Καλλιέργεια σπόρων, συγκομιδή και αποθήκευση
Αυτή είναι περίληψη μιας ομιλίας που δόθηκε στο Σικάγο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 σε ένα πλήθος 50 συμμετεχόντων. Η συζήτηση περιέχει σκέψεις, συμβουλές, θεωρία και μεθοδολογία για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τον καθαρισμό και την αποθήκευση των σπόρων των φαρμακευτικών φυτών.Τι είναι σπόρος;Μπορεί κανείς να περιγράψει τα μέρη του: το κέλυφος ή περίβλημα που περιβάλλει το ενδοσπέρμιο – το αποθεματικό ενέργειας: το έμβρυο που αποτελείται από την εκκολαπτόμενη ρίζα, το στέλεχος και τα φύλλα.
Όταν το νερό απορροφάτε μέσω του κέλυφους και η θερμοκρασία είναι επιδεκτική, εμφανίζονται ενζυματικές αντιδράσεις και ορμονικές αλλαγές, μαλακώνει το κέλυφος, επεκτείνεται η ρίζα και αναπτύσσεται το βλαστάρι.Ωστόσο, ένα πράγμα που οι επιστήμονες ποτέ δεν κατάφεραν να εξηγήσουν είναι πώς ο σπόρος φέρει τη σπίθα της ζωής, ή ποια είναι αυτή η σπίθα της ζωής. Αυτό είναι μέρος του μεγάλου μυστηρίου και μας οδηγεί να καταλάβουμε ότι υπάρχει κατ ‘ανάγκη περισσότερη ζωή από την επιστήμη επειδή η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει τη ζωή!Ήμουν έξω στο χωράφι την άλλη μέρα και σκεφτόμουν για το δώσε και πάρε της φύσης και συλλέγαμε τις μαύρες κεφαλές των ηλιόσπορων Hopi που είχαν μόλις ώριμες.
Ήξερα ότι ήταν ώριμα επειδή τα πουλιά μου είπαν έτσι – μόλις άρχισαν να τρώνε τους σπόρους ήξερα ότι οι σπόροι είναι ώριμοι. Έτσι τρώνε κάποια από τη συγκομιδή μου αλλά μου λένε πότε ο σπόρος είναι έτοιμος. Πάρε δώσε.
Αυτό διατηρεί την ισορροπία σε έναν κήπο ποικιλίας. Τα πουλιά θα πεινούσαν χωρίς εμένα. Θα είχα παραπληροφόρηση χωρίς τα πουλιά.Οι ντόπιοι Αμερικανοί ήξεραν πώς να προσελκύουν επικονιαστές στους κήπους τους και ήθελαν να το κάνουν, γνωρίζοντας ότι οι ποικιλία επικονιαστών σήμαιναν μεγαλύτερες καλλιέργειες για τον εγγενή αγρότη. Το Rocky Mountian beeplant (Cleome serrulata) φυτεύτηκε, ένα συγκλονιστικά λαμπρό ετήσιο θάμνο που έφερε τις μέλισσες στο καλαμπόκι. Λευκά αγόρια φύτευαν κόλιαντρο (Corriandrum sativum) για τον ίδιο σκοπό.Οι επικονιαστές έρχονται σε κοπάδια όπως και όλα τα ευεργετικά έντομα. Τα ώριμα δέντρα που εξυπηρετούν την ίδια λειτουργία περιλαμβάνουν τον κράταιγο (Hawthorn – Crataegus monogyna ή laevigata) το οποίο έχει διπλό σκοπό σαν ένα σημαντικό καρδιακό φάρμακο για βοτανική χρήση. Το χειμώνα, το φυτό σκαντζίκι (chervil – Anthriscus cerefolium) για να ταΐσει επικονιαστές τους ανεπαρκής φτωχούς μήνες.Έκανα τη συγκομιδή του σπόρου του Ashwagandha (Withania somnifera) και θυμήθηκα τις πρώτες μέρες όταν πήραμε τον σπόρο από την Ινδία και ξεκίνησε να μεγαλώνει στους εύκρατους κήπους μας. Ήταν μόνο ένα ώριμο φρούτο για να σώσουμε τους σπόρους του πριν από τον πρώτο παγετό.
Τώρα, βρισκόμουν στα μέσα Σεπτεμβρίου και απογύμνωσα χιλιάδες ώριμα φρούτα από τους απογόνους αυτών των πρωτότυπων φυτών και συνειδητοποίησα ότι έχω επιλέξει σπόρους ashwagandha για το χαρακτηριστικό της πρόωρης ωρίμανσης για 2 δεκαετίες.Πάντα αποθηκεύω σπόρους από τα πρώτα ανθισμένα άτομα – δεν έχω άλλη επιλογή από το να το κάνω – και με την πάροδο του χρόνου αυτό δημιούργησε ένα στέλεχος που ωριμάζει νωρίς, καλύτερα προσαρμοσμένο στους εύκρατους κήπους.
Έτσι είναι αυτός είναι ο τρόπος – ο καλλιεργητής σπόρων πάντα επιλέγει τα φυτά για να τα μεγαλώσει καλά κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στον δικό του κήπο και περιοχή.Φυσικά, η εκ προθέσεως πράξη έχει 2 πτυχές: να αφαιρέσει τα φυτά που δεν παρουσιάζουν επιθυμητά χαρακτηριστικά και να επιλέξει πάντα τα πιο δυνατά.
Έτσι στο πλαίσιο όλων αυτών, εδώ είναι μερικά πράγματα που έχω μάθει για την καλλιέργεια φυτών για σπόρους.Αναπτύξτε τους σπόρους με άνεση χώρου. Πάντα να έχετε κατά νου την ανθρώπινη πρόσβαση και πόσο εύκολο θα είναι να διατηρηθεί καθαρό και απαλλαγμένο από ζιζάνια η περιοχή γύρω από τα φυτά των σπόρων για ευκολία συγκομιδής όταν φυτεύετε τους σπόρους ή όταν μεταφυτεύετε το σπορόφυτο έξω στο χωράφι.
Κρίσιμο. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται να αποκτήσετε περισσότερη παραγωγή από πολύ λίγα φυτά που καλλιεργούνται καλά, από ότι από μια ολόκληρη σειρά από ανεπαρκώς αναπτυγμένα φυτά.Ξεκινήστε νωρίς τη σπορά. Το οργανικό θερμοκήπιο είναι πολύ καλύτερο από ένα μικρό κρύο πλαίσιο. Μπορεί να θερμανθεί τεχνητά ή απλά να θερμανθεί από τον ήλιο και να αποφύγει τον παγετό, για να επεκτείνει την εποχή τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο.Ξεκινώ τις ντομάτες μου στα μέσα Μαρτίου, ώστε να είναι στο μέγιστο μέγεθος και πριν την ανθοφορία τους, πριν να βρεθούν σε δοχεία μετά το ζέσταμα του εδάφους και έχω ντομάτες το καλοκαίρι πριν το κρύο, πολύ νωρίτερα από τους περισσότερους.
Για να αποκτήσετε σπόρους από πολλά πρότυπα φαρμακευτικά βότανα, για παράδειγμα βασιλικό, θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε κάθε φωτεινή ζεστή μέρα εκεί έξω και να απογυμνώσετε τους σπόρους λίγο πριν το Φθινοπωρινό κρύο. Αυτό δίνει τη μέγιστη παραγωγή απολύτως ώριμων σπόρων.Κυριολεκτικά καλλωπίζω τα φυτά μου για τη συγκομιδή των σπόρων, αφαιρώντας τα ζιζάνια πολλές φορές, κρατώντας τα καλλιεργούμενα συνέχεια. Εάν δεν αφαιρέσω τα ζιζάνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φυτά δεν γίνονται τόσο μεγάλα, ούτε παράγουν μεγάλα ή βιώσιμα σπέρματα και θα πρέπει να τα βγάζω ούτως ή άλλως πριν από τη συγκομιδή, για να μην αναμιχθούν μερικοί σπόροι ζιζανίων με αυτούς που θα κρατήσω. Ως εκ τούτου, αφαιρώ τα ζιζάνια νωρίς και συχνά και έτσι παίρνω μια καθαρή συγκομιδή.Η συγκομιδή των σπόρων δεν μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ταυτόχρονα.
Πολλά είδη πρέπει να ωριμάσουν μέσα σε μια χρονική περίοδο.
Ένα φυτό που μου έρχεται πρώτα στη σκέψη είναι το άγριο μαρούλι (Lactuca virosa). Κάθε πρωί, ένα νέο σύνολο φωτεινών κίτρινων λουλουδιών δίνει τη θέση τους σε σπόρους. Από το απόγευμα ο σπόρος είναι ώριμος και ξηρός και είναι έτοιμος να πετάξει – πρέπει να κουνήσω το κεφάλι σπόρων σε ένα δοχείο και στη συνέχεια να μαζέψω τον σπόρο. Είναι ένα μικρό ποσό που γίνεται κάθε μέρα. Ανακινώ το φυτό κάθε μέρα και τελικά μαζεύω 10 ή 20 γραμμάρια τέλειων σπόρων από το φυτό.Μία συνεχιζόμενη σε εξέλιξη συγκομιδή – είναι πραγματικότητα – αν δείτε τους έτοιμους ώριμους σπόρους εκεί έξω, μην περιμένετε μέχρι αύριο, θα πετάξουν μακριά ή θα χαθούν από εσάς με χίλιους διάφορους τρόπους. Συλλέξετε τους σπόρους, συγκεντρώσετε τους, γράψτε τον αριθμό παρτίδας για το συγκεκριμένο είδος για εκείνο το έτος, στεγνώστε τους σωστά και συνδυάστε κοσκίνισμα και φύσημα και προσευχηθείτε και στο τέλος, θα είναι πραγματικά καλό πράγμα.Για τη συγκομιδή των σπόρων, πρέπει να τους ανακινείτε μέσα σε ένα δοχείο (π.χ. ύσσωπο) ή αν ο σπόρος δεν βγαίνει εύκολα να απογυμνώνετε την κεφαλή από το φυτό (π.χ. αλθαία).
Μετά από αυτό, πάντα βάση κανόνα υπάρχει πολλή τριβή. Τρίψτε τους ανάμεσα στα χέρια σας ή σε κρησάρες σπόρων . Κοιτάξτε τα χέρια μου, είναι μηχανές τριψίματος, σκληραίνουν από το πολύ τρίψιμο!Πολλές φορές θα λιχνίσετε με αέρα τους σπόρους σας και στη συνέχεια θα διαπιστώσετε ότι ο σπόρος είναι ακόμα συνδεδεμένος με την αποξηραμένη στεφάνη (το λουλούδι) και απλά πρέπει να τρίψετε ολόκληρη τη μάζα και να τη βγάλετε ξανά για να πάρετε τον καθαρό σπόρο.Ένα καλό παράδειγμα είναι το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria chamomilla), όπου με το πρώτο τρίψιμο θα φαίνεται κίτρινο λόγω των αποξηραμένων λουλουδιών που υπάρχουν και αν ο σπόρος είναι πραγματικά επαρκώς καθαρισμένος, τότε είναι χρωματισμένος γκρίζος, το χρώμα του πραγματικού σπόρου.Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι το τανάτσετο το κοινό (Tanacetum parthenium), όπου ο τελικός σπόρος είναι πολύ πυκνότερος και πραγματικά δεν είναι τόσο όμορφος όταν δεν τρίβεται καλά. Αυτό κάνει τη διαφορά μερικές φορές ανάμεσα σε ένα επαγγελματικό δείγμα (καθαρός σπόρος, καλά τριμμένος) και το έργο ενός αρχάριου (γεμάτος από χνούδι). Το σκύβαλο είναι νεκρωτικό υλικό, θέλετε να το ξεφορτωθείτε αλλιώς επηρεάσει την ημερομηνία λήξης του σπόρου. Ο καλός σπόρος είναι καθαρισμένος σωστά, – αυτό του δίνει τη μεγαλύτερη μακροζωία.Παρακολουθήστε την ξηρότητα του αγρού κοντά στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Θέλετε να είστε σε θέση να έχει στεγνώσει το χωράφι πριν από τις κύριες συγκομιδές (για παράδειγμα όλα τα μεσογειακά σας πολυετή φυτά – ύσσωπος, λεβάντα και παρόμοια) ή ακόμα και η ίνουλα η ελένια (Inula helenium) και η καλέντουλα (C. officinalis) για να αποφύγετε ο σπόρος να κολλήσει, μουχλιάσει ή σαπίσει ή απλά να μην βγαίνει από την κάψουλα. Θα πρέπει να έχει στεγνώσει το χωράφι.Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της ζωής στο Νότιο Όρεγκον όπου έχουμε πραγματικά ξηρά καλοκαίρια-καλό για την καλλιέργεια σπόρων! Στο δυτικά, όπως στο Σικάγο, όλοι πρέπει να προσέχουν για έντονα ξηρά απογεύματα και να βγούνε τότε για να διαλέξουνε εκείνη την εποχή, γιατί αλλιώς δροσιά, υγρασία, καταιγίδες – αυτά τα πράγματα θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των σπόρων.Επαγγελματικά εργαλεία για καθαρισμό σπόρωνΔιαβαθμισμένες κρησάρες από ανοξείδωτο χάλυβα – ότι καλύτερο!
Βάλτε το φρεσκομαζεμένο δείγμα σπόρου σε μια κρησάρα που είναι έχει πολύ μικρό πλέγμα για να πέσει ο σπόρος, κουνήστε το και αυτό θα απαλλαγεί από όλα τα μικρά άχρηστα αντικείμενα και τη σκόνη. Το ονομάζουμε αποκονίωση.Εργαστείτε πάνω σε ένα φύλλο βαμβακιού που έχετε απλώσει στο έδαφος και βάλτε τον σπόρο σε μια κρησάρα που επιτρέπει στον σπόρο να πέσει, δώστε του ένα κούνημα, και αφήστε τους σπόρους να πέσουν στο φύλλο. Οι μεγάλοι σπόροι θα μείνουν μέσα στην κρησάρα. Κάποια άλλα σκουπίδια θα φύγουν από τον άνεμο. Συνεχίστε να εργάζεστε με αυτόν τον τρόπο. Τελικά, ρίχνουμε τον σπόρο σε ένα ταψί πίτσας. Πολύ σημαντικό.Τώρα μπορείτε να μετακινήσετε τον σπόρο προς τα εμπρός και προς τα πίσω και να δείτε ότι κάποια σκύβαλα παραμένουν στο πλάι και με ένα φύσημα, το απομακρύνετε.
Μπορείτε να ταρακουνήσετε τον σπόρο και τα σκύβαλα πρόκειται να οδηγηθούν πάνω από το δείγμα σπόρων και πάλι με ένα φύσημα μπορείτε να το απομακρύνετε.
Η δύναμη της ζωής μέσω της αναπνοής σας στην αγία κοινωνία με τη δύναμη της ζωής του σπόρου. Είναι ο τρόπος καθαρισμού. Αναπνοή. Προσευχή. Φύσημα!Οι σπόροι των λαχανικών όπως πιπεριές, ντομάτες, ριζάρι, φυτολάκκα, ασββαγκάντα, ακόμη και μούρα κράταιγου – αυτά πρέπει να εξάγονται με διαφορετική τεχνική.
Συνθλίψτε τα μαλακά φρούτα σε μια πάνινη σακούλα μέχρι να διαλυθούν εντελώς, μετά βάλτε τα σε ένα κουβά νερό, ανακατέψτε, αποχύστε τη σάρκα και τους ανώριμους σπόρους και όλα τα συντρίμμια που επιπλέουν και αυτός που μένει στον πάτο του δοχείου, αφού βάλετε περισσότερα νερό και επαναλάβετε τον διαχωρισμό, είναι o καθαρός βιώσιμος σπόρος.Οι πιπεριές και οι ντομάτες πρέπει να ζυμωθούν σε ένα δοχείο για αρκετές μέρες – ανακατεύουμε με ένα καθαρό ραβδί που έχουμε μόνο για αυτή την δουλειά – μέχρις ότου ο σπόρος γίνει απόλυτα καθαρός και στη συνέχεια αδειάζουμε το νερό ξεπλένουμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε σε μια κρησάρα και τους τοποθετούμε σε ένα καλό θερμό μέρος καλά αεριζόμενο και ανακατεύουμε συχνά μία ή δύο ημέρες μέχρι ότου ο σπόρος ξεραθεί.Στη συνέχεια, στεγνώστε λίγο περισσότερο πριν από τη δοκιμή βλάστησης και τη συσκευασία. Οι ποιοτικοί σπόροι μπορούν να παραχθούν με αυτόν τον τρόπο, εντελώς απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε υπολείμματα, εντελώς απαλλαγμένοι από ανώριμους ή κακώς βλαστάνοντας σπόρους, την πεμπτουσία της πεμπτουσίας.Όλοι οι σπόροι που καθαρίζονται και απαλλάσσονται από μολυντές πρέπει στη συνέχεια να παραμείνουν για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και να στεγνώσουν περαιτέρω, να θεραπευτούν, να καθαριστούν με αναπνέουσα αναπνοή που διοχετεύεται στην κορυφή. Αυτό πρέπει να γίνει πριν από τη ζύγιση και την αποθήκευση. Αυτό εξασφαλίζει τη μακροζωία του δείγματος σπόρων. Για τους ξηρούς σπόρους, τουλάχιστον. Αυτά που πρέπει να φυλάσσονται φρέσκα και διατηρημένα σε ψυχρή κατάσταση τοποθετούνται σε υγρή τύρφη ή κοκοφοίνικα σε πλαστικές σακούλες ή βάζα στο ψυγείο.Για παράδειγμα, η cascara sagrada ή το goldenseal. Αυτά δεν αντέχουν την ξηρή αποθήκευση, πρέπει να αποθηκεύονται σε φρέσκια νωπή κατάσταση. Οι περισσότεροι φαρμακευτικοί σπόροι βοτάνων πρόκειται να λειτουργήσουν καλά αποθηκευμένοι ξηροί, αν και διαρκούν 3 χρόνια σε λογική αποθήκευση. Κρατήστε τους σπόρους σε υφασμάτινες σακούλες και αν είναι δυνατόν σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία. Εάν προσθέσετε τη σχετική υγρασία (π.χ. 35%) και τη θερμοκρασία (για παράδειγμα 60%) και το άθροισμα αυτών των αριθμών (σε αυτή την περίπτωση θα ήταν 95) είναι μικρότερο από 100, τότε έχετε καλές συνθήκες αποθήκευσης σπόρων. Εάν είναι περισσότερο από 100, δεν είναι καλό.Οι περισσότεροι εγχώριοι καλλιεργητές θα θέλουν να αποθηκεύσουν τους σπόρους τους σε χάρτινα πακέτα σε ένα σφραγισμένο γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Αυτή είναι μια καλή τεχνική. Η κατάψυξη των σπόρων δεν συνιστάται, μην το κάνετε. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια ζωής των σπόρων ποικίλλει σημαντικά. Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) παραμένει βιώσιμη για 2 χρόνια ανεξάρτητα από το πόσο καλά το αποθηκεύετε. Το λάπαθο το ούλον (Rumex crispus) έχει αποδειχθεί ότι παραμένει βιώσιμο για έναν αιώνα, ακόμη και όταν αποθηκεύεται σε υγρό έδαφος σε βοσκότοπους. Εμφανίζεται όταν είναι έτοιμο, όταν χρειάζεται…