Δευτέρα , 2 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Μεταφέρω εδώ την κεντρική ιδέα μιας συζήτησης που είχαμε με αγαπημένους φίλους πριν λίγο καιρό! Όταν πρόκειται για πράγματα που...
Περισσότερα
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια (+video)

Όσοι καλλιεργούμε λάχανo, μπρόκολo και κουνουπίδι, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει κάποια φαγώματα και τους.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η κύρια αιτία είναι οι κάμπιες που αφήνει η πιερίδα, μία άσπρη πεταλούδα με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά.

Η πιερίδα του λάχανου, γνωστή και ως κάμπια του λάχανου, αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο.

Κι αυτό γιατί αν δεν την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, πριν δημιουργήσει μεγάλους πληθυσμούς, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν οι κάμπιες στα φυτά του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση για να προστατέψουμε τα λαχανικά μας.

Από τα τέλη του καλοκαιριού, ξεκινάμε να είμαστε υποψιασμένοι για την δράση της πιερίδας και παρατηρούμε μήπως περιτριγυρίζουν τα φυτά μας άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά.

Οι πεταλούδες της πιερίδας τοποθετούν πολλά μικρά κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων. Τα αυγά μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, καθώς βρίσκονται μαζεμένα, το ένα δίπλα στο άλλο σε συστάδες.

Μέχρι εδώ, δεν υπάρχει κάποια πρόβλημα για τα φυτά, καθώς οι πεταλούδες και τα αυγά από μόνα τους δεν προκαλούν ζημιά στα λαχανικά μας.

Στη συνέχεια, από τα αυγά εμφανίζονται κίτρινες κάμπιες με μαύρες βούλες και γραμμές, οι όποιες έχουν ευδιάκριτες τρίχες κατά μήκος. Διαθέτουν καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, έτοιμες για να τραφούν με τα λαχανικά μας.

Η πεταλούδα της πιερίδας αφήνει τα αυγά της στην κάτω επιφάνεια των φύλλων στην , την , την , την , την και την .

Τα συγκεκριμένα φυτά ανήκουν όλα στην οικογένεια των Σταυρανθών (Brassica), γι’ αυτό το είδος πιερίδας ονομάζεται στα λατινικά Pieris brassicae.

Οι κάμπιες τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών. Ανοίγουν χαρακτηριστικές τρύπες στα φύλλα και αν δεν περιορίσουμε έγκαιρα τη δράση τους, υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή λαχανικών

Όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, μπορεί να προκληθεί μέχρι και ολική αποφύλλωση των φυτών με τη ζημιά να είναι καταστροφική.

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις κάμπιες στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο, λάμβανουμε κάποια προληπτικά μέτρα προστασίας για τα φυτά μας και χρησιμοποιούμε που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο βάκιλος Θουριγγίας και το φυσικό πύρεθρο.

Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους βιολογικής καταπολέμησης της κάμπιας της πιερίδας:

Όταν δούμε την πεταλούδα της πιερίδας να περιτριγυρίζει τα φυτά μας, ελέγχουμε τακτικά τα λαχανικά μας για την παρουσία αυγών.

Η πιερίδα αφήνει πολλά μικρά κίτρινα αυγά κατά ομάδες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Είναι σημαντικό να τα εντοπίσουμε έγκαιρα και να τα αφαιρέσουμε με το χέρι πριν γίνουν κάμπιες και προκαλέσουν ζημιές.

Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται αποτελεσματικά με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία.

Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκευάσματα σκόνης που ρίχνουμε στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού για αποτελεσματική προστασία από κάμπιες.

Φροντίζουμε να σκονίζουμε τα φύλλα των λαχανικών κάθε 2 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση βροχών είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε άμεσα την εφαρμογή.

Εκτός από το βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή σκόνης, μπορούμε να προμηθευτούμε βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή βρέξιμης σκόνης ή υγρής μορφής που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα των λαχανικών.

Με τον βάκιλο σε υδατοδιαλυτή μορφή που είναι κατάλληλος για ψεκασμό, καλύπτεται καλύτερα η κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην οποία κινούνται περισσότερο οι νεαρές κάμπιες.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προσθέτουμε στο διάλυμα μια κουταλιά της σούπας ζαχαρούχο γάλα ή ζάχαρη ανά λίτρο νερού. Με αυτό τον τρόπο, το κάνουμε πιο ελκυστικό για τις κάμπιες και αυξάνεται η απόδοση του ψεκασμού.

Για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας στο φθινοπωρινό λαχανόκηπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, ένα βιολογικό σκεύασμα που προέρχεται από εκχύλισμα .

Αν και έχει άμεση και αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση της κάμπιας, το φυσικό πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου.

Aν παρατηρούμε τρύπες στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού χωρίς παράλληλα να βλέπουμε κάμπιες ή τα κίτρινα αυγά μας, τότε τα λαχανικά μας πιθανότατα έχουν δεχτεί επίθεση από .

About admin

Check Also

Θρεπτικότατο-smoothie-με-ισχυρότατες-αντικαρκινικές-ιδιότητες

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και …

Δροσιστικό-καλοκαιρινό-ρόφημα/έγχυμα-βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.