Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Καρπούζι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα καρπούζια είναι φυτά μονοετή και υπάγονται στην οικογένεια των κολοκυνθωδών. Τα φύλλα τους είναι παλαμοειδή και σχισμένα οι βλαστοί λεπτοί και πολύ μακριοί έρποντες, τα δε άνθη μικρά κίτρινα, χωρισμένα τα αρσενικά από τα θηλυκά, όπως συμβαίνει στις αγγουριές και πεπονιές.
Ο καρπός γίνεται στρογγυλός, μακρουλός, κυλινδρικός ή ωοειδής, με φλοιό βερνικώδη και γυαλιστερό, με χρώμα, από σκούρο πράσινο ως λευκοπράσινο. Οι σπόροι είναι μικροί ή ποιό μεγάλοι, διαφόρων αποχρώσεων, λευκοί, καφέ, σκούροι, παρδαλοί, αναλόγως των ποικιλιών που ανήκουν.Η καλλιέργεια των καρπουζιών είναι σχεδόν η ίδια που γίνεται για τα πεπόνια. Αυτά όμως φοβούνται περισσότερο το κρύο και απαιτούν εδάφη δροσερότερα και συχνότερα ποτίσματα. Στα ελαφρά χώματα δίνουν καλύτερη ποιότητα καρπών, αλλά στα γόνιμα ή τα πολύ κοπρισμένα παρουσιάζουν πλουσιότερες αποδόσεις και κατώτερη παραγωγή.Η σπορά των καρπουζιών γίνεται απ’ ευθείας επί τόπου κατ’ Απρίλιο-Μάιο ή σε θερμοσπορεία κατά το Μάρτιο. Ο τρόπος της προετοιμασίας της γης, το κόπρισμα και το σύστημα της καλλιέργειας δεν διαφέρει καθόλου από τα πεπόνια, παρά ότι πρέπει να φυτεύονται αραιότερα και να μη κλαδεύονται, γιατί σταματά η βλάστησή τους.
Μετά το δέσιμο των λουλουδιών, σε έκαστη ρίζα πρέπει να διατηρούνται ελάχιστα καρπούζια 1-3, το πολύ, για να γίνονται πρώιμα και μεγάλα. Για τον ίδιο σκοπό, συντελεί πολύ και η χρήση χημικών λιπασμάτων του τύπου 4 – 10 – 10, σε ποσό 60 – 80 οκάδες, στο στρέμμα, προς συμπλήρωση της κοπριάς.
Η ωρίμανση των καρπουζιών διακρίνεται από τον χαρακτηριστικό κρότο, ο οποίος τότε είναι υπόκωφος, ενώ στα άγουρα είναι ξηρός και μεταλλικός. Επίσης από το τρίξιμο της σαρκός, το οποίο παράγεται όταν το καρπούζι πιέζεται μεταξύ των χειρών. Για εκείνα όμως τα οποία δεν είναι κομμένα, ο τρόπος αυτός πρέπει να θεωρείτε επιβλαβής και καλό είναι να αποφεύγεται. Ως τόσο πολύ θετικό και εύκολο γνώρισμα της ωριμάνσεως, είναι επίσης το κιτρίνισμα και η αποξήρανση του μικρού φύλλου που συνοδεύι το χοτσάνι. Το χαράκωμα, η συστροφή και άλλα τεχνητά μέσα, που επιταχύνουν την ωρίμανση, καταστρέφουν όμως την ποιότητα και λιγοστεύουν την παραγωγή.
Στην αμειψισπορά τα καρπούζια διαδέχονται τα σιτηρά και τα ψυχανθή, συγκαλλιεργούντε δε επιτυχώς με τα πεπόνια, τα γυφτοφάσουλα, το καλαμπόκι κλπ. αρκεί να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.Παραγωγή σπόρου καρπουζιού
Για την απόκτηση εκλεκτού σπόρου, πρέπει να διαλέγονται τα καλλίτερα, σε σχήμα, μέγεθος και ποιότητα, καρπούζια, τα οποία αφήνονται να ωριμάζουν φυσιολογικώς. Όταν αρχίσει η υπερωρίμανση (κουφιάζουν) αφαιρούνται οι σπόροι, πλένονται και αφού στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, διατηρούνται σε περιβάλλον ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική των δύναμις διαρκεί 5-6 έτη.Ποικιλίες καρπουζιώνΤα καρπούζια έχουν πολυάριθμες ποικιλίες και παραλλαγές, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται. Μεταξύ των διακρίνονται από το σχήμα, το σύνηθες μέγεθος, το χρώμα του φλοιού, την σάρκα, τους σπόρους κλπ, Εξ αυτών οι σπουδαιότερες είναι οι κατωτέρω:Καρπούζια μοσχάτα. Αυτά λαμβάνουν σχήμα μακρουλό ή στρογγυλό, με φλοιό συνήθως σκούρο – πράσινο. Διακρίνονται μόνον από τη σάρκα, η οποία έχει χρώμα αχυρώδες και είναι σχετικώς γλυκεία και αρωματώδης. Οι σπόροι, συνήθως, είναι υπόξανθοι ή και μαύροι.

Καρπούζια άσπρα μακριά. Αυτά γίνονται στενόμακρα( κάποτε κυλινδρικά, μέγεθος μεγάλου 10-15 οκάδες βάρους. Ο φλοιός είναι λευκοπράσινος ή με ζωηρό κεντητό λεπτό φόντο και η σάρκα ρόδινη, γλυκύτατη, με σπόρους καφέ – σκούρους η μαύρους.
Καρπούζια Άσπρα στρογγυλά. Αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως παραλλαγή της προηγούμενης ποικιλίας. Γίνονται σχεδόν στρογγυλά, μικρά ή μεγάλα, με φλοιό υπόλευκο ή πρασινωπό, μετά η δίχως αυλακώσεις. Η σάρκα είναι εντόνως ρόδινη, αλλά λιγότερο γλυκειά από των μακρουλών καρπουζιών. Οι σπόροι είναι χρώματος καφέ, λευκοί ή εντελώς μαύροι. Γενικώς ωριμάζουν πρωτύτερα όλων.
Καρπούζια στρογγυλά μαύρα. Διαφέρουν από τα προηγούμενα μόνον ως προς το χρωματισμό. Ό φλοιός αυτών λαμβάνει χρώμα πρασινόμαυρο και φέρει αυλακιές ανάβαθες η είναι εντελώς ομαλός. Ή σάρκα είναι αιματώδης και γλυκιά, αλλά συνήθως χονδροπέτσικη. Οι σπόροι είναι μαύροι ή καφέ σκούροι.
Καρπούζια κορδελάτα. Αυτά γίνονται στρογγυλά ή ελαφρώς μακρουλά, μετρίου είτε ογκώδους μεγέθους. Χαρακτηρίζονται από τον φλοιό, ο οποίος φέρει περί τις 18 πλατείες δαντελωτές γραμμές σκούρες, σε φόντο ανοικτο – πράσινο. Η σάρκα είναι ζωηρώς ρόδινη, πολύ γλυκεία και τραγανή. Οι σπόροι έχουν χρώμα καφέ η μαύρο, ενίοτε με λευκό περιθώριο.
Καρπούζια Κύπρου. Αυτά αποκτούν σχήμα μακρουλό μεγάλου μεγέθους. Έχουν φλοιό πρασινόμαυρο, λεπτό και σάρκα εντόνως ρόδινη και γλυκύτατη. Οι σπόροι είναι μαύροι συνήθως. Πρόκειται περί ποικιλίας εκλεκτής και πολύ διατηρήσιμου.
Καρπούζια μικρόσπορα άσπρα. Αυτά χαρακτηρίζονται από τους μικρούς – μικρούς σπόρους πού έχουν και την εξαιρετική ποιότητα της σαρκός. Υπάρχουν παραλλαγές διαφόρου χρώματος και σχήματος, στρογγυλές ή μακρουλές. Καλλιεργούνται πολύ στη Θεσσαλία και την Εύβοια.Ασθένειες καρπουζιώνΤα καρπούζια προσβάλλονται από τις ίδιες αρρώστιες που έχουν τα πεπόνια και τα αγγούρια. Καταπολεμούνται ή προλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο.

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.