Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Κυδωνίαστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος με κόκκινους καρπούς

Το κυδωνίαστρο είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που κατάγεται από την Κίνα και σχηματίζει μικρούς κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Συνήθως φυτεύουμε το κυδωνίαστρο για τη δημιουργία φράχτη λόγω της πλευρικής του ανάπτυξης, καθώς τα περισσότερα είδη κυδωνίαστρου δεν χάνουν το φύλλωμα τους όταν έρχεται ο χειμώνας. Μπορεί να φυτευτεί και ως μεμονωμένο φυτό στον κήπο μας ενώ κάποια είδη χαμηλής ανάπτυξης φυτεύονται ακόμα και για εδαφοκάλυψη, τόσο σε βραχόκηπους όσο και σε επικλινή εδάφη.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο είναι την εποχή της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Το κυδωνίαστρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την και τον . Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού, σχηματίζοντας λουλούδια σε αποχρώσεις από λευκό μέχρι ροζ που αποτελούν πόλο έλξης για τις μέλισσες. Επίσης, οι καρποί των περισσότερων ειδών κυδωνίαστρου, εκτός από την καλλωπιστική αξία τους, είναι πολύτιμη τροφή για τα πουλιά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια είδη κυδωνίαστρου υπάρχουν, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα του για να απολαμβάνουμε τη ζωηρή βλάστηση και την πλούσια καρποφορία του στον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλά είδη κυδωνίαστρου που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας ανάλογα και αν θέλουμε να φτιάξουμε χαμηλό ή ψηλό φράκτη, καθώς επίσης αν θέλουμε ένα . Τα βασικά είδη κυδωνιάστρου είναι τα εξής:

Το κυδωνίαστρο αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία που έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερά σημεία, ωστόσο θα εμφανίσει μικρότερη ανθοφορία και καρποφορία.

Είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, αν και οι δυνατοί βοριάδες μπορεί να ταλαιπωρήσουν το φύλλωμα του. Εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία.

Μπορούμε να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο στους περισσότερους τύπους των εδαφών αν και καλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει σε γόνιμα αμμώδη εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση του νερού.

Για να φτιάξουμε φράχτη με κυδωνίαστρα, φυτεύουμε σε αποστάσεις 1-2 μέτρων, ανάλογα την ανάπτυξη που έχει κάθε είδος του κυδωνίαστρου.

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, το κυδωνίαστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, αρκεί να επιλέξουμε ένα σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό στην αυλή, στη βεράντα ή το μπαλκόνι μας.

Θα χρειαστούμε γλάστρα μεγάλης διαμέτρου και ύψους, τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το κυδωνίαστρο και με για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Αν και το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό, τα καινούρια φυτά κυδωνίαστρου που μεταφυτεύουμε στον κήπο μας, θέλουν συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί γρήγορα το ριζικό τους σύστημα και το πλούσιο φύλλωμα τους.

Για φυτά που είναι σχετικά μεγάλα, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μην μένει στεγνό το χώμα του κυδωνίαστρου για μεγάλο διάστημα ειδικά σε συνθήκες ξηρασίας.

Το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα για να εμφανίσει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία.

Συνήθως, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα που , και , κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή την περίοδο ταχείας ανάπτυξης του φυτού, και μέσα στο φθινοπώρου που ξεκινούν να σχηματιζονται οι καρποί του κυδωνίαστρου.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, το κυδωνίαστρο προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας και της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος). Για την αντιμετώπισή τους, ψεκάζουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , τα και η .

Σε κάποιες περιπτώσεις, την περίοδο της άνοιξης, μπορεί να εμφανιστούν καψίματα στο φύλλωμα του κυδωνίαστρου λόγω προσβολής από βακτηριακό κάψιμο. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας προληπτικά, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα φύλλα που πέφτουν κατά την περίοδο του χειμώνα και ψεκάζουμε με σκεύασμα στις αρχές της άνοιξης.

To κυδωνίαστρο κλαδεύεται κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές.

Με το αφαιρούμε παλιά και ξερά κλαδιά, ιδιαίτερα από το εσωτερικό του κυδωνίαστρου, για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και παράλληλα διατηρούμε το σχήμα και τη μορφή του φυτού.

Το κυδωνίαστρο στη φύση πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μεταφέρουν τα πουλιά από το ένα μέρος στο άλλο.

Για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά κυδωνίαστρου, προτιμούμε να κόψουμε στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου τμήματα βλαστού του φυτού μήκους περίπου 15 εκατοστών και να ακολουθήσουμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, φυτεύουμε τα τμήματα του βλαστού (μοσχεύματα) σε γλαστράκια φυτωρίου αφού πρώτα έχουμε σκονίσει ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του βλαστού για να βελτιώσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον για 2 μήνες μέχρι να ριζώσει το καινούριο φυτό κυδωνίαστρου και να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

Το κυδωνίαστρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως καθώς μπορούμε τις γιορτινές μέρες να κόψουμε τα κλαδιά του με τους εντυπωσιακούς μικρούς κόκκινους καρπούς και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας κατά την εορταστική περίοδο.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.