίδια, κάνοντάς τα κατάλληλα προς βρώση με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Γιατί μερικές φορές τα έβραζαν σε νερό και κρύβοντάς τα σε θερμή στάχτη, τα έψηναν μέτρια. Μερικές φορές, πάλι, αφού τα έσπαγαν και τα έτριβαν, έφτιαχναν από αυτά χυλό, άλλοτε μουσκεύοντάς τα μόνο με νερό και προσθέτοντας κάποιο από τα αρτύματα και άλλοτε προσθέτοντας μέλι ή βράζοντάς τα με γάλα.Η τροφή από τα βελανίδια είναι άφθονη, γιατί τρέφουν εξίσου με πολλά από τα σιτηρά. Όπως λένε παλιά οι άνθρωποι ζούσαν μόνο με αυτά, μάλιστα οι Αρκάδες για πολύ καιρό, όταν ήδη όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα δημητριακά.
Η τροφή από τα βελανίδια είναι αργή στο πέρασμα από την κοιλιά και έχει παχιούς χυμούς, συνέπεια των οποίων αποτελεί το να είναι αυτή δύσπεπτη.Το κούμαρο είναι σε όλα χειρότερο από το βελανίδι των βελανιδιών, όπως άκριβώς και το βελανίδι είναι χειρότερο από τα επονομαζόμενα κάστανα· γιατί τα κάστανα είναι τα καλύτερα βελανίδια και μερικοί τα αποκαλούν «βελανίδια που ξεφλουδίζονται εύκολα».Αυτοί είναι οι μόνοι από τους άγριους καρπούς που δίνουν αξιόλογη τροφή στο σώμα.
Γιατί τα κράνα, τα κορόμηλα, τα βατόμουρα, τα σκυλοβατόμουρα, τα άγρια κορόμηλα, τα κούμαρα, τα τζίτζυφα, τα μελίκουκκα, τα κερασούλια και ο καρπός της κοκκορεβιθιάς και της αγριοαχλαδιάς και όσα άλλα είναι παρόμοια έχουν λίγη θρεπτικότητα. Μάλιστα, όλα τους έχουν κακούς χυμούς και μερικά από αυτά κάνουν κακό στο στομάχι και είναι δυσάρεστα στη γεύση, αποτελώντας τροφές των γουρουνιών και μάλιστα όχι των ήμερων αλλά όσων ζουν στα βουνά.Για τους φαγώσιμους βλαστούς των δέντρων και των θάμνωνΟι βλαστοί των δέντρων και των θάμνων έχουν αντιστοιχία με τα σπαράγγια των λαχανικών.
Γιατί τα σπαράγγια είναι βλαστοί που βγάζει το φυτό όταν σπεύδει στη γέννηση του καρπού.

Διαφέρουν στο ότι ο βλαστός των δέντρων, ο οποίος αντιστοιχεί στους βλαστούς των λαχανικών και των ποωδών φυτών, μένει για πάντα, ενώ ο βλαστός των λαχανικών και των ποών είναι ετήσιος.

Όλοι λοιπόν οι βλαστοί των δέντρων και των θάμνων, αν βραστούν σε νερό, μπορούν να τρώγονται, εκτός αν κάποιοι από αυτούς είναι αηδιαστικοί ή φαρμακεροί.

Οι άνθρωποι, όμως, δεν τους τρώνε λόγω αφθονίας των υπόλοιπων εδεσμάτων που είναι καλύτερα από αυτούς.

Στην πείνα, όμως, λόγω της ανάγκης φτάνουν στη βρώση τους. Γιατί και αυτοί τρέφουν κάπως, αν χωνευτούν καλά.Καλύτεροι ανάμεσά τους είναι της κοκκορεβιθιάς, της λυγαριάς, του αμπελιού, του σχίνου, του βάτου και της σκυλλοτριανταφυλλιάς.
Στα μέρη μας διατηρούν τους καρπούς της κοκκορεβιθιάς βάζοντάς τους σε ξίδι ή ξιδάτη άρμη.Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

About admin

Check Also

Νοέμβριος – Δεκέμβριος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Οκτώβριος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.