Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά;

Γιατί εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα φύλλα και τι συμβαίνει αν τα μαυρίσματα αρχίζουν να καλύπτουν τα φύλλα; Όταν βλέπουμε τα φύλλα ενός φυτού να μαυρίζουν, είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία του.

Τα μαυρίσματα των φύλλων αποτελούν συμπτώματα που δημιουργούνται στα φυτά λόγω κακής φροντίδας που συχνά σχετίζονται με το . Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαύρισμα στα φύλλα αποτελεί ένδειξη σοβαρότερης προσβολής από κάποιο έντομο ή από ασθένειες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φυτά από τα και τα , μέχρι τα , τα και τα δέντρα του κήπου μας,

Το μαύρισμα των φύλλων σταδιακά κάνει τα φυτά αδύναμα και μειώνει τη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση ασθενειών μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα μέχρι και την καταστροφή των φυτών.

Όπως συμβαίνει και με άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν τα φύλλα, όπως το και το , για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και καταπράσινα, πρέπει εντοπίζουμε έγκαιρα το πρόβλημα και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν μαυρίσματα στα φύλλα και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να διατηρήσουμε τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας όμορφα, υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

Τα μαυρίσματα στα φύλλα οφείλονται σε 3 βασικές αιτίες: α) υπερβολικό πότισμα και υγρασία στο χώμα, β) μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, γ) προσβολή από κάποιο έντομο.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμπτώματα εμφανίζουν τα φυτά και πώς μπορούμε τα προστατέψουμε ανά περίπτωση.

Η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα ή στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει μαύρες κηλίδες και εκτεταμένα μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν ποτίζουμε πολύ συχνά και με περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζονται.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα φύτα που βρίσκονται σε γλάστρα όταν έχουμε κακή στράγγιση, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Μπορεί να παρατηρήσουμε επίσης κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση των φύλλων και των λουλουδιών.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας, πριν ποτίσουμε τα φυτά ελέγχουμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα φυτά απευθείας σε κασπώ και επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Σε αρκετά φυτά όπως για παράδειγμα στην και στην τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής ασθένειες όπως το και το . Το φουζικλάδιο δημιουργεί μαυρίσματα και στην .

Στα καλλωπιστικά φυτά, όπως στις , παρατηρούμε μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στα φύλλα λόγω προσβολής από την ασθένεια της .

Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθένειων, φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις και κλαδεύουμε τα φυτά για να έχουν καλύτερο αερισμό.

Για να αντιμετωπίσουμε τα μαυρίσματα που προκαλούνται από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, και ψεκάζουμε τα φύλλα με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και το που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε αρκετά , όπως στην , στην και την , τα έντομα του και της εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που κάνει τα φύλλα να κολλάνε.

Πάνω στα μελιτώματα, σε δεύτερο στάδιο, εμφανίζεται ο μύκητας της που προκαλεί μαύρισμα στα φύλλα, καθώς και στους καρπούς.

Ανάλογα μαυρίσματα στα φύλλα από τον μύκητα της καπνιάς συναντάμε και στον λαχανόκηπο, στην , στην στην , στην καθώς και στην .

Για την και καθώς και της εμφάνισης της καπνιάς στα φύλλα των φυτών, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα ή μαζί με .

Μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών μπορεί να εμφανιστούν και λόγω εγκαυμάτων, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όταν ψεκάζουμε τα φυτά μεσημεριανές ώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.