Τρίτη , 5 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News

Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Από την κόκκινη εμφάνισή του που μοιάζει με εξάνθημα, μέχρι την αδυσώπητη φαγούρα και τις άγρυπνες νύχτες, το να ζούμε με έκζεμα μπορεί να είναι εντελώς...
Περισσότερα
Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα…

Μπορεί να γνωρίζετε το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, αλλά να μην ξέρετε τις θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις...
Περισσότερα
Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα…

Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εδώ και αιώνες, η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω των βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων...
Περισσότερα
Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα. Για τα περισσότερα από αυτά τα...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

“Αν ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας του εγκεφάλου,τότε ο 21ος αιώνας θα πρέπει να είναι ο αιώνας της καρδιάς”...
Περισσότερα
Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα όργανο μετατροπής – διαβάζει τα περιβαλλοντικά σήματα,  ερμηνεύει τα σήματα αυτά και στη συνέχεια ρυθμίζει τη...
Περισσότερα
Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Η αρχαία επιστήμη της Ayurveda Η Ayurveda είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη επιστήμη υγείας στον κόσμο. Η κεντρική αρχή της επιστήμης της Ayurveda μας λέει πως...
Περισσότερα
Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) έως τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας και τη ρύθμιση των μηνιαίων...
Περισσότερα
Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Ο καλόκεδρος (Calocedrus decurrens) είναι ένα πανέμορφο με εντυπωσιακή ανάπτυξη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχιτεκτονική τοπίου.Γνωστός και με την...
Περισσότερα
Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Ο dr. Shigeaki Hinohara ήταν ένας από τους μακροβιότερους γιατρούς και εκπαιδευτικούς στον κόσμο.  Πέθανε σε ηλικία 105 ετών στις 18...
Περισσότερα
Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Γλυκοπατάτα: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια


Καλλιέργεια γλυκοπατάτας

Γλυκοπατάτα, μία εναλλακτική επιλογή για να φτιάξουμε σπιτικά τσιπς και υγιεινές σούπες με μοναδική γεύση.

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μας δίνει τις διάσημες κονδυλώδεις ρίζες που τρώμε και διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια, η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές μαγειρικής και προγράμματα διατροφής.

Θεωρείται κατάλληλη τροφή για άτομα που έχουν διαβήτη, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ θρεπτική και για τα μικρά παιδιά. Η γλυκοπατάτα περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η γλυκοπατάτα δεν είναι μία ποικιλία πατάτας με γλυκιά γεύση, αλλά πρόκειται για εντελώς διαφορετικό φυτό. Ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae και δεν έχει καμία συγγένεια ως φυτό με τη γνωστή μας πατάτα που ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών.

H γλυκοπατάτα αναπτύσσεται με βλαστούς που έρπουν και διαθέτουν χαρακτηριστικά τριγωνικά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα που θυμίζουν φύλλα κισσού.

Ανάλογα την καλλιεργούμενη ποικιλία, η γλυκοπατάτα σχηματίζει κονδυλώδεις ρίζες, τις γνωστές γλυκοπατάτες με μακρόστενο, στρογγυλό ή ατρακτοειδές σχήμα και λευκό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώματος σάρκα. με που κυμαίνεται μεταξύ μισού κιλού κιλού ως 6 κιλών.

Αν και στην Ευρώπη η γλυκοπατάτα καλλιεργείται περισσότερο για μαγειρική, στην Ασία η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται περισσότερο για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, καθώς και ως ζωοτροφή.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις κυριότερες ποικιλίες γλυκοπατάτας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια τους, ώστε να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες και θρεπτικές γλυκοπατάτες από τον κήπο μας.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες γλυκοπατάτας

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλυκοπατάτας. Ανάλογα με το χρώμα του φλοιού και της σάρκας, οι βασικές ποικιλίες γλυκοπατάτας που συναντάμε στην αγορά διακρίνονται στις εξής κατηγορίες :

  • Ποικιλίες γλυκοπατάτας με κόκκινο ή ροζέ φλοιό και πορτοκαλί σάρκα: Οι συγκεκριμένες ποικιλίες με την πορτοκαλί σάρκα διαθέτουν διαθέτουν μεγάλο υψηλό βιταμινών, καροτονοειδών και αντιοξειδωτικών. Κάποιες γνωστές ξένες ποικιλίες γλυκοπατάτας είναι οι California, Beauregard, Covington, Jewel, Hernandez και Diane.
  • Ποικιλίες γλυκοπατάτας με κρεμ φλοιό και κίτρινη σάρκα: Στον ελληνικό χώρο σε περιοχές όπως στην Κέρκυρα και τη Νάξο, καλλιεργούνται ποικιλίες γλυκοπατάτας με στενόμακρο σχήμα και κίτρινη σάρκα και πολύ γλυκιά γεύση που έχουν προσαρμοστεί. Υπάρχουν και στρογγυλές κιτρινόσαρκες ποικιλίες που δίνουν μεγάλους καρπούς αλλά έχουν ελάχιστα γλυκιά γεύση.
  • Ποικιλίες γλυκοπατάτας με μώβ φλοιό και κίτρινη ή λευκή σάρκα: Πολύ γνωστή ποικιλία γλυκοπατάτας είναι η Βιολέ της Μαλάγας, με κίτρινη σάρκα, πολύ πρώιμη που παρουσιάζει καλή συντήρηση κατά την αποθήκευση.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να μας δώσει μια καλή παραγωγή. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε ξηρασία, ενώ φυτεύεται και αποδίδει σε διάφορους τύπους εδαφών, με προτίμηση σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ελαφρά όξινα με pH 5,5 – 6,5.

Η γλυκοπατάτα δίνει εξαιρετική παραγωγή όταν καλλιεργείται σε ελαφριά αμμώδη εδάφη, ενώ δεν ευδοκιμεί σε εδάφη πολύ πλούσια και υγρά όπου δεν γίενεται καλός σχηματισμός των κονδυλωδών ριζών.

Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση της γλυκοπατάτας σκαλίζουμε το έδαφος για να το κάνουμε αφράτο και για να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια). Στη συνέχεια, είναι καλό να ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά για ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία.

Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

3. Ποια εποχή φυτεύουμε τις γλυκοπατάτες και σε τι αποστάσεις;

H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και καλλιεργείται κατά γραμμές, σε αναχώματα (σαμαράκια) που έχουν αποστάσεις 1 μέτρο μεταξύ τους. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά.

Η προσθήκη χώματος κατά τη δημιουργία αναχώματος, βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα καθώς επίσης στο να μην εξέρχονται στο φως οι κονδυλώδες ρίζες της γλυκοπατάτας και πρασινίσουν.

Γλυκοπατάτα καλλιέργεια
Τα χαρακτηριστικά φύλλα της γλυκοπατάτας

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας χρειάζεται τακτικό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, κατά την περίοδο του καλοκαιριού που αναπτύσσεται η βλάστηση και σχηματίζονται οι κονδυλώδεις ρίζες.

Την περίοδο του φθινοπώρου, όταν πλησιάζει η εποχή συγκομιδής της γλυκοπατάτας μειώνουμε τα ποτίσματα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

Η καλλιέργεια γλυκοπατάτας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε λίπανση και σε θρεπτικά στοιχεία για να έχει ικανοποιητική καρποφορία όταν έχει φυτευτεί σε αφράτο έδαφος.

Η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθάει να έχουμε υψηλή και ποιοτική παραγωγή.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και συνήθως δεν χρειάζεται κάποια φροντίδα αντιμετώπισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε κάποιες ξηράνσεις στα φύλλα, που μπορεί να οφείλονται στην ασθένεια της ανθράκωσης. Για τη βιολογική αντιμετώπιση της ανθράκωσης, ψεκάζουμε την καλλιέργεια με σκεύασμα χαλκού.

7. Πότε είναι έτοιμες για συγκομιδή οι γλυκοπατάτες;

Η συγκομιδή της γλυκοπατάτας γίνεται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση της, μέσα στο φθινόπωρο τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Καλό είναι μα αποφεύγουμε να συγκομίζουμε τις γλυκοπατάτες, όταν υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία ή όταν έχουμε βροχερό καιρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι κονδυλώδεις ρίζες της.

Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε και απομακρύνουμε αρχικά το φύλλωμα και στην συνέχεια βγάζουμε τους κονδύλους της γλυκοπατάτας από το έδαφος, τους αφήνουμε μερικές ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν πριν τους αποθηκεύσουμε.

8. Πώς αποθηκεύουμε και συντηρούμε τις γλυκοπατάτες;

Μπορούμε να αποθηκεύουμε τις γλυκοπατάτες σε ξηρό περιβάλλον μέσα σε στρώμα άμμου, άχυρου ή πριονιδιού ή σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο στην κουζίνα μας χωρίς υγρασία. Σε αυτές τις συνθήκες, οι γλυκοπατάτες διατηρούνται για χρονικά διάστημα 3-4 μηνών.

Αποφεύγουμε να συντηρούμε τις γλυκοπατάτες στο ψυγείο γιατί σκληραίνουν στο εσωτερικό τους.

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γλυκοπατάτας;

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της. Πολλές φορές αναφερόμαστε στους κόνδυλους της γλυκοπατάτας ως σπόρος γλυκοπατάτας σε αναλογία με τους κονδύλους πατάτας που τον ξέρουμε ως πατατόσπορο.

Οι κόνδυλοι της γλυκοπατάτας, δεν φυτεύονται απευθείας στο χώμα, αλλά περιμένουμε να γίνει προβλάστηση και να βγάλουν φύτρα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Όταν οι κόνδυλοι γλυκοπατάτας σχηματίσουν βλαστούς μήκους περίπου 15-20 εκατοστά μετά από 1, 5- 2 μήνες, αποκόπτουμε τους βλαστούς γλυκοπατάτας με μικρό μέρος του κονδύλου και τους φυτεύουμε στο έδαφος.

Φύτευση γλυκοπατάτας
Φύτευση γλυκοπάτατας στο έδαφος

Κάποιοι βάζουν την γλυκοπατάτα σε βάζο με λίγο νερό για να πετάξει βλαστούς και το χρησιμοποιούν ως φυτό εσωτερικού χώρου, κάτι ανάλογο με τον κισσό, για να διακοσμήσουν το σπίτι τους.

About admin

Check Also

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Της Αναστασίας Γραμματέα, γεωπόνου Η πρακτική του εμβολιασμού είναι πολύ διαδεδομένη ακριβώς επειδή επιτυγχάνονται με αυτήν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα: Διατηρουνται ποικιλίες που δεν αναπαράγονται με σπόρο δηλαδή αναπαραγωγή κλωνων που συνήθως δεν ενδείκνυται γαι πολλαπλασιασμό με άλλες μεθοδους Αντιμετώπιση ασθενειών, η αρχή έγινε με το αμπέλι για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας Προσαρμογή ενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.