Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι.

Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η διπλαδένια είναι γνωστή και με την ονομασία βραζιλιάνικο γιασεμί. Πρόκεται για ένα αειθαλές φυτό με μακρόστενα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που διατηρούνται στο φύτο την περίοδο του χειμώνα.

Η διπλαδένια διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 2-3 μέτρα. Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και μας χαρίζει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν χαρακτηριστικό σχήμα τρομπέτας και χρώματα που κινούνται σε αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, ροζ και λευκού. Οι άκρες των λουλουδιών κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω και συνήθως στο κέντρο τους είναι κίτρινα.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για διακόσμηση σε φράχτη, σε πέργκολα, για εδαφοκάλυψη, καθώς επίσης ως μεμονωμένο φυτό σε γλάστρα.

Συνδυάζεται πολύ αρμονικά με άλλα , όπως με τη και το , δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις από πολύχρωμα λουλουδια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η διπλαδένια για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Η διπλαδένια είναι ένα είδος μαντεβίλα. Ανήκει, λοιπόν, στο ίδιο γένος (Mandevilla sp.) και έχει κοινά χαρακτηριστικά με το φυτό μαντεβίλα.

Για τους περισσότερους κηποτέχνες, η διπλαδένια και η μαντεβίλα θεωρούνται διαφορετικά φυτά, καθώς παρουσιάζουν διαφορές ως προς το φύλλωμα, την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

Συγκεκριμένα, η διπλαδένια έχει πιο μικρή συμπαγή ανάπτυξη και θυμίζει περισσότερο ένα ανεπτυγμένο θάμνο με γυαλιστερά μαλακά φύλλα.

Αντίθετα, η μαντεβίλα έχει μεγαλύτερα φύλλα, λεπτότερα, και λιγότερο γυαλιστερά. Διαθέτει πιο ζωηρή ανάπτυξη ως αναρριχώμενο φυτό, φτάνει 6-7 μέτρα σε ύψος και έχει μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας.

Η διπλαδένια προτιμά ημισκιερά ζεστά μέρη προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.

Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, όταν η θερμοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωμα της.

Όσον αφορά το χώμα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιμα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

Μπορούμε να φυτέψουμε τη διπλαδένια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και φροντίζουμε να την προστατεύσουμε από τον δυνατό αέρα.

Η διπλαδένια μεταφυτεύεται στις αρχές της άνοιξης. Για τη φύτευση της διπλαδένιας, διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό σύστημα των φυτών και να μας χαρίσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με για που περιέχει και θρεπτικά συστατικά για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τη διπλαδένια κάθε 2 μέρες ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 2 φορές την εβδομάδα.

Αν έχουμε φυτεύσει τη διπλαδένια σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανθοφορίας και πτώση των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα του φυτού της διπλαδένιας.

Όσον αφορά τη λίπανση, για τα φυτά της διπλαδένιας που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου. Για τα φυτά διπλαδένιας που είναι σε γλάστρα, προτιμούμε υγρό λίπασμα, κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά.

Μπορούμε συμπληρωματικά να προσθέσουμε σε τρεις φάσεις για να ενισχύσουμε το έντονο και πρασίνισμα των φύλλων της: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Η διπλαδένια προσβάλλεται συχνά από το έντομο της που μοιάζει με ψείρες, του και της . Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα , και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα της διπλαδένιας με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο και μία κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Αν παρατηρήσουμε μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα της διπλαδένιας, πιθανότατα οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με οικολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Το κιτρίνισμα των φύλλων της διπλαδένιας είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάμε κυρίως σε διπλαδένιες που έχουν φυτευτεί σε γλάστρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, το κύριο αίτιο είναι το υπερβολικό πότισμα και η κακή αποστράγγιση της γλάστρας. που προκαλεί κιτρίνισμα αλλά και καφέτιασμα στα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν αν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για αρκετό χρονικό διάστημα ή αν η διπλαδένια χρειάζεται για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού.

Η διπλαδένια έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της και την ανάπτυξη της. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της είναι στα τέλη του χειμώνα, μετά τις τελευταίες παγωνιές. Αφαιρούμε ξερούς βλαστούς και κλαδεύουμε βλαστούς που έχουν μεγάλο μήκος και ξεφεύγουν.

Συμπληρωματικά, στις αρχές φθινοπώρου πραγματοποιούμε ένα ελαφρύ αραίωμα των ξερών κλάδων και αφαιρούμε τα ξερά λουλούδια που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη νέων βλαστών και λουλουδιών.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά διπλαδένιας, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι πολλαπλασιασμού: α) ο πολλαπλασιασμός με σπόρους, β) ο , και γ) ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση της ρίζας. Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά βήματα για την κάθε μέθοδο πολλαπλασιασμού της διπλαδένιας.

α) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με σπόρο: Η διπλαδένια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες φυτωρίου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα φυτά που δημιουργούνται από σπόρο δεν δίνουν απαραίτητα το ίδιο χρώμα λουλουδιού με αυτό από το οποίο προήλθε ο σπόρος. Για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι, τους διατηρούμε για 24 ώρες σε ένα βρεγμένο πανάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρονικό διάστημα ενός μήνα για να φυτρώσουν οι σπόροι.

β) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με μοσχεύματα: Η διπλαδένια πολλαπλασιάζεται εύκολα την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβοντας τρυφερά τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15 εκατοστών από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια. Στη βάση της τομής του μοσχεύματος, χρησιμοποιούμε ορμόνης ροζοβολίας καθώς βοηθά στην εξασφάλισης μεγαλύτερης επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της διπλαδένιας σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1 για να ριζώσουν καλύτερα. Διατηρούμε τα νεαρά φυτά σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση ή σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από διάστημα 6-8 εβδομάδων.

γ) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με διαίρεση ριζωμάτων: Ένας πολύ πρακτικός τρόπος δημιουργίας καινούργιων φυτών διπλαδένιας όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρες είναι και η μέθοδος της διαίρεσης ριζωμάτων. Κατά την περίοδο της άνοιξης, αφού έχουμε κλαδέψει το φυτό της διπλαδένιας, χωρίζουμε τη μπάλα του χώματος με τα ριζώματα τους και τους βλαστούς σε δύο μέρη και τα φυτεύουμε σε νέες γλάστρες.

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν μικρά πουλιά και μέλισσες στον κήπο, καθώς εκτός από έντονα χρώματα, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα νέκταρ. Αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα ζωηρό κήπο με χρώμα και ήχους από τη φύση.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.