Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Επικονιαστές ( επικονιάστριες ποικιλίες ) σε οπωροφόρα δέντρα

Επικονιαστές ( επικονιάστριες ποικιλίες ) σε οπωροφόρα δέντρα

Η γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν την καρπόδεση και πιο συγκεκριμένα η εξακρίβωση του συγκεκριμένου παράγοντα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μειωμένη καρπόδεση. Όταν παρατηρούνται προβλήματα στην καρπόδεση που δεν οφείλονται σε καιρικές συνθήκες είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστούν. Αντίθετα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, τότε η αντιμετώπιση του προβλήματος, μειωμένη καρπόδεση, αποτελεί κομμάτι δύσκολο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προτιμώνται οι αυτογόνιμες ποικιλίες και μάλιστα αν είναι δυνατόν οι αυτογόνιμες – αυτεπικονιαζόμενες. Συνήθως οι αυτογόνιμες ποικιλίες δεν παρουσιάζουν προβλήματα καρπόδεσης και για αυτό οι βλέψεις επικεντρώνονται σε δημιουργία αυτογόνιμων ποικιλιών σε είδη που ο κανόνας ασυμβίβαστο επικρατεί, όπως στις καλλιέργειες της κερασιάς και αμυγδαλιάς.

Αν δεν υπάρχουν αξιόλογες αυτογόνιμες ποικιλίες τότε αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθούν αυτόστειρες ποικιλίες. Επειδή όμως στην περίπτωση των αυτόστειρων – ασυμβίβαστων ποικιλιών, το ασυμβίβαστο αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα της καρπόδεσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπερκερασθεί. Σε ορισμένα είδη φυτών, το ασυμβίβαστο μπορεί να υπερκερασθεί με τη χρήση φυτοορμονών ή εφαρμόζοντας ταυτόχρονα νεκρή συμβιβαστή με ασυμβίβαστη γύρη. Όμως, όλες αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται μόνο για πειραματικούς σκοπούς διότι δεν συμφέρει ακόμα οικονομικά η εφαρμογή τους.

Υλοποιήσιμα,  το ασυμβίβαστο αντιμετωπίζεται με τη χρήση επικονιαστών οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά για να θεωρηθούν κατάλληλοι. Η επικονιάστρια ποικιλία θα πρέπει να μπαίνει στην καρποφορία το ίδιο έτος με την κύρια ποικιλία. Οι περίοδοι ανθοφορίας επικονιαστή και επικονιαζόμενης ποικιλίας θα πρέπει να συμπίπτουν αν είναι δυνατόν πλήρως. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται 2 επικονιάστριες ποικιλίες. Η μία να καλύπτει την έναρξη μέχρι και το 50% της ανθοφορίας της κύριας ποικιλίας, ενώ η δεύτερη, την υπόλοιπη περίοδο. Οι επικονιάστριες ποικιλίες δεν θα πρέπει να παράγουν άγονη γύρη όπως συμβαίνει στις τριπλοειδείς ποικιλίες μηλιάς Mutsu και Jonagold και θα πρέπει να είναι σταυροσυμβιβαστές  με την κύρια ποικιλία. Επομένως, αν η κύρια ποικιλία είναι τριπλοειδής ( απαιτείται η παρουσία 2 επικονιαστών για σωστή γονιμοποίηση ), τότε στον οπωρώνα θα πρέπει να υπάρχουν 3 ποικιλίες. Οι δύο επικονιάστριες ποικιλίες θα επικονιάζουν την κύρια τριπλοειδή ποικιλία  και οι επικονιάστριες θα σταυρεπικονιάζονται μεταξύ τους.

Αν παρά την παρουσία επικονιαστών και μελισσών στον οπωρώνα παρατηρείται μειωμένη καρπόδεση, τότε η δεν θα πρέπει να φυτεύεται το συγκεκριμένο είδος του οπωροφόρου στην περιοχή αυτή ή θα πρέπει να εξασφαλισθεί γύρη για τεχνητή επικονίαση. Στα εντομόγαμα είδη, η συλλογή γύρης είναι οικονομικά ασύμφορη και γίνεται μόνο για πειραματικούς σκοπούς.

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται  οι καλύτεροι επικονιαστές πυρηνοκάρπων οπωροφόρων δέντρων.

Οι καλύτεροι επικονιαστές γιγαρτοκάρπων οπωροφόρων δέντρων

Βιβλιογραφία

Στοιχεία Γενικής και Ειδικής Δενδροκομίας

( Μιλτιάδη Δ. Βασιλακάκη, Καθηγητή Δενδροκομίας )

About admin

Check Also

Ο Πολλαπλασιασμός και το μπόλιασμα δέντρων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ Πολλαπλασιασμός και μπόλιασμα δέντρων pdf Όπως είδαμε σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχουν 5 βασικοί τρόποι για …

Προστασία Εσπεριδοειδών από κοκκοειδή

Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.