Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ζέα και παραδοσιακοί σπόροι σιτηρών

Ας πάρουμε από την αρχή την ιστορία και συνοπτικά να δούμε πως φτάσαμε μέχρι σήμερα:

  • Δημοσιεύεται στο διαδίκτυο απόσπασμα βιβλίου απόστρατου αξιωματικού με αναφορά σε κάποιο δημητριακό που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ονομαζόταν “ζέα” και είχε ευεργετικές ιδιότητες (δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ούτε το απόσπασμα του από την πηγή παρά μόνο από δημοσιεύσεις σε διάφορους ιστοτόπους, δεν το κρίνω, απλά το αναφέρω).
  • Αναφέρεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το ’26 με νόμο απαγορεύει την καλλιέργεια της (υπάρχει ΦΕΚ που υπογράφεται από Θ.Πάγκαλο (νομίζω τον παππού του σημερινού) που ουσιαστικά απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών σιτηρών που χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνη την εποχή και είχαν χαμηλής ποιότητας γλουτένη και προκρίνει την εισαγωγή και καλλιέργεια νέων εισαγόμενων ποικιλιών που έχουν καλύτερα αρτοποιητικά χαρακτηριστικά. Δεν αναφέρεται πουθενά ονομαστικά η “ζέα“, ΦΕΚ 266 5 Αυγούστου του 1926, λινκ http://www.scribd.com)
  • Ακολουθεί μια φρενίτιδα δημοσιευμάτων που αναπαράγεται σε όλο το διαδίκτυο και φτάνουμε στο επιθυμητό για πολλούς εμπλεκόμενους (και έχοντας οικονομικό ή άλλο όφελος) αποτέλεσμα που είναι η δημιουργία μιας νέας αγοράς γύρω από το μύθο της “ζέας”).
  • Τα καταστήματα βιολογικών-υγιεινών τροφών δεν προλαβαίνουν να πουλάνε προϊόντα εισαγόμενα που ονομάζουν “ζέα” (από διάφορα εισαγόμενα δίκκοκα σιτηρά).Η περίπτωση του κου Αντωνόπουλου είναι “ειδική” και αφορά την κατοχυρωμένη από τον ίδιο εμπορική ονομασία στην Ελλάδα του ονόματος “ζέα” στα προϊόντα του που προέρχονται από παραδοσιακό ελληνικό σπόρο που καλλιεργεί (σύμφωνα με τα λεγόμενα του), λινκ: (http://oikodiktyo.espivblogs.net, http://oikodiktyo.espivblogs.net/)
  • Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς για την καλλιέργεια της αλλά καμιά αξιόπιστη πηγή γνώσης (που είναι τα ερευνητικά ιδρύματα ;).
  • Δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος “ζέας” (αφού δεν έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά), άρα αγοράζουμε πανάκριβα το σπόρο από όπου τον βρούμε διαθέσιμο (emmer, spelt, farro, enkorn και λοιπά ακαταλαβίστικα ονόματα αλλά πολύ μοδάτα …).
  • Το ινστιτούτο σιτηρών αναγκάζεται να εκδώσει μια πολυσέλιδη αναφορά για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia. Αλλά ποιος θέλει να μάθει την αλήθεια όταν όλους μας βολεύει ένας μύθος……..
  • Η αγορά των γερμανόφωνων χωρών αλλά και η Ιταλία αδειάζει από σπόρους “ζέας” που αγοράζουμε σε κατάσταση πανικού για να προλάβουμε τι ;
  • Δεν υπάρχουν δεδομένα καλλιέργειας για τους σπόρους αυτούς αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για το ελληνικό δαιμόνιο μας. Θα δοκιμάσουμε μόνοι μας και θα βρούμε τον τρόπο για τη σωστή καλλιέργεια τους.
  • Τι μηχανήματα θα χρειαστούμε για την καλλιέργεια και μεταποίηση τους, δεν ξέρουμε αλλά τα βρούμε στην πορεία. Πώς θα τα αποφλοιώσουμε όταν δεν υπάρχουν μηχανές στην Ελλάδα; Η ελληνική πατέντα θα είναι παρούσα και εδώ και θα είναι και καλύτερη από των επαγγελματιών ξένων κατασκευαστών μηχανών.
  • Τι θα το κάνουμε τόσο στάρι το οποίο έχει επιβαρυνθεί και με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των παραπάνω; Υπάρχει αγορά να το απορροφήσει όλο σε δίκαιη τιμή ; Οι αλευροβιομηχανίες μέχρι και σήμερα αγοράζουν από το εξωτερικό της αναγκαίες ποσότητες. Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσαν κάποιες τη βούληση τους για συμβολαιακή γεωργία στο δίκκοκο σιτάρι.
  • Η παραφιλολογία συνεχίζεται και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου για τη “ζέα” (σαν υπερ-τρόφιμο), θησαυρίζουν οι έμποροι (εισάγοντας “ζέα” και πουλώντας την σε εξωφρενικές τιμές) και οι αγρότες αλλά και ερασιτέχνες καλλιεργητές μένουν με αδιάθετα τα αναποφλοίωτα σιτάρια τους μη ξέροντας τι να τα κάνουν και πως θα βγάλουν τα έξοδα που έκαναν για την καλλιέργεια τους.

    Όλα αυτά τα αναφέρω για να δείξω την επιπολαιότητα, προχειρότητα και ανωριμότητα με την οποία φτιάχτηκε μια καινούργια αγορά γύρω από τα δίκκοκα σιτηρά και τη ζημιά που θα προκαλέσει στο προϊόν και στους συμμετέχοντες στη διαδικασία παραγωγής του η συνέχιση αυτού του μοντέλου.Χρειάζεται επιστημονική υποστήριξη από ερευνητικά ιδρύματα, ελληνική σποροπαραγωγή, συνεργασία με της εγχώριες βιομηχανίες επεξεργασίας (αλευροβιομηχανία,ζυθοποιίες κτλ), συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών και των συνεταιρισμών (όπου υπάρχουν), δημιουργία και στήριξη τοπικής αγροδιατροφικής αλυσίδας και ενημέρωση των καταναλωτών για τα πραγματικά διατροφικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.
    Τα προϊόντα αυτά έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αναδειχθούν σε μια καινούρια αγορά και να προσφέρουν έξτρα εισόδημα σε τοπικές κοινωνίες και μακροπρόθεσμα ίσως και σε αγορές του εξωτερικού. Το παράδειγμα των χωρών από τις οποίες εισάγουμε σαν τρελοί κάθε χρόνο σπόρους θα πρέπει να μας καθοδηγήσει στη σωστή εκμετάλλευση τους.Η πρώτη μου γνωριμία με τα επενδυμένα σιτηρά έγινε το καλοκαίρι του 2011 κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Διατροφική Κυριαρχία (Νyeleni, Ευρώπη 2011) βλέπε: (https://www.ftiaxno.gr/2011/09/blog-post_9901.html).Σε μια από τις απογευματινές επισκέψεις που κάναμε επισκεφθήκαμε ένα βιοκαλλιεργητή Ντίγκελ σιταριού (150 στρεμμάτων) ο οποίος αποφλοίωνε, άλεθε το σιτάρι του και μέσα στο αγρόκτημα του είχε ένα μικρό φούρνο όπου δύο φορές την εβδομάδα έψηνε τα ψωμιά του και τα πουλούσε ο ίδιος στη γύρω περιοχή αλλά και στο τοπικό μεγαλομπακάλικο μεγάλης αλυσίδας τροφίμων στην γωνιά των βιολογικών. Η “αποθέωση” της τοπικοποίησης της τροφής, άλλοι λαοί, άλλη κουλτούρα αλλά και κίνητρα από το κράτος ώστε να παραμείνουν στα χωριά τους και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς τις δικές μας “πολυτέλειες” βέβαια.
    Τελειώνοντας πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια υγιή αγορά γύρω από τα δίκκοκα σιτηρά αλλάζοντας κάποια πράγματα και συνεργαζόμενοι μεταξύ μας.- Να αφήσουμε στην άκρη τον όρο “ζέα” μέχρι να βρεθεί κάποιο επιστημονικό εύρημα (ίσως μέσα στον τάφο της Αμφίπολης 😉 που να μας πιστοποιεί την ύπαρξη της και να την ταυτοποιεί γενετικά.
    – Να ζητήσουμε από τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα (το ινστιτούτο σιτηρών, γεωπονικά πανεπιστήμια κτλ) να ασχοληθούν με ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και με την μελέτη των εισαγόμενων ( emmer,spelt,farro,enkorn κ.α.) ώστε να στηρίξουν και μια ελληνική σποροπαραγωγή μετά από μερικά χρόνια.
    – Να βοηθήσει η ντόπια βιομηχανία (αλευροβιομηχανία,ζυθοποιίες κτλ) ώστε να φτιαχτούν νέα προϊόντα και να ανοίξουν νέες αγορές, τοπικές αλλά γιατί όχι και διεθνείς.
    – Να στηρίξουμε τοπικές ομάδες όπου υπάρχουν που θα μεταποιούν τα προϊόντα αυτά και θα δημιουργούν μικρές τοπικές αγροδιατροφικές αλυσίδες.
    – Να στηρίξουμε τοπικούς κατασκευαστές μηχανημάτων που απαιτούνται για την μεταποίηση των προϊόντων αυτών (αποφλοιωτές, πετρόμυλους κα). Γιατί να αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό και να μην στηρίξουμε τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων στο ξεκίνημα τους να φτιάξουν ελληνικά μηχανήματα ακόμα και αντιγράφοντας ξένα. Μήπως κάπως έτσι δεν ξεκινάνε όλοι; Ξεκινάς με την αντιγραφή αλλά σταδιακά προχωράς και με την εξέλιξη του.
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ “ΖΕΑΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΚΟΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ

    About admin

    Check Also

    Βαμβάκι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

    Κλίμα-Έδαφος Το βαμβάκι είναι ανοιξιάτικο φυτό, θέλει ζεστό κλίμα και σχετική υγρασία. Η υπερβολική υγρασία …

    Συγκριτική αξιολόγηση πέντε ειδών σιταριού

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το μονόκοκκο σιτάρι (Triticum monococcum L.), το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum Schrank ex Schübler) …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.