Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα...
Περισσότερα
αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που μπορεί να γίνουν και χρόνια,...
Περισσότερα
Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Και είναι φυσικό για εμάς να...
Περισσότερα
Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια (+video)

Όσοι καλλιεργούμε λάχανo, μπρόκολo και κουνουπίδι, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει κάποια φαγώματα και τους.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η κύρια αιτία είναι οι κάμπιες που αφήνει η πιερίδα, μία άσπρη πεταλούδα με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά.

Η πιερίδα του λάχανου, γνωστή και ως κάμπια του λάχανου, αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο.

Κι αυτό γιατί αν δεν την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, πριν δημιουργήσει μεγάλους πληθυσμούς, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν οι κάμπιες στα φυτά του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση για να προστατέψουμε τα λαχανικά μας.

Από τα τέλη του καλοκαιριού, ξεκινάμε να είμαστε υποψιασμένοι για την δράση της πιερίδας και παρατηρούμε μήπως περιτριγυρίζουν τα φυτά μας άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά.

Οι πεταλούδες της πιερίδας τοποθετούν πολλά μικρά κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων. Τα αυγά μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, καθώς βρίσκονται μαζεμένα, το ένα δίπλα στο άλλο σε συστάδες.

Μέχρι εδώ, δεν υπάρχει κάποια πρόβλημα για τα φυτά, καθώς οι πεταλούδες και τα αυγά από μόνα τους δεν προκαλούν ζημιά στα λαχανικά μας.

Στη συνέχεια, από τα αυγά εμφανίζονται κίτρινες κάμπιες με μαύρες βούλες και γραμμές, οι όποιες έχουν ευδιάκριτες τρίχες κατά μήκος. Διαθέτουν καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, έτοιμες για να τραφούν με τα λαχανικά μας.

Η πεταλούδα της πιερίδας αφήνει τα αυγά της στην κάτω επιφάνεια των φύλλων στην , την , την , την , την και την .

Τα συγκεκριμένα φυτά ανήκουν όλα στην οικογένεια των Σταυρανθών (Brassica), γι’ αυτό το είδος πιερίδας ονομάζεται στα λατινικά Pieris brassicae.

Οι κάμπιες τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών. Ανοίγουν χαρακτηριστικές τρύπες στα φύλλα και αν δεν περιορίσουμε έγκαιρα τη δράση τους, υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή λαχανικών

Όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, μπορεί να προκληθεί μέχρι και ολική αποφύλλωση των φυτών με τη ζημιά να είναι καταστροφική.

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις κάμπιες στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο, λάμβανουμε κάποια προληπτικά μέτρα προστασίας για τα φυτά μας και χρησιμοποιούμε που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο βάκιλος Θουριγγίας και το φυσικό πύρεθρο.

Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους βιολογικής καταπολέμησης της κάμπιας της πιερίδας:

Όταν δούμε την πεταλούδα της πιερίδας να περιτριγυρίζει τα φυτά μας, ελέγχουμε τακτικά τα λαχανικά μας για την παρουσία αυγών.

Η πιερίδα αφήνει πολλά μικρά κίτρινα αυγά κατά ομάδες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Είναι σημαντικό να τα εντοπίσουμε έγκαιρα και να τα αφαιρέσουμε με το χέρι πριν γίνουν κάμπιες και προκαλέσουν ζημιές.

Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται αποτελεσματικά με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία.

Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκευάσματα σκόνης που ρίχνουμε στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού για αποτελεσματική προστασία από κάμπιες.

Φροντίζουμε να σκονίζουμε τα φύλλα των λαχανικών κάθε 2 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση βροχών είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε άμεσα την εφαρμογή.

Εκτός από το βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή σκόνης, μπορούμε να προμηθευτούμε βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή βρέξιμης σκόνης ή υγρής μορφής που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα των λαχανικών.

Με τον βάκιλο σε υδατοδιαλυτή μορφή που είναι κατάλληλος για ψεκασμό, καλύπτεται καλύτερα η κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην οποία κινούνται περισσότερο οι νεαρές κάμπιες.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προσθέτουμε στο διάλυμα μια κουταλιά της σούπας ζαχαρούχο γάλα ή ζάχαρη ανά λίτρο νερού. Με αυτό τον τρόπο, το κάνουμε πιο ελκυστικό για τις κάμπιες και αυξάνεται η απόδοση του ψεκασμού.

Για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας στο φθινοπωρινό λαχανόκηπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, ένα βιολογικό σκεύασμα που προέρχεται από εκχύλισμα .

Αν και έχει άμεση και αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση της κάμπιας, το φυσικό πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου.

Aν παρατηρούμε τρύπες στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού χωρίς παράλληλα να βλέπουμε κάμπιες ή τα κίτρινα αυγά μας, τότε τα λαχανικά μας πιθανότατα έχουν δεχτεί επίθεση από .

About admin

Check Also

Εισπνοή-βαλσαμικών-ατμών.

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. …

αστικοί-μύθοι-και-βιοσυντονισμός…διαφορετική-θέαση…

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.