Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News

Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες

Απλά, νόστιμα και υγιεινά: μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες Η μους σοκολάτας είναι ένα από εκείνα τα επιδόρπια που...
Περισσότερα
Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που ποτίζουμε τα φυτά μας και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.Το πότισμα...
Περισσότερα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Βιθάνια/Withania somnifera L, γνωστή και ως ashwagandha/χειμερινό κεράσι. Πρόλογος Τι κάνει λοιπόν η ashwagandha; Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να...
Περισσότερα
Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως λόγω της επίδρασής της στην ανακούφιση των αλλεργιών και των...
Περισσότερα
Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Rumex crispus/λάπατο, ένα παραγνωρισμένο πολύτιμο βότανο, ένα νόστιμο βρώσιμο λαχανικό.

Διωνυμικό όνομα: Rumex crispus, ανήκει στην οικογένεια: Polygonaceae και είναι το λάπατο ή αγριολάπατο Πολυετές ποώδες φυτό που κατάγεται από...
Περισσότερα
Rumex crispus/λάπατο, ένα παραγνωρισμένο πολύτιμο βότανο, ένα νόστιμο βρώσιμο λαχανικό.

Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό.Το πιο...
Περισσότερα
Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Πως ετοιμάζω ρόφημα από βότανα με βάση το αρπαγόφυτο

Αρπαγόφυτο: Το βότανο με την πανίσχυρη αναλγητική  και αντιφλεγμονώδη δράση Το Αρπαγόφυτο είναι ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά βότανα στον...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω  ρόφημα από βότανα με βάση το αρπαγόφυτο

Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι...
Περισσότερα
Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

“συνεχείς εργασίες και καθόλου ανεξάρτητο παιχνίδι” είναι η αιτία της φθίνουσας ψυχικής υγείας των παιδιών

Μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι η αύξηση των διαταραχών της ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους αποδίδεται στη μείωση,...
Περισσότερα
“συνεχείς εργασίες και καθόλου ανεξάρτητο παιχνίδι” είναι η αιτία της φθίνουσας ψυχικής υγείας των παιδιών

Το ραδίκι, το αγαπημένο και το πάγκρεας

Το ραδίκι μας, το αγριοράδικο ή όπως έχουμε μάθει να το λέμε τα τελευταία χρόνια, το περίφημο ταραξάκο!!! Αυτό το...
Περισσότερα
Το ραδίκι, το αγαπημένο και το πάγκρεας

Κυδωνίαστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος με κόκκινους καρπούς

Το κυδωνίαστρο είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που κατάγεται από την Κίνα και σχηματίζει μικρούς κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Συνήθως φυτεύουμε το κυδωνίαστρο για τη δημιουργία φράχτη λόγω της πλευρικής του ανάπτυξης, καθώς τα περισσότερα είδη κυδωνίαστρου δεν χάνουν το φύλλωμα τους όταν έρχεται ο χειμώνας. Μπορεί να φυτευτεί και ως μεμονωμένο φυτό στον κήπο μας ενώ κάποια είδη χαμηλής ανάπτυξης φυτεύονται ακόμα και για εδαφοκάλυψη, τόσο σε βραχόκηπους όσο και σε επικλινή εδάφη.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο είναι την εποχή της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Το κυδωνίαστρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την και τον . Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού, σχηματίζοντας λουλούδια σε αποχρώσεις από λευκό μέχρι ροζ που αποτελούν πόλο έλξης για τις μέλισσες. Επίσης, οι καρποί των περισσότερων ειδών κυδωνίαστρου, εκτός από την καλλωπιστική αξία τους, είναι πολύτιμη τροφή για τα πουλιά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια είδη κυδωνίαστρου υπάρχουν, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα του για να απολαμβάνουμε τη ζωηρή βλάστηση και την πλούσια καρποφορία του στον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλά είδη κυδωνίαστρου που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας ανάλογα και αν θέλουμε να φτιάξουμε χαμηλό ή ψηλό φράκτη, καθώς επίσης αν θέλουμε ένα . Τα βασικά είδη κυδωνιάστρου είναι τα εξής:

Το κυδωνίαστρο αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία που έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερά σημεία, ωστόσο θα εμφανίσει μικρότερη ανθοφορία και καρποφορία.

Είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, αν και οι δυνατοί βοριάδες μπορεί να ταλαιπωρήσουν το φύλλωμα του. Εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία.

Μπορούμε να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο στους περισσότερους τύπους των εδαφών αν και καλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει σε γόνιμα αμμώδη εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση του νερού.

Για να φτιάξουμε φράχτη με κυδωνίαστρα, φυτεύουμε σε αποστάσεις 1-2 μέτρων, ανάλογα την ανάπτυξη που έχει κάθε είδος του κυδωνίαστρου.

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, το κυδωνίαστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, αρκεί να επιλέξουμε ένα σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό στην αυλή, στη βεράντα ή το μπαλκόνι μας.

Θα χρειαστούμε γλάστρα μεγάλης διαμέτρου και ύψους, τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το κυδωνίαστρο και με για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Αν και το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό, τα καινούρια φυτά κυδωνίαστρου που μεταφυτεύουμε στον κήπο μας, θέλουν συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί γρήγορα το ριζικό τους σύστημα και το πλούσιο φύλλωμα τους.

Για φυτά που είναι σχετικά μεγάλα, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μην μένει στεγνό το χώμα του κυδωνίαστρου για μεγάλο διάστημα ειδικά σε συνθήκες ξηρασίας.

Το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα για να εμφανίσει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία.

Συνήθως, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα που , και , κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή την περίοδο ταχείας ανάπτυξης του φυτού, και μέσα στο φθινοπώρου που ξεκινούν να σχηματιζονται οι καρποί του κυδωνίαστρου.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, το κυδωνίαστρο προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας και της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος). Για την αντιμετώπισή τους, ψεκάζουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , τα και η .

Σε κάποιες περιπτώσεις, την περίοδο της άνοιξης, μπορεί να εμφανιστούν καψίματα στο φύλλωμα του κυδωνίαστρου λόγω προσβολής από βακτηριακό κάψιμο. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας προληπτικά, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα φύλλα που πέφτουν κατά την περίοδο του χειμώνα και ψεκάζουμε με σκεύασμα στις αρχές της άνοιξης.

To κυδωνίαστρο κλαδεύεται κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές.

Με το αφαιρούμε παλιά και ξερά κλαδιά, ιδιαίτερα από το εσωτερικό του κυδωνίαστρου, για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και παράλληλα διατηρούμε το σχήμα και τη μορφή του φυτού.

Το κυδωνίαστρο στη φύση πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μεταφέρουν τα πουλιά από το ένα μέρος στο άλλο.

Για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά κυδωνίαστρου, προτιμούμε να κόψουμε στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου τμήματα βλαστού του φυτού μήκους περίπου 15 εκατοστών και να ακολουθήσουμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, φυτεύουμε τα τμήματα του βλαστού (μοσχεύματα) σε γλαστράκια φυτωρίου αφού πρώτα έχουμε σκονίσει ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του βλαστού για να βελτιώσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον για 2 μήνες μέχρι να ριζώσει το καινούριο φυτό κυδωνίαστρου και να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

Το κυδωνίαστρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως καθώς μπορούμε τις γιορτινές μέρες να κόψουμε τα κλαδιά του με τους εντυπωσιακούς μικρούς κόκκινους καρπούς και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας κατά την εορταστική περίοδο.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.