Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι σχετικά περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και ξεκινάει την καρποφορία της νωρίς την άνοιξη, από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, ανάλογα την ποικιλία.

Θα τη συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως μεσπιλέα στην Πελοπόννησο, δεσπολιά στην Κρήτη, νεσπολιά στην Κέρκυρα και μεσπιλιά στην Κύπρο.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς διαθέτει χαρακτηριστικά σκληρά στενόμακρα φύλλα και ανήκει στα , μαζί με την , την και την .

Ο καρπός της μουσμουλιάς, το μούσμουλο έχει υψηλή διατροφική αξία, περιέχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Η μουσμουλιά είναι ένα δέντρο με μικρές απαιτήσεις που συναντάμε συχνά σε αυλές και κήπους της χώρας μας, κυρίως στην Πελοποννήσο, τη Στερεά Ελλάδα, την Κέρκυρα και την Κρήτη.

Ας δούμε τις πιο γνωστές ποικιλίες μουσμουλιάς για να φυτέψουμε, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από ζουμερά μούσμουλα με πλούσια γεύση.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μουσμουλιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα της φλούδας, το σχήμα και την περίοδο ωρίμανσης.

Ποικιλία μουσμουλιάς Champagne: Ποικιλία με καρπό σε σχήμα αχλαδιού, κίτρινη φλούδα, με υπόξινη γεύση, ιδιαίτερα αρωματική που ωριμάζει την περίοδο Μάιο και Ιούνιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Advance: Ποικιλία με χυμώδη καρπό σε σχήμα αχλαδιού, με βαθύ κίτρινο χρώμα φλούδας που ωριμάζει Μάιο και Ιούνιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Early Red: Πρώιμη ποικιλία με χυμώδη καρπό σε σχήμα αχλαδιού με πορτοκαλί φλούδα και υπόξινη γεύση που ωριμάζει μέσα στον Απρίλιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Tanaka: Όψιμη ανθεκτική μεγαλόκαρπη ποικιλία, με πορτοκαλί φλούδα, με υπόξινη γεύση, που ωριμάζει τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Nespolone Pelosella: Πρώιμη ποικιλία μουσμουλιάς, με στρογγυλό σχήμα καρπού, κιτρινοκόκκινη φλούδα και ροζέ που ωριμάζει στα τέλη Απριλίου.

Η μουσμουλιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστές υποτροπικές υποτροπικές περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετική υγρασία.

Αν και είναι ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η καλλιέργεια της μουσμουλιάς είναι ευαίσθητη στον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες.

Σχετικά με το έδαφος, η μουσμουλιά, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία σε βαθιά, γόνιμα, δροσερά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς αναπτύσσεται καλύτερα σε 5,0-8,0 και είναι πιο δύσκολη σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων στο έδαφος.

Τα δεντράκια μουσμουλιάς που προμηθευόμαστε σε γλάστρα ή σακούλα φυτωρίου φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Οι αποστάσεις φύτευσης στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς εξαρτώνται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και από την γονιμότητα του εδάφους.

Ενδεικτικά,  της μουσμουλιάς είναι 5-7 μέτρα μεταξύ των φυτών, όταν φυτεύονται σε σχήμα τετραγώνου.

Σχετικά με τις ανάγκες της σε νερό, η μουσμουλιά είναι γενικότερα ανθεκτική στην ξηρασία, ακόμα και αν την αφήσουμε απότιστη για αρκετές μέρες.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς θα χρειαστεί κάποια ποτίσματα μέσα στην άνοιξη για να βελτιώσουμε το μέγεθος και την ποιότητα των καρπών.

Επιπλέον, το πότισμα κατά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο βοηθάει στην τόνωση της βλαστικής ανάπτυξης και την ανθοφορίας του δέντρου.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς έχει περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καρποφορία. Αρκεί λοιπόν να βάλουμε τρεις φορές λίπασμα κατά τη διάρκεια του έτους.

Εφαρμόζουμε την πρώτη λίπανση κατά τις αρχές του καλοκαιριού και την δεύτερη λίπανση στις αρχές του φθινοπώρου, με πλήρες βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Η τρίτη λίπανση της μουσμουλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα, με βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για να έχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

Σχετικά με το κλάδεμα διαμόρφωσης της μουσμουλιάς, τα νεαρά δέντρα μουσμουλιάς κλαδεύονται την άνοιξη σε κυπελλοειδές σχήμα, όπου διαμορφώνουμε 4-5 βασικούς βραχίονες, πάνω στον κεντρικό κορμό.

Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού μετά το τέλος της συγκομιδής των καρπών της και είναι σχετικά ελαφρύ.

Περιλαμβάνει την διατήρηση του κυπελοειδούς σχήματος, την αφαίρεση ξερών, άρρωστων και αδύναμων βλαστών καθώς και την αραίωση εσωτερικών κλαδιών της μουσμουλιάς για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και έκθεση στον ήλιο.

Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου που εκδηλώνεται στο άνθος, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα.

Για την , εφαρμόζουμε ψεκασμό με χαλκούχο διάλυμα σε 3 στάδια:

α) λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς,
β) μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και
γ) όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.

Η μουσμουλιά είναι από τα λίγα καρποφόρα δέντρα που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο.

Στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς μπορεί να γίνει επίσης: , , καθώς και .

Η μουσμουλιά μπολιάζεται με οφθαλμό (μάτι) πάνω σε υποκείμενο μουσμουλιάς ή κυδωνιάς την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η μουσμουλιά μπορεί να εμβολιαστεί με εγκεντρισμό, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με εμβόλιο από διετές κλαδί μουσμουλιάς.

Η συγκομιδή της μουσμουλιάς γίνεται την άνοιξη στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης των καρπών, όταν σχηματιστεί το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας και γλυκάνουν οι καρποί.

Αν συλλέξουμε τα μούσμουλα πριν ωριμάσουν τελείως και είναι κάπως άγουρα, δεν έχουν καλή γεύση και άρωμα.

Μετά τη συγκομιδή, τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν για λίγες μέρες στο ψυγείο και πρέπει να καταναλωθούν καθώς διαφορετικά μαυρίζουν.

Η μουσμουλιά μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρα, καθώς ως έχει δέντρο περιορισμένη ανάπτυξη.

 διαστάσεων τουλάχιστον 40×40 εκατοστών για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα της μουσμουλιάς.

Προσθέτουμε μία στρώση με χαλίκια ή  στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση και τη γεμίζουμε με εμπλουτισμένο .

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη μουσμουλιά σε ηλιόλουστη θέση με νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας που να είναι παράλληλα προστατευμένη από δυνατούς ανέμους.

Για να απολαμβάνουμε μεγαλύτερα και πιο ζουμερά μούσμουλα, κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς πραγματοποιούμε αραίωμα των ανθέων ή των μικρών καρπών, για να περιορίσουμε την ποσότητα των καρπών και να ενισχύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

About admin

Check Also

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς; Το αποτελεί μία από τις πιο …

Τι-είναι-τα-ιονοφόρα-και-γιατί-είναι-σημαντικά-για-την-υγεία-μας

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.