Σάββατο , 2 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα

…μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Pollan “Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα” Η ξεχωριστή οικολογία των εντέρων μας βοηθά...
Περισσότερα
Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα

Σαρακένια: Ένα σαρκοφάγο φυτό με παγίδες σε σχήμα τρομπέτας

Ένα από τα δημοφιλή σαρκοφάγα φυτά σαρκοφάγα φυτά σε όλο τον κόσμο είναι η σαρακένια.Τα φυτά του γένους σαρακένια (Sarracenia...
Περισσότερα
Σαρακένια: Ένα σαρκοφάγο φυτό με παγίδες σε σχήμα τρομπέτας

Κάσσια: Ένας υπέροχος θάμνος με κίτρινα λουλούδια

Η κάσσια είναι ένας εντυπωσιακός που ξεχωρίζει με την πλούσια κίτρινη ανθοφορία του.Με καταγωγή από τη νότια Αμερική, η κάσσια...
Περισσότερα
Κάσσια: Ένας υπέροχος θάμνος με κίτρινα λουλούδια

Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα”

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας.  Τα υλικά της είναι...
Περισσότερα
Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική  “γυμνή πίτα”

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Γλυκοπατάτα: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια


Καλλιέργεια γλυκοπατάτας

Γλυκοπατάτα, μία εναλλακτική επιλογή για να φτιάξουμε σπιτικά τσιπς και υγιεινές σούπες με μοναδική γεύση.

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μας δίνει τις διάσημες κονδυλώδεις ρίζες που τρώμε και διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια, η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές μαγειρικής και προγράμματα διατροφής.

Θεωρείται κατάλληλη τροφή για άτομα που έχουν διαβήτη, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ θρεπτική και για τα μικρά παιδιά. Η γλυκοπατάτα περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η γλυκοπατάτα δεν είναι μία ποικιλία πατάτας με γλυκιά γεύση, αλλά πρόκειται για εντελώς διαφορετικό φυτό. Ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae και δεν έχει καμία συγγένεια ως φυτό με τη γνωστή μας πατάτα που ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών.

H γλυκοπατάτα αναπτύσσεται με βλαστούς που έρπουν και διαθέτουν χαρακτηριστικά τριγωνικά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα που θυμίζουν φύλλα κισσού.

Ανάλογα την καλλιεργούμενη ποικιλία, η γλυκοπατάτα σχηματίζει κονδυλώδεις ρίζες, τις γνωστές γλυκοπατάτες με μακρόστενο, στρογγυλό ή ατρακτοειδές σχήμα και λευκό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώματος σάρκα. με που κυμαίνεται μεταξύ μισού κιλού κιλού ως 6 κιλών.

Αν και στην Ευρώπη η γλυκοπατάτα καλλιεργείται περισσότερο για μαγειρική, στην Ασία η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται περισσότερο για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, καθώς και ως ζωοτροφή.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις κυριότερες ποικιλίες γλυκοπατάτας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια τους, ώστε να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες και θρεπτικές γλυκοπατάτες από τον κήπο μας.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες γλυκοπατάτας

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλυκοπατάτας. Ανάλογα με το χρώμα του φλοιού και της σάρκας, οι βασικές ποικιλίες γλυκοπατάτας που συναντάμε στην αγορά διακρίνονται στις εξής κατηγορίες :

  • Ποικιλίες γλυκοπατάτας με κόκκινο ή ροζέ φλοιό και πορτοκαλί σάρκα: Οι συγκεκριμένες ποικιλίες με την πορτοκαλί σάρκα διαθέτουν διαθέτουν μεγάλο υψηλό βιταμινών, καροτονοειδών και αντιοξειδωτικών. Κάποιες γνωστές ξένες ποικιλίες γλυκοπατάτας είναι οι California, Beauregard, Covington, Jewel, Hernandez και Diane.
  • Ποικιλίες γλυκοπατάτας με κρεμ φλοιό και κίτρινη σάρκα: Στον ελληνικό χώρο σε περιοχές όπως στην Κέρκυρα και τη Νάξο, καλλιεργούνται ποικιλίες γλυκοπατάτας με στενόμακρο σχήμα και κίτρινη σάρκα και πολύ γλυκιά γεύση που έχουν προσαρμοστεί. Υπάρχουν και στρογγυλές κιτρινόσαρκες ποικιλίες που δίνουν μεγάλους καρπούς αλλά έχουν ελάχιστα γλυκιά γεύση.
  • Ποικιλίες γλυκοπατάτας με μώβ φλοιό και κίτρινη ή λευκή σάρκα: Πολύ γνωστή ποικιλία γλυκοπατάτας είναι η Βιολέ της Μαλάγας, με κίτρινη σάρκα, πολύ πρώιμη που παρουσιάζει καλή συντήρηση κατά την αποθήκευση.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να μας δώσει μια καλή παραγωγή. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε ξηρασία, ενώ φυτεύεται και αποδίδει σε διάφορους τύπους εδαφών, με προτίμηση σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ελαφρά όξινα με pH 5,5 – 6,5.

Η γλυκοπατάτα δίνει εξαιρετική παραγωγή όταν καλλιεργείται σε ελαφριά αμμώδη εδάφη, ενώ δεν ευδοκιμεί σε εδάφη πολύ πλούσια και υγρά όπου δεν γίενεται καλός σχηματισμός των κονδυλωδών ριζών.

Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση της γλυκοπατάτας σκαλίζουμε το έδαφος για να το κάνουμε αφράτο και για να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια). Στη συνέχεια, είναι καλό να ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά για ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία.

Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

3. Ποια εποχή φυτεύουμε τις γλυκοπατάτες και σε τι αποστάσεις;

H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και καλλιεργείται κατά γραμμές, σε αναχώματα (σαμαράκια) που έχουν αποστάσεις 1 μέτρο μεταξύ τους. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά.

Η προσθήκη χώματος κατά τη δημιουργία αναχώματος, βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα καθώς επίσης στο να μην εξέρχονται στο φως οι κονδυλώδες ρίζες της γλυκοπατάτας και πρασινίσουν.

Γλυκοπατάτα καλλιέργεια
Τα χαρακτηριστικά φύλλα της γλυκοπατάτας

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας χρειάζεται τακτικό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, κατά την περίοδο του καλοκαιριού που αναπτύσσεται η βλάστηση και σχηματίζονται οι κονδυλώδεις ρίζες.

Την περίοδο του φθινοπώρου, όταν πλησιάζει η εποχή συγκομιδής της γλυκοπατάτας μειώνουμε τα ποτίσματα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

Η καλλιέργεια γλυκοπατάτας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε λίπανση και σε θρεπτικά στοιχεία για να έχει ικανοποιητική καρποφορία όταν έχει φυτευτεί σε αφράτο έδαφος.

Η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθάει να έχουμε υψηλή και ποιοτική παραγωγή.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας;

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και συνήθως δεν χρειάζεται κάποια φροντίδα αντιμετώπισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε κάποιες ξηράνσεις στα φύλλα, που μπορεί να οφείλονται στην ασθένεια της ανθράκωσης. Για τη βιολογική αντιμετώπιση της ανθράκωσης, ψεκάζουμε την καλλιέργεια με σκεύασμα χαλκού.

7. Πότε είναι έτοιμες για συγκομιδή οι γλυκοπατάτες;

Η συγκομιδή της γλυκοπατάτας γίνεται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση της, μέσα στο φθινόπωρο τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Καλό είναι μα αποφεύγουμε να συγκομίζουμε τις γλυκοπατάτες, όταν υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία ή όταν έχουμε βροχερό καιρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι κονδυλώδεις ρίζες της.

Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε και απομακρύνουμε αρχικά το φύλλωμα και στην συνέχεια βγάζουμε τους κονδύλους της γλυκοπατάτας από το έδαφος, τους αφήνουμε μερικές ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν πριν τους αποθηκεύσουμε.

8. Πώς αποθηκεύουμε και συντηρούμε τις γλυκοπατάτες;

Μπορούμε να αποθηκεύουμε τις γλυκοπατάτες σε ξηρό περιβάλλον μέσα σε στρώμα άμμου, άχυρου ή πριονιδιού ή σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο στην κουζίνα μας χωρίς υγρασία. Σε αυτές τις συνθήκες, οι γλυκοπατάτες διατηρούνται για χρονικά διάστημα 3-4 μηνών.

Αποφεύγουμε να συντηρούμε τις γλυκοπατάτες στο ψυγείο γιατί σκληραίνουν στο εσωτερικό τους.

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γλυκοπατάτας;

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της. Πολλές φορές αναφερόμαστε στους κόνδυλους της γλυκοπατάτας ως σπόρος γλυκοπατάτας σε αναλογία με τους κονδύλους πατάτας που τον ξέρουμε ως πατατόσπορο.

Οι κόνδυλοι της γλυκοπατάτας, δεν φυτεύονται απευθείας στο χώμα, αλλά περιμένουμε να γίνει προβλάστηση και να βγάλουν φύτρα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Όταν οι κόνδυλοι γλυκοπατάτας σχηματίσουν βλαστούς μήκους περίπου 15-20 εκατοστά μετά από 1, 5- 2 μήνες, αποκόπτουμε τους βλαστούς γλυκοπατάτας με μικρό μέρος του κονδύλου και τους φυτεύουμε στο έδαφος.

Φύτευση γλυκοπατάτας
Φύτευση γλυκοπάτατας στο έδαφος

Κάποιοι βάζουν την γλυκοπατάτα σε βάζο με λίγο νερό για να πετάξει βλαστούς και το χρησιμοποιούν ως φυτό εσωτερικού χώρου, κάτι ανάλογο με τον κισσό, για να διακοσμήσουν το σπίτι τους.

About admin

Check Also

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Της Αναστασίας Γραμματέα, γεωπόνου Η πρακτική του εμβολιασμού είναι πολύ διαδεδομένη ακριβώς επειδή επιτυγχάνονται με αυτήν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα: Διατηρουνται ποικιλίες που δεν αναπαράγονται με σπόρο δηλαδή αναπαραγωγή κλωνων που συνήθως δεν ενδείκνυται γαι πολλαπλασιασμό με άλλες μεθοδους Αντιμετώπιση ασθενειών, η αρχή έγινε με το αμπέλι για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας Προσαρμογή ενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.