Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Κυδωνίαστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος με κόκκινους καρπούς

Το κυδωνίαστρο είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που κατάγεται από την Κίνα και σχηματίζει μικρούς κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Συνήθως φυτεύουμε το κυδωνίαστρο για τη δημιουργία φράχτη λόγω της πλευρικής του ανάπτυξης, καθώς τα περισσότερα είδη κυδωνίαστρου δεν χάνουν το φύλλωμα τους όταν έρχεται ο χειμώνας. Μπορεί να φυτευτεί και ως μεμονωμένο φυτό στον κήπο μας ενώ κάποια είδη χαμηλής ανάπτυξης φυτεύονται ακόμα και για εδαφοκάλυψη, τόσο σε βραχόκηπους όσο και σε επικλινή εδάφη.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο είναι την εποχή της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Το κυδωνίαστρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την και τον . Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού, σχηματίζοντας λουλούδια σε αποχρώσεις από λευκό μέχρι ροζ που αποτελούν πόλο έλξης για τις μέλισσες. Επίσης, οι καρποί των περισσότερων ειδών κυδωνίαστρου, εκτός από την καλλωπιστική αξία τους, είναι πολύτιμη τροφή για τα πουλιά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια είδη κυδωνίαστρου υπάρχουν, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα του για να απολαμβάνουμε τη ζωηρή βλάστηση και την πλούσια καρποφορία του στον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλά είδη κυδωνίαστρου που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας ανάλογα και αν θέλουμε να φτιάξουμε χαμηλό ή ψηλό φράκτη, καθώς επίσης αν θέλουμε ένα . Τα βασικά είδη κυδωνιάστρου είναι τα εξής:

Το κυδωνίαστρο αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία που έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερά σημεία, ωστόσο θα εμφανίσει μικρότερη ανθοφορία και καρποφορία.

Είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, αν και οι δυνατοί βοριάδες μπορεί να ταλαιπωρήσουν το φύλλωμα του. Εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία.

Μπορούμε να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο στους περισσότερους τύπους των εδαφών αν και καλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει σε γόνιμα αμμώδη εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση του νερού.

Για να φτιάξουμε φράχτη με κυδωνίαστρα, φυτεύουμε σε αποστάσεις 1-2 μέτρων, ανάλογα την ανάπτυξη που έχει κάθε είδος του κυδωνίαστρου.

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, το κυδωνίαστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, αρκεί να επιλέξουμε ένα σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό στην αυλή, στη βεράντα ή το μπαλκόνι μας.

Θα χρειαστούμε γλάστρα μεγάλης διαμέτρου και ύψους, τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το κυδωνίαστρο και με για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Αν και το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό, τα καινούρια φυτά κυδωνίαστρου που μεταφυτεύουμε στον κήπο μας, θέλουν συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί γρήγορα το ριζικό τους σύστημα και το πλούσιο φύλλωμα τους.

Για φυτά που είναι σχετικά μεγάλα, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μην μένει στεγνό το χώμα του κυδωνίαστρου για μεγάλο διάστημα ειδικά σε συνθήκες ξηρασίας.

Το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα για να εμφανίσει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία.

Συνήθως, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα που , και , κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή την περίοδο ταχείας ανάπτυξης του φυτού, και μέσα στο φθινοπώρου που ξεκινούν να σχηματιζονται οι καρποί του κυδωνίαστρου.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, το κυδωνίαστρο προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας και της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος). Για την αντιμετώπισή τους, ψεκάζουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , τα και η .

Σε κάποιες περιπτώσεις, την περίοδο της άνοιξης, μπορεί να εμφανιστούν καψίματα στο φύλλωμα του κυδωνίαστρου λόγω προσβολής από βακτηριακό κάψιμο. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας προληπτικά, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα φύλλα που πέφτουν κατά την περίοδο του χειμώνα και ψεκάζουμε με σκεύασμα στις αρχές της άνοιξης.

To κυδωνίαστρο κλαδεύεται κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές.

Με το αφαιρούμε παλιά και ξερά κλαδιά, ιδιαίτερα από το εσωτερικό του κυδωνίαστρου, για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και παράλληλα διατηρούμε το σχήμα και τη μορφή του φυτού.

Το κυδωνίαστρο στη φύση πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μεταφέρουν τα πουλιά από το ένα μέρος στο άλλο.

Για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά κυδωνίαστρου, προτιμούμε να κόψουμε στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου τμήματα βλαστού του φυτού μήκους περίπου 15 εκατοστών και να ακολουθήσουμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, φυτεύουμε τα τμήματα του βλαστού (μοσχεύματα) σε γλαστράκια φυτωρίου αφού πρώτα έχουμε σκονίσει ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του βλαστού για να βελτιώσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον για 2 μήνες μέχρι να ριζώσει το καινούριο φυτό κυδωνίαστρου και να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

Το κυδωνίαστρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως καθώς μπορούμε τις γιορτινές μέρες να κόψουμε τα κλαδιά του με τους εντυπωσιακούς μικρούς κόκκινους καρπούς και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας κατά την εορταστική περίοδο.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.