Δευτέρα , 2 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Μεταφέρω εδώ την κεντρική ιδέα μιας συζήτησης που είχαμε με αγαπημένους φίλους πριν λίγο καιρό! Όταν πρόκειται για πράγματα που...
Περισσότερα
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά;

Γιατί εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα φύλλα και τι συμβαίνει αν τα μαυρίσματα αρχίζουν να καλύπτουν τα φύλλα; Όταν βλέπουμε τα φύλλα ενός φυτού να μαυρίζουν, είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία του.

Τα μαυρίσματα των φύλλων αποτελούν συμπτώματα που δημιουργούνται στα φυτά λόγω κακής φροντίδας που συχνά σχετίζονται με το . Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαύρισμα στα φύλλα αποτελεί ένδειξη σοβαρότερης προσβολής από κάποιο έντομο ή από ασθένειες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φυτά από τα και τα , μέχρι τα , τα και τα δέντρα του κήπου μας,

Το μαύρισμα των φύλλων σταδιακά κάνει τα φυτά αδύναμα και μειώνει τη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση ασθενειών μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα μέχρι και την καταστροφή των φυτών.

Όπως συμβαίνει και με άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν τα φύλλα, όπως το και το , για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και καταπράσινα, πρέπει εντοπίζουμε έγκαιρα το πρόβλημα και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν μαυρίσματα στα φύλλα και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να διατηρήσουμε τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας όμορφα, υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

Τα μαυρίσματα στα φύλλα οφείλονται σε 3 βασικές αιτίες: α) υπερβολικό πότισμα και υγρασία στο χώμα, β) μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, γ) προσβολή από κάποιο έντομο.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμπτώματα εμφανίζουν τα φυτά και πώς μπορούμε τα προστατέψουμε ανά περίπτωση.

Η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα ή στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει μαύρες κηλίδες και εκτεταμένα μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν ποτίζουμε πολύ συχνά και με περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζονται.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα φύτα που βρίσκονται σε γλάστρα όταν έχουμε κακή στράγγιση, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Μπορεί να παρατηρήσουμε επίσης κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση των φύλλων και των λουλουδιών.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας, πριν ποτίσουμε τα φυτά ελέγχουμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα φυτά απευθείας σε κασπώ και επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Σε αρκετά φυτά όπως για παράδειγμα στην και στην τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής ασθένειες όπως το και το . Το φουζικλάδιο δημιουργεί μαυρίσματα και στην .

Στα καλλωπιστικά φυτά, όπως στις , παρατηρούμε μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στα φύλλα λόγω προσβολής από την ασθένεια της .

Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθένειων, φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις και κλαδεύουμε τα φυτά για να έχουν καλύτερο αερισμό.

Για να αντιμετωπίσουμε τα μαυρίσματα που προκαλούνται από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, και ψεκάζουμε τα φύλλα με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και το που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε αρκετά , όπως στην , στην και την , τα έντομα του και της εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που κάνει τα φύλλα να κολλάνε.

Πάνω στα μελιτώματα, σε δεύτερο στάδιο, εμφανίζεται ο μύκητας της που προκαλεί μαύρισμα στα φύλλα, καθώς και στους καρπούς.

Ανάλογα μαυρίσματα στα φύλλα από τον μύκητα της καπνιάς συναντάμε και στον λαχανόκηπο, στην , στην στην , στην καθώς και στην .

Για την και καθώς και της εμφάνισης της καπνιάς στα φύλλα των φυτών, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα ή μαζί με .

Μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών μπορεί να εμφανιστούν και λόγω εγκαυμάτων, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όταν ψεκάζουμε τα φυτά μεσημεριανές ώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

About admin

Check Also

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Της Αναστασίας Γραμματέα, γεωπόνου Η πρακτική του εμβολιασμού είναι πολύ διαδεδομένη ακριβώς επειδή επιτυγχάνονται με αυτήν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα: Διατηρουνται ποικιλίες που δεν αναπαράγονται με σπόρο δηλαδή αναπαραγωγή κλωνων που συνήθως δεν ενδείκνυται γαι πολλαπλασιασμό με άλλες μεθοδους Αντιμετώπιση ασθενειών, η αρχή έγινε με το αμπέλι για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας Προσαρμογή ενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.